Un document numit ”Operation Yellowhammer” (n.r. Operațiunea Ciocanul Galben), întocmit la începutul lunii august, la câteva zile după venirea la putere a lui Boris Johnson, prezintă cel mai negru scenariu posibil după un Brexit fără acord.

În document se arată că nivelul de pregătire a populaţiei şi mediului de afaceri va fi, probabil, unul scăzut, parţial din cauza confuziei politice constante, scrie Business Insider.

Documentul sugerează că un Brexit fără acord ar putea însemna:

 • O frontieră dura în Irlanda, în ciuda Regatului Unit care pretinde că nu reintroduce niciun control
 • „Anumite tipuri de mâncare proaspătă” nu ar fi disponibile cu ușurință.
 • Cei mai săraci oameni din societate vor fi cei mai afectați și „grupurile cu venituri mici” probabil că vor fi afectați mai tare de creșterea prețurilor la alimente și combustibil.
 • Unele întreprinderi vor fi nevoite imediat să își înceteze activitatea ceea ce va duce la pierderea a mii de locuri de muncă
 • Vehiculele ar trebui să aștepte mai mult de două zile pentru a traversa Canalul Mânecii.
 • 85% din camioanele care traversează Canalul ar putea să nu fie gata pentru un nou regim vamal în Franța.
 • Traficul peste Canalul Mânecii s-ar putea reduce cu până la 60% în prima zi după Brexit-ul fără acord, o situaţie care, conform celor mai pesimiste calcule, ar putea dura până la trei luni.
 • Cozile în trafic ar putea afecta livrările de combustibil, perturbând aprovizionarea în Londra şi sud-estul Angliei, iar din cauza panicii ar putea apărea penurii şi în alte zone ale ţării.
 • Posibile revolte: „Protestele și contra-protestele vor avea loc în Marea Britanie și pot duce la folosirea unor resurse considerabile ale poliției. Poate apărea de asemenea, o creștere a revoltelor publice și a tensiunilor în comunitate”
 • Gibraltarul s-ar confrunta, de asemenea, cu întârzieri uriașe la frontiere și așteptarea ar putea fi chiar de patru ore timp de ”cel puțin câteva luni”.
 • Va exista o creștere a activității pe piața neagră și a contrabandei.
 • Pot exista conflicte potențiale între pescarii britanici și cei din alte părți ale Europei în apele teritoriale britanice în zilele de după un Brexit fără acord.

Michael Gove, ministrul responsabil cu pregătirile pentru un Brexit fără acord, a declarat că documentul este unul vechi şi nu reflectă stadiul actual al pregătirilor, iar premisele conţinute în primele cinci pagini ale documentului sunt în prezent revizuite.

Potrivit Partidului Laburist, de opoziţie, documentul confirmă riscurile grave implicate de un Brexit fără acord. ”Este total iresponsabil din partea guvernului să fi încercat să ignore aceste avertismente puternice şi să împiedice publicul să vadă dovezile”, a declarat un purtător de cuvânt al laburiştilor, Keir Starmer.

Citeşte şi:

Parlamentul britanic a respins din nou convocarea alegerilor anticipate cerute de Boris Johnson

Familia lui Boris Johnson, unul dintre cele mai importante clanuri politice din Marea Britanie, și disensiunile ideologice

Mic ghid de înţelegere a Brexitului: Ce se întâmplă zilele acestea la Londra și cum vor fi afectați românii din Marea Britanie