MENIU CAUTĂ
17 Mai. 2018 22:30 , de Cristian Burcioiu

EXCLUSIV / Un taur l-a ucis pe săteanul care l-a deranjat de la păscut. Poliția a căutat inițial criminalul printre vecinii bărbatului omorât în propria curte

Distribuie

Un taur l-a ucis pe săteanul care l-a  deranjat de la păscut. O poveste rurală, desprinsă parcă din romanele polițiste, s-a scris în comuna suceveană Bălăceanu. Un sătean este răpus în propria ogradă, iar investigatorii caută, firesc, criminalul printre sătenii bănuiți că l-ar fi înjunghiat pe bietul om pentru cine-știe-ce motiv. Urmele de copite descoperite la o a doua cercetare a locului infracțiunii, adică în livada ce aparținea bărbatului omorât, l-au demascat până la urmă pe adevăratul asasin: un taur de vreo 800 de kilograme pe care săteanul ucis l-a bătut cu bâta și l-a deranjat de la păscut!

Pentru câțiva zeci de lei pe zi, bătrânul în vârstă de 68 de ani a cărui moarte a răscolit toată așezarea moldavă, își punea livada la dispoziția bovinelor unui vecin. Animalele pășteau în liniște din zori și până-n seară, iar el își mai rotunjea fără să ridice un deget pensia măruntă de agricultor. Așa s-a întâmplat și în ziua în care vecinul i-a intrat în bătătură, de fapt în livada casei, cu o vacă și cu un taur pe care îi adusese, așa cum s-au înțeles, să pască iarba verde dintre meri. În orele ce au urmat s-a întâmplat însă ceva care ar putea fi desprins din scenariile filmelor polițiste, încărcate de mister. Omul a fost găsit fără suflare, cu trupul înjunghiat, iar investigatorii vasluieni au început să-l caute pe criminal printre localnicii așezării Bălăceanu.

În trei zile, au fost audiaţi aproape 100 de săteni

'Cadavrul bărbatului, îmbrăcat, cu multiple leziuni, zăcea într-o baltă de sânge. Avea urme de plăgi înjunghiate imense, în abdomen. La momentul acela, se părea că moartea survenise cu 12 ore în urmă. Omul locuia singur și, după cum s-a dovedit, nici nu fusese un tip sociabil, nu căuta compania celorlalți. La autopsie, medicul legist a descoperit şi leziuni provocate post-mortem. Am luat în calcul și varianta jafului, dar din gospodărie nu lipsea nimic. În trei zile, au fost audiați aproape 100 de săteni, dar nimeni nu putea să ofere o informație concretă. Persistau semne de întrebare. Atunci, am hotărât să reluăm cercetările la fața locului', explică agentul șef principal Corneliu Morari, de la Serviciul de Investigații Criminale (SIC) al IPJ Suceava, un polițist cu 18 ani de experiență, cum au stat lucrurile într-o primă etapă a anchetei.

Urmele de copite l-au demascat pe asasin

Flerul i-a făcut pe judiciariștii și pe criminaliștii suceveni să se întoarcă la locul crimei și să reia cercetările. Să 'perie', din nou, centimetru cu centimetru, toată curtea casei omului ucis, dar și întreaga livadă în care acesta a fost găsit fără suflare, cu trupul înjunghiat de zeci de ori. Urmărind traiectoriile urmelor de copite, modul în care acestea erau dispuse pe iarbă, investigatorii au realizat cine este, de fapt, asasinul bătrânului. Ba chiar au refăcut, și cu ajutorul altor informații care vorbeau despre agresivitatea omului față de animale, în general, filmul tragicei întâmplări. Bâta găsită în livadă le-a conturat tabloul și i-a ajutat să dezlege misterul ciudatului omor pus inițial pe seama răzbunării vreunui sătean. Pe bătrânul de 68 de ani îl omorâse taurul care-i păscuse iarba!

Stăpânul taurului criminal a descoperit cadavrul vecinului său, dar a tăcut de frică să nu plătească înmormântarea!

'Animalele ar fi trebuit, conform înțelegerii, să pască doar într-o parte a livezii, dar au ajuns unde nu trebuia. Bătrânul le-a văzut și a încercat să alunge animalele lovindu-le cu o bâtă. Taurul, un exemplar de vreo 800 de kilograme, a devenit foarte violent, s-a întors împotriva bărbatului și l-a luat în coarne. Așa s-au explicat plăgile din abdomen. Apoi, l-a călcat în picioare. Vecinul a venit seara să-și ia animalele, l-a văzut pe bătrân că zace fără suflare, la picioarele taurului său, dar nu a anunțat Poliția de teamă să nu plătească înmormântarea. Așa a declarat în anchetă', adaugă agentul șef principal Morari. 

Așa, pe durata a trei zile, s-a scris istoria unuia dintre cele mai bizare cazuri de omor rezolvate de polițiștii suceveni. Investigatorii au trecut tot satul prin sita audierilor ca să ajungă la taurul asasin care – bătut cu o bâtă și deranjat de la păscut -,  l-a răpus pe bietul sătean.

Loading...
Comentarii