Poliţiştii de frontieră tulceni au identificat un tânăr care transporta circa 32 de kilograme de peşte din familia sturioni, specii a căror capturare este interzisă în România începând din anul 2006.
Potrivit unui comunicat de presă remis, miercuri, de Garda de Coastă, tânărul, în vârstă de 38 de ani, domiciliat în judeţul Tulcea, a fost surprins în zona lacului Razelm, în timp ce transporta fără documente de provenienţă 31,7 kilograme de peşte din familia sturioni, speciile păstrugă şi nisetru, în stare proaspătă.
„Bărbatul le-a declarat poliţiştilor de frontieră că sturionii i-au fost aduşi de un prieten de pe mare, lucru care este verificat în prezent de poliţiştii de frontieră. El a mai spus că peştele era destinat consumului propriu şi valorificării”, a precizat pentru AGERPRES inspectorul de poliţie Maria Alexandra Cîrstea.
Reprezentanta Gărzii de Coastă a menţionat că niciunul din exemplarele de sturioni aflate în sacul tânărului tulcean nu era microcipat.
Cele aproape 32 de kilograme de peşte au fost redate mediului natural în prezenţa delegaţilor Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, iar în prezent tânărul tulcean este cercetat de poliţiştii de frontieră pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere, transport sau comercializare a sturionilor capturaţi pe teritoriul României din habitate piscicole naturale.
Supravieţuitori ai erei dinozaurilor, cu lungimi care pot depăşi la maturitate mărimea unui autobuz, sturionii au fost consideraţi, din cele mai vechi timpuri, printre cele mai valoroase specii de peşti. De-a lungul timpului, populaţia speciilor de sturioni s-a redus dramatic, din cauza exploatării excesive şi a barajelor ridicate pe Dunăre, iar din acest motiv, România a interzis în anul 2006, pentru o perioadă de 10 ani, capturarea sturionilor în Dunăre şi în apele teritoriale ale Mării Negre.
La finele perioadei, prohibiţia a fost prelungită cu încă cinci ani.
În acest context, autorităţile române au efectuat mai multe acţiuni de repopulare a Dunării cu sturioni, o parte din exemplarele redate mediului natural fiind microcipate.
Dunărea inferioară are singurii sturioni sălbatici din Uniunea Europeană, care cresc şi se reproduc în mod natural, potrivit Institutului Naţional de Cercetări Delta Dunării.
Anul trecut, doi bărbaţi din Galați au fost prinși de polițiști cu aproape 200 de kilograme de sturioni.
Citește și: VIDEO| Daniel Dragne, mecanicul auto care a realizat un velociped din piesele rămase în garaj
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro