MENIU CAUTĂ

Universitatea București critică decizia de a se renunța la materialele auxiliare actuale. Liviu Pop spune că măsura este temporară

Distribuie

Universitatea București critică decizia de a nu se mai folosi manualele auxiliare. Elevii nu mai pot folosi materialele auxiliare actuale. Anunțul a fost făcut chiar de către ministrul Educației Naționale, Liviu Pop. (Citeşte AICI toate informaţiile despre noul an şcolar)

Acesta a justificat decizia prin faptul că materialele auxiliare existente acum pe piață nu sunt omologate și nu mai pot fi folosite în școli, până când nu vor fi avizate, dar editorii îl contrazic pe ministru și reclamă faptul că nu au fost consultați.

Mai mult, aceștia susțin că au depozitele pline cu materiale auxiliare și atenționează că lucrurile nu pot rămâne așa.

Ulterior, ministrul Pop a revenit și a precizat că anul trecut s-au vândut în școli auxiliare pentru clasa a IV-a care erau neautorizate; ”Vom sesiza alte instituții, dacă este cazul”, a amenințat el.

Auxiliarele vor fi cumpărate de părinți, dacă un profesor face copii xerox, directorul pleacă!„, a mai spus ministrul.

Universitatea din București se arată îngrijorată, prin intermediul unui comunicat de presă,  de decizia conducerii Ministerului Educației Naționale, de a renunța la manualele alternative în învățământul preuniversitar.

Potrivit comunicatului, „revenirea la manualul unic va avea ca efect major promovarea unui sistem de educație care va uniformiza, în loc să accentueze și să susțină stimularea creativității și a individualității elevului.”

Universitatea din București atrage atenția că manualele alternative asigură elevilor accesul la o varietate de resurse de învățare, lucru care stimulează gândirea critică, pluralismul de idei, creativitatea și dezbaterea.

„Pentru dobândirea competenţelor de către elevi nu pot fi prescrise modalități unice de învăţare. (…) Dezideratul oricărui sistem național de educație trebuie să fie acela de a valorifica, susține și promova potențialul individual, creativitatea și spiritul critic ale fiecărui individ. Semnalul de alarmă pe care îl tragem este acela că revenirea la manualul unic reprezintă calea sigură spre eliminarea pluralismului de idei în școala românească”…

Documentul vine și cu o serie de propuneri de măsuri care vizează îmbunătățirea elaborării și a evaluării manualelor școlare.

Printre acestea, inițierea unui program național de formare a cadrelor didactice, îmbunătățirea modelului de evaluare a performanței elevilor, profesionalizarea evaluării manualelor și evaluarea sistematică a impactului manualelor.

  • Universitatea din București își asumă pe deplin misiunea de a contribui la modernizarea României, atât prin formarea de viitori specialiști, cât și prin implicarea în elaborarea de politici publice, în modernizarea practicilor instituționale sau în dezbaterile publice naționale și internaționale.
  • Universitatea din București este preocupată în mod real de formarea și educarea elevilor români, viitori adulți activi într-o societate care trebuie să valorifice eficient și inteligent cunoașterea științifică și expertiza specialiștilor, se mai precizează în comunicat.

CITEȘTE ȘI… EXCLUSIV | Din învățăturile lui Ștefan Bănică pentru fiul lui. Ce sfaturi i-a dat lui Radu înainte de începerea școlii


 

Citește mai multe despre liviu pop, Anul școlar și Universitatea București pe Libertatea.

Comentarii