Mergi direct la conținut »
UPDATE/Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă, oprită controlat. Au apărut probleme și la Unitatea 2
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE/Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă, oprită controlat. Au apărut probleme și la Unitatea 2

UPDATE/Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă, oprită controlat. Au apărut probleme și la Unitatea 2

Nuclearelectrica S.A a anunțat că Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă a fost oprită controlat, duminică, 25 martie, la ora 9:20. Perioada de întrerupere ar putea fi de 48 de ore din momentul opririi centralei.

UPDATE – 26 martie, ora 09.15:  Puterea Unitătii 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă va fi redusă la 55% (aproximativ 300 MW) pentru înlocuirea unui rulment la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei, a anunțat duminică, 25 martie, Nuclearelectrica, la numai câteva ore după anunțul privind oprirea controlată a Unitătii 1 de la Cernavodă din cauza unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei.

Cele două reactoare de la Cernavodă au o putere instalată de producție de 1.400 MW. În urmă celor două avarii, Nuclearelectrica furnizează în sistemul energetic național doar 380 MW, adică 5% din necesarul de energie electrică al României.

„Reducerea de putere a Unitătii 2 CNE Cernavodă este cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei. Reducerea de putere până la 55% este necesară în vederea opririi echipamentului pentru reparații”, precizează Nuclearelectrica într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavodă va fi conectată la Sistemul Energetic Național și va funcționa la o putere de 300 MW. Unitatea 2 CNE Cernavodă va reatinge puterea nominală după efectuarea lucrărilor de remediere și înlocuirea echipamentului, durată preconizată a reducerii de putere fiind de circa 16 ore până la atingerea puterii nominale.

„Reducerea de putere a Unitătii 2 și lucrările de remediere nu vor avea impact advers asupra personalului, populației și mediului inconjurător, acestea fiind realizate în funcție de specificațiile și procedurile centralei”, precizează sursă citată.Reprezentanții Nuclearelectrica au explicat că Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă a fost oprită din cauza unui defect.

„Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost determinată de apariţia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar acţionarea în conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate”, potrivit comunicat al Nuclearelectrica, citat de Mediafax.ro.

Unitatea 1 va fi repornită după finalizarea lucrărilor de remediere, au precizat specialiștii CNE Cernavodă.

„Estimăm că oprirea va avea o durată de aproximativ 48 de ore”, precizează Nuclearelectrica.

Lucrările de remediere „nu vor avea niciun impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, acestea realizându-se în conformitate cu procedurile specifice ale centralei”, se mai arată în comunicat.

În mai 2017, Unitatea 1 a uzinei nucleare de la Cernavodă a fost deconectată automat de la Sistemul Energetic Național (SEN).


Citește și #salvatipipera / Directorul executiv al Asociației Pro Infrastructura, Ionuț Ciurea: ”Autoritățile sunt un mix de rea-voință, neatenție și incompetență”


 

Close
Închide
  Close