De Petre Dobrescu,

Piot, care s-a născut în Belgia, a lucrat toată viața lui în domeniul descoperirii virusurilor noi și a luptat împotriva bolilor infecțioase.

În 1976, a făcut parte din echipa care a descoperit virusul Ebola. Între 1995 și 2008, timp de 13 ani, a fost directorul Programului Comun al Organizației Națiunilor Unite privind HIV / SIDA, iar, în prezent, este consilier pentru problema coronavirusului al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Peter Piot a povestit, cu lux de amănunte, lupta lui cu noul coronavirus. El a analizat cu ochiul specialistului tot ce a pătimit și a vorbit și despre singura șansă de a reveni la viața de dinainte de pandemie.

„Virusul dispare, dar consecințele persistă”

„Pe 19 martie, am avut febră și capul mă durea îngrozitor. Craniul meu, chiar și părul păreau foarte dureroase, ceea ce era straniu. La momentul acela nu tușeam, dar mi-am spus: «Îl am!» Am continuat să muncesc – eu sunt dependent de muncă -, dar de acasă. Am depus mult efort.

Am fost testat pozitiv, așa cum bănuiam. M-am autoizolat în camera de oaspeți a propriei locuințe. Febra nu a dispărut, deși eu n-am fost niciodată bolnav, nu mi-am luat o zi de concediu medical în ultimii zece ani. Trăiesc o viață destul de sănătoasă și mă plimb regulat.

Singurul factor de risc pentru mine în privința infecției cu noul coronavirus era vârsta mea, am 71 de ani. Dar eu sunt un optimist și am așteptat să treacă. Dar n-a trecut.

Exemplul danez. Marile magazine returnează ajutoarele primite de la stat: „Nu cred că este drept să luăm acești bani, alții pot beneficia mai mult de ei”
Recomandări
Exemplul danez. Marile magazine returnează ajutoarele primite de la stat: „Nu cred că este drept să luăm acești bani, alții pot beneficia mai mult de ei”
 

Pe 1 aprilie un prieten medic m-a sfătuit să fac un examen amănunțit deoarece febra și, mai ales, epuizarea erau din ce în ce mai grave”, a povvestit Piot.

El a relatat cum a descopert după o radiografie că are o pneumonie severă, tipică COVID-19, precum și o pneumonie bacteriană.

„M-am simțit permanent epuizat, deși, în mod normal, debordam de energie. Nu a fost doar oboseală, ci epuizare completă. Nu voi uita niciodată acest sentiment. A trebuit să fiu internat, deși, între timp, testul meu a ieșit negativ. Acest lucru este tipic și pentru COVID-19: virusul dispare, dar consecințele sale persistă săptămâni întregi ”, a mai precizat belgianul.

În cameră a fost liniște, pentru că nimeni nu putea vorbi

„Eram îngrijorat că voi fi pus imediat pe un ventilator, deoarece am văzut informații că astfel crește șansa de a muri. Am fost destul de speriat, dar, din fericire, mi-au dat doar o mască de oxigen și asta s-a dovedit a fi suficientă”, a mai spus el.

Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
Recomandări
Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
 

A fost apoi internat într-o cameră de izolare, alături de o persoană fără adăpost, un bărbat din Columbia și unul din Bangladesh, toți diabetici.

Am ajuns într-o cameră de izolare din anticamera departamentului de terapie intensivă.

Ești obosit, așa că te-ai resemnat cu soarta ta. Te predai complet personalului medical. Trăiești într-o rutină de la seringă la perfuzie și speri să depășești momentul.

Peter Piot:

„Nu puteam să șoptesc de săptămâni întregi. Chiar și acum, vocea mea își pierde puterea seara. Dar întotdeauna am avut această întrebare în cap: Cum voi fi când voi ieși din asta?”, a mai povestit virusologul.

„Am luptat toată viața împotriva virusurilor și acum m-au prins!”

„După ce am luptat împotriva virusurilor din întreaga lume timp de mai bine de 40 de ani, am devenit expert în infecții. Mă bucur că am avut corona și nu Ebola. Am citit ieri (n.r. – pe 1 mai) un studiu științific care a concluzionat că sunt 30% șanse de a muri dacă vei ajunge la un spital britanic cu COVID-19. Aceasta este aproximativ aceeași rată globală a mortalității ca Ebola în 2014 în Africa de Vest. Asta te face uneori să renunți la rațiune și să te predai unor reflecții emoționale.

TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
Recomandări
TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
 

«M-au prins», mă gândeam uneori. Mi-am dedicat viața în lupta împotriva virușilor și, în sfârșit, se răzbună pe mine. Pentru o săptămână am pendulat între cer și Pământ, am fost aproape de ceea ce ar fi putut fi sfârșitul.

„Am fost externat din spital după o săptămână lungă. Am călătorit acasă cu transportul în comun. Am vrut să văd orașul, cu străduțele sale goale, pub-urile închise și aerul său surprinzător de proaspăt. Pe stradă nu era nimeni – o experiență ciudată.

Nu puteam merge corect, deoarece mușchii mi-au slăbit din cauza faptului că am stat culcat în pat, ceea ce nu este un lucru bun atunci când tratați o afecțiune pulmonară. Acasă, am plâns mult timp. De asemenea, am dormit prost un timp. Gândul că ceva ar putea fi încă în neregulă continuă să-ți treacă prin cap.

Întotdeauna am avut un mare respect pentru virusuri și asta nu s-a diminuat. Am dedicat o mare parte a vieții mele luptei împotriva virusului SIDA. Este un lucru atât de inteligent, se sustrage din fața a tot ceea ce facem pentru a-l bloca.

Acum că am simțit prezența convingătoare a unui virus în corpul meu, mă uit la virusuri diferit. Îmi dau seama că acesta îmi va schimba viața, în ciuda experiențelor pe care le-am avut cu virusurile înainte. Mă simt mai vulnerabil”, a mai precizat specialistul care locuiește la Londra.

„La o săptămână după ce am fost externat, am început să respir din nou din ce în ce mai greu. Am revenit la spital, dar, din fericire, am fost tratat în ambulatoriu. S-a dovedit că era vorba despre răspunsul corpului meu la virus, o așa numită «furtună de citokine (n.r. – molecule de natură proteică ce transmit informații între celule diferite )». Mulți bolnavi nu mor din pricina infecției cu noul coronavirus, ci din cauza răspunsului exagerat al sistemului lor imunitar, care nu știe ce să facă cu virusul”, a mai spus profesorul Piot.

„Mulți vor rămâne cu probleme cronice de rinichi și de inimă”

Acesta a explicat și ce se întâmplă în corpul omului după ce scapă de infecție. „Mulți oameni cred că acest COVID-19 ucide doar 1% dintre pacienți, iar restul scapă. Dar povestea devine mai complicată”, punctează el.

Mulți oameni vor rămâne cu probleme cronice de rinichi și inimă. Chiar și sistemul lor neuronal va rămâne perturbat. Vor fi sute de mii de oameni în întreaga lume care vor avea nevoie de tratamente precum dializa renală pentru tot restul vieții.

Cu cât învățăm mai multe despre coronavirus cu atât apar mai multe întrebări. Acesta este motivul pentru care mă enervează atât de mult comentatorii de la margine, care, fără prea multe detalii, critică oamenii de știință și factorii de decizie care încearcă din greu să pună sub control epidemia. Este foarte nedrept”.

Fără un vaccin, nu vom mai putea trăi normal

Profesorul Piot a avertizat că fără un vaccin împotriva acestui virus, viața noastră nu va reveni la „normalul” de dinaintea pandemiei.

După șapte săptămâni de chin, profesorul Piot a observat că radiografiile plămânilor lui arată din nou bine, a mâncat sparanghel și a băut un vin. Dar a tras și un semnal de alarmă.

„Vreau să mă întorc la muncă, deși activitatea mea va fi limitată o perioadă. Primul lucru de care m-am apucat din nou este munca mea în calitate de consilier special COVID-19 în domeniul cercetării și dezvoltării al Ursulei von der Leyen. Comisia este ferm angajată să sprijine descoperirea unui vaccin.

Să fim clari: fără un vaccin contra coronavirusului nu vom mai putea trăi din nou normal! Singura strategie reală de ieșire din această criză este un vaccin. Asta înseamnă producerea a miliarde de doze, ceea ce, în sine, este o provocare uriașă în ceea ce privește logistica producției.

În ciuda eforturilor, încă nu este sigur că este posibilă găsirea unui vaccin COVID-19”, a încheiat profesorul Piot, care speră să nu mai existe cazuri de părinți care nu vor dori să-și vaccineze copiii, fiindcă altfel boala nu va putea fi ținută în frâu.

SURSA FOTO: Heidi Larson

Citeşte şi:

Cum se va desfășura o vizită la cabinetul stomatologic, după 15 mai. Pacienților li se va lua temperatura la intrare (recomandări INSP)

Pentru ce motive avem voie să ieșim din localitate din 15 mai. Va fi nevoie de declarație scrisă

DOCUMENT | Ce se întâmplă din 15 mai. Regulile și restricțiile care intră în vigoare

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor
HOROSCOP
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor