Europa vrea să taie robinetul rusesc

Comisia Europeană urmează să propună în iunie o serie de măsuri pentru a opri toate noile contracte de gaze naturale cu Rusia și pentru a anula contractele de tip „spot”, adică cele pe termen scurt, care reprezintă în jur de o treime din importurile actuale ale UE. Aceste restricții ar putea intra în vigoare până la sfârșitul acestui an.

Pentru contractele pe termen lung, atât cele pentru gaz livrat prin conducte, cât și pentru gaz natural lichefiat (LNG), tranziția va fi mai lentă și se va întinde până la sfârșitul anului 2027.

„UE merge înainte cu intenția de a elimina combustibilii fosili din Rusia, după ce a amânat foaia de parcurs pentru a evalua impactul inițiativelor SUA privind încheierea războiului din Ucraina”, notează jurnaliștii Bloomberg.

Gazul rusesc, înlocuit cu cel american și qatariot

În locul gazului rusesc, Uniunea Europeană speră să crească importurile din Statele Unite, Qatar, Canada și Africa. Președintele Donald Trump a susținut în mod repetat ca SUA să devină principalul furnizor de energie pentru Europa. Iar acum, această perspectivă devine tot mai reală.

În 2024, UE a plătit Rusiei 23 de miliarde de euro pentru energie, mai mult decât ajutorul militar oferit Ucrainei.

Neclaritățile concursului prin care Iulian Fota a ajuns conferențiar la Academia SRI. Cărțile au fost publicate după susținerea probelor, mai mult, ele sunt aproape identice. Cum explică fostul consilier prezidențial
Recomandări
Neclaritățile concursului prin care Iulian Fota a ajuns conferențiar la Academia SRI. Cărțile au fost publicate după susținerea probelor, mai mult, ele sunt aproape identice. Cum explică fostul consilier prezidențial

Totuși, tranziția nu va fi simplă. În prezent, Europa este în continuare dependentă de gazul din Rusia, mai ales prin conductele care trec prin Turcia și din livrările de gaz din zona arctică. Companii precum TotalEnergies sau Naturgy au contracte de lungă durată semnate cu Moscova, iar acestea nu pot fi anulate peste noapte.

„Sancționarea gazului rusesc ar permite legal cumpărătorilor europeni să invoce forța majoră și să iasă din contracte”, explică surse citate de Bloomberg. Dar această soluție a fost evitată din cauza opoziției unor state est-europene.

Probleme tehnice și lacune în sistem

Chiar și dacă legislația e adoptată rapid, aplicarea ei va fi complicată. În prezent, nu există o definiție clară pentru contractele de tip „spot”, iar la sosirea unui vapor cu gaz nu se poate ști cu certitudine dacă este parte dintr-un contract pe termen lung sau nu. Asta îngreunează verificarea și aplicarea noilor reguli.

UE mai vrea să impună companiilor obligația de a raporta sursa gazului, volumul și durata contractelor, pentru a crește transparența. Pe lângă gaze, Comisia Europeană vrea să elimine și importurile de materiale nucleare din Rusia, inclusiv uraniul folosit în reactoarele de tip VVER, de concepție sovietică, aflate încă în funcțiune în unele țări europene.

Temperaturi de 37 de grade Celsius și ploi de până la 40 l/mp. Harta zonelor afectate de fenomene meteo extreme
Recomandări
Temperaturi de 37 de grade Celsius și ploi de până la 40 l/mp. Harta zonelor afectate de fenomene meteo extreme

Pentru petrol, Slovacia și Ungaria vor fi obligate să prezinte planuri clare pentru a opri complet importurile din Rusia până în 2027.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.