Brexit este ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. BREXIT este un joc de cuvinte între Britania (BR) și EXIT (n.r. ieșire).
Brexit-ul a intrat în vigoare la 31 ianuarie 2020. Din acel moment Regatul Unit nu va mai fi stat membru al UE şi va fi considerat o ţară terţă, a indicat Consiliul Europei.
Odată cu acest pas începe o perioadă de tranziţie post-Brexit care se va încheia pe 31 decembrie 2020.
Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord era membru UE de 43 de ani, timp în care s-a remarcat ca fiind unul dintre statele puternice ale comunității. Cu toate acestea, britanicii nu au fost de acord cu mai multe aspecte economice sau cu modul în care au fost aplicate anumite decizii la nivel comunitar, iar euroscepticii au început să devină tot mai populari.
În ianuarie 2013, premierul David Cameron a transformat posibilitatea organizării unui referendum care să decidă viitorul Marii Britanii în interiorul Uniunii într-o promisiune electorală. Rezultatul referendumului din iunie 2016: Scoția și Irlanda de Nord au votat în favoarea rămânerii în UE, iar Anglia (cu excepția Londrei) și Țara Galilor au votat pentru ieșirea din UE; 60% dintre tinerii între 18 și 24 de ani au votat în favoarea rămânerii în UE, iar același procent dintre persoanele peste 65 de ani au votat pentru ieșirea din UE.
Acordul prevede și o perioadă de tranziție (până la 31 decembrie 2020). Pe parcursul acesteia, Marea Britanie va respecta în continuare acquis-ul european, inclusiv Politica Comercială a UE. Pe durata perioadei de tranziție, Marea Britanie nu va participa la mecanismul decizional și nu va mai fi reprezentată în instituțiile UE.