„Uganda a pus capăt focarului de Ebola prin intensificarea măsurilor cheie de control, cum ar fi supravegherea, urmărirea contactelor și infecțiilor, prevenirea și controlul”, a declarat miercuri ministrul sănătății, dr. Jane Ruth Aceng Ocero.
Din 20 septembrie, 56 de persoane au murit din cauza virusului, care se răspândește prin fluidele corporale, și au fost confirmate 142 de infecții.
Ultimul focar al tulpinei Sudan a fost unul dintre cele mai grave pe care le-a experimentat Uganda în ultimele două decenii. În prezent, nu există un vaccin împotriva acestei tulpini.
„Este o zi incredibilă pentru țară”, a declarat Emmanuel Ainebyoona, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății. „Sunt încrezător să spun că am gestionat această situație în cel mai scurt timp posibil.”
El a recunoscut că blocajele au afectat mijloacele de trai ale oamenilor, dar a adăugat: „Aceste măsuri restrictive au putut împiedica răspândirea focarului în alte părți ale țării”.
Crucea Roșie din Uganda a spus că nu se va retrage imediat din zonele afectate.
Totodată, sunt în testare vaccinuri împotriva tulpinii Sudan. Oficialii guvernamentali au semnalat intenția de a continua să dezvolte vaccinuri de la Institutul de Vaccin Sabin din SUA, Universitatea Oxford, Institutul Jenner din Marea Britanie, Institutul Serum din India și Inițiativa Internațională pentru Vaccin SIDA.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a felicitat Uganda pentru „răspunsul său” ferm.
„Lecțiile învățate și sistemele puse în aplicare pentru acest focar îi vor proteja pe ugandezi și pe alții în anii următori.”, a mai spus el.