De 120 de ani romanii se caznesc sa construiasca o Catedrala a Mantuirii Neamului. Abia in 2006 cel mai important lacas de cult din tara noastra a primit o locatie: Dealul Arsenalului din Capitala. Asta dupa 15 ani de insistente ale Patriarhului Teoctist. Din pacate, Patriarhul s-a stins din viata. Se va mai ridica vreodata catedrala?
Proiectul monumentului, a carui constructie trebuia sa inceapa dupa razboiul de Independenta din 1877 – 1878, a fost mutat dupa 1990 prin mai multe locatii, cu mult scandal, pana sa i se gaseasca spatiul adecvat, pe Dealul Arsenalului, in curtea Palatului Parlamentului. Parcul Unirii, strada Bibescu Voda, Parcul Izvor si Parcul Carol, prin toate aceste zone a fost ‘plimbata’ catedrala.
‘In 2004, Basescu m-a chemat la el si mi-a cerut sa rezolv problema’, ne-a spus Radu Ancuta, directorul Directiei Relatii Internationale, omul care se ocupa – din partea Primariei Capitalei – de proiect. ‘Rezolvarea’ a venit de la o scrisoare pe care regele Ferdinand a trimis-o la data de 10 mai 1925 patriarhului de la acea vreme, Miron Cristea. In document, regele sugera ridicarea unei Catedrale a Mantuirii Neamului pe Dealul Arsenalului, aproximativ zona unde se afla acum Palatul Parlamentului. Planurile de la acea vreme nu s-au concretizat. ‘Dupa studiile de rigoare, am ajuns la concluzia ca locatia ar fi buna’, spune Radu Ancuta. La jumatatea anului trecut insa, pentru aproape un sfert din suprafata de teren alocata Patriarhiei au aparut si primele cereri de revendicare, conform noilor legi ale proprietatii. Proiectul pare sa intre din nou in impas.
100.000 € primiti de la Vatican
‘In mare parte, banii pentru constructie exista deja. Au fost facute donatii majore. Papa Ioan Paul al II-lea, de pilda, a donat mai de mult 100.000 de euro, iar Arhiepiscopul Atenei, tot atat. Singura problema este cea evidentiata de pompieri: nu exista suficient spatiu pentru evacuarea in caz de urgenta. Aceasta problema trebuie rezolvata de arhitecti si constructori’, mai spune Radu Ancuta.
Va fi vizibila din orice punct al Bucurestiului
Catedrala va avea o inaltime de 114 metri (fata de Parcul Izvor, considerat cota zero), 80 de metri latime in zona absidelor (bratele crucii), cu o cupola mai inalta decat Casa Poporului si constructii anexe la aceeasi inaltime cu sediul Ministerului Apararii Nationale (aflat in imediata apropiere). Catedrala va fi vizibila din orice punct al orasului, modelul viitorului edificiu urmand a fi selectat printr-un concurs national pe aceasta tema. Se stie ca Teoctist si-a dorit o catedrala care sa imbine stilul brancovenesc cu cel al manastirilor din nordul Moldovei.