MENIU CAUTĂ

UPDATE | MOŢIUNEA DE CENZURĂ A PICAT! Guvernul PONTA rămâne în funcţie

Distribuie

Moţiunea de cenzură depusă de PNL pe subiectul votului prin corespondenţă a fost dezbătută şi votată vineri, începând cu ora 10:00, în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului.
Este al patrulea Guvern Ponta şi a treia moţiune de cenzură depusă de Opoziţie, după 2012.
Live text
12.57 În câteva minute, urmează să se anunţe rezultatele votului
12.20 – Chiar dacă iniţial se anunţase că parlamentarii PSD, UNPR, PC şi PLR nu vor vota, aleşii merg totuşi la urnă.
12:10 – A început votul. Primul care votează este premierul Victor Ponta, urmat de membrii Guvernului, inclusiv Gabriel Oprea, liderul UNPR.
11:00 – Victor Ponta a criticat PNL că nu are alternativă la guvernare şi a reamintit că în 2012 PNL a votat căderea Guvernului Ungureanu.
„Dacă dumneavoastră credeţi că e un bun precedent pentru democraţia din România ca un guvern să nu se schimbe în parlament sau la alegeri, ci prin voinţa procurorilor, este o greşeală şi va veni timpul când vă veţi da seama de acest lucru”, a spus premierul.
„Moţiunea de cenzură e un drept fundamental, iar guvernul trebuie să dea răspunsuri. Am participat la foarte multe moţiuni de cenzură, dar până acum nu mi s-a întâmplat să particip la o moţiune care nu priveşte activitatea guvernului, ci a parlamentului. Cred că dreptul la vot este unul esenţial”, a spus premierul.
„Trebuie să asigurăm condiţii pentru votul românilor din diaspora”, a mai spus premierul.
Citeşte şi:
APARIŢIE SURPRIZĂ LA VOTUL MOŢIUNII. Cine a venit la PARLAMENT să-l dărâme pe Ponta
10:50 – „Toată lumea trebuie să voteze explicit, cei care ne votează şi pe care îi reprezentăm trebuie să ştie cum votăm. Nu poţi să spui unei armate de oameni ‘Staţi în bănci’, iar eu, pentru imagine, mă prezint ca democrat’. Sunt foarte mulţi din zona PSD, PLR, PC care ştiu că deznodământul, dacă nu astăzi, este acelaşi – Victor Ponta va pleca. Este imposibil ca România să rămână blocată cu un premier compromis, cu o reacţie externă foarte complicată”, a declarat senatorul Mircea Geoană.
10:40 – Surse citate de Digi24 au declarat că aleşii PSD sunt liberi să plece acasă după ce Victor Ponta îşi va încheia discursul de la tribună. Iniţial, PSD anunţase că aleşii puterii vor rămâne în sală, dar nu vor vota. Ulterior, mai mulţi senatori şi deputaţi PSD au anunţat că vor să voteze.
10:25 – Senatorul PNL de diaspora Viorel Badea, citeşte, de la tribună, textul moţiunii de cenzură. „Domnule Ponta, aţi vrut să ajungeţi preşedinte prin sabotarea voturilor din diaspora. E timpul să recunoaşteţi şi să vă retrageţi”, a spus senatorul Badea.
Citeşte şi:
Valeriu Zgonea a dovedit că în Parlament nu ”se fură”
09:58 – Călin Popescu Tăriceanu: „Orice moţiune trebuie tratată cum trebuie, trebuia argumentată, aici este punctul nevralgic al moţiunii. Mobilizarea trebuie să o faca cei care depun moţiunea”. Întrebat dacă parlamentarii PLR vor vota, acesta a spus că nu s-a discutat încă.
09:56 – Ludovic Orban (PNL): „Decizia PSD, UNPR, PC de a-si ţine parlamentarii în bănci va reduce probabil numărul parlamentarilor puterii care vor vota moţiunea de cenzură, dar descalifică definitiv conducerea PSD şi UNPR”.
09:55 – Titlul moţiunii este „Victor Ponta, demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozincă”.

Comentarii