Mergi direct la conținut »
Un europarlamentar german cere activarea Articolului 7 în cazul României
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Un europarlamentar german cere activarea Articolului 7 în cazul României

Europarlamentarul german Elmar Brok îi avertizează pe social-democraţii europeni că ar trebui să ia în serios posibila activare a Articolului 7, măsură extremă, decisă până acum doar în cazul Ungariei și Poloniei, în urma atacurilor la jusțitie și a nerespectării statului de drept.

„Cer social-democraţilor să ia serios în considerare posibilitatea ca noi, Parlamentul European, să declanşăm împotriva României procedura prevăzută de Articolul 7”, a spus Elmar Brok, pentru Welt am Sonntag.

„Ar fi un pas important înainte dacă România ar pune în aplicare recomandările noastre în domeniul apărării statului de drept şi al anticorupţiei”, a spus, la rândul său, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care cere autorităților de la București să renunțe la modificările privind legile justiției.

Presa internaţională a reluat, recent, reia pe larg constatarea președintelui Klaus Iohannis că România nu ar fi pregătită de fapt să preia preşedinţia Uniunii Europene (UE), de la 1 ianuarie. De altfel, liderii europeni spun tot mai des că situaţia statului de drept din România e şubredă, relatează Digi 24.

Încă din luna februarie, România era amenințată cu activarea Articolului 7 și păstrarea MCV, în cazul unor noi atacuri asupra justiției.

Un draft al raportului Mecanismului de Cooperare și Verificare în justiție (MCV), care va fi făcut public marți, 13 noiembrie, de Comisia Europeană (CE) arată că evaluarea Bulgariei va fi mult mai bună decât a României. Comisia Europeană va face publice rapoartele MCV pentru România și Bulgaria, iar Parlamentul European va vota rezoluția privitoare la România.

În septembrie, s-a votat activarea Articolului 7 din Tratatul UE, pentru Ungaria, pentru „nerespectarea statului de drept”. Anul trecut, în decembrie, Comisia Europeană a declanșat Articolul 7 și împotriva Poloniei din cauza atacului la justiție.

Calificat adesea drept „armă nucleară” instituţională, Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru. În cele din urmă, poate duce la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism în care cei 28 de membri definitivează legislaţiile europene. Află cât de dificilă este declanșarea și punerea Articolului 7 în aplicare.

FOTO – Facebook.com


Citește și… VIDEO/Radu Paraschivescu o taxează pe Viorica Dăncilă: „Gramatica doamnei premier este ireparabilă”


 

Close
Închide
  Close