Uraganul Matthew. Un român este șeful echipei europene de protecţie civilă care acționează în Haiti

[libgallery id=”1620518″]

UPDATE 18.25/8 octombrie: Uraganul Matthew a ajuns pe uscat la sud-est de McClellanville, în Carolina de Sud. De asemenea, uraganul a provocat inundaţii puternice în zonă. Intensitatea rafalelor de vânt a scăzut însă la sub 135 de kilometri pe oră, de la 233 de kilometri pe oră, cât erau în momentul în care uraganul a ajuns în Haiti.

UPDATE 15.43/8 octombrie: Uraganul Matthew a scăzut din nou în intensitate și a fost retrogradat la categoria 1 pe o scară de 5. Se așteaptă ca furtună să aducă rafale de vânt de aproximativ 135 de km/h, relatează CNN.

UPDATE 12.24/ 8 octombrie: Bilanțul celor care și-au pierdut viața în Statele Unite din cauza uraganului Matthew a crescut la șase persoane, relatează ABC News. Furtuna violentă a lovit vineri coasta Floridei, după ce a provocat moartea a aproape 900 de oameni în Haiti.

Centrul Naţional pentru Uragane a anunţat că furtuna se afla sâmbătă dimineaţă în apropiere de Savannah, Georgia, şi că se deplasează spre nord, cu o viteză de 19 kilometri pe oră şi însoţit de rafale de vânt cu viteza de până la 170 de kilometri pe oră.

Meteorologii au anunţat că furtuna a scăzut în intensitate şi este clasificată în prezent de nivel 2. Chiar și așa, uraganul poate provoca valuri de până la 2,7 metri înălţime, iar precipitațiile abundente ar putea aduce inundații catastrofale.

UPDATE 11.30/8 octombrie: Uraganul Matthew ar putea să fie unul dintre cele mai costisitoare din istoria SUA. Asiguratorii se așteaptă la pagube de 25-30 de miliarde de dolari, potrivit Reuters. Citește mai multe informații AICI.

UPDATE 10.50/8 octombrie: Aproximativ 1,2 milioane de oameni din statele americane Florida, Georgia și Carolina de Sud au rămas fără electricitate din cauza uraganului Matthew. De altfel, orașul Charleston din Carolina de Sud a fost inundat în urma furtunii, iar străzile s-au transformat în adevărate râuri, după cum arată și mai multe fotografii postate pe rețelele de socializare.

 

UPDATE 9:30/8 octombrie: Numărul persoanelor care au murit în Haiti din cauza uraganului au ajuns la 877. În Florida, patru persoane și-au pierdut viața.

UPDATE 23:27/7 octombrie: Președintele american Barack Obama a declarat vineri stare de urgență în statul Carolina de Nord, spre care se îndreaptă uraganul Matthew, informează Reuters.

UPDATE 21:18/7 octombrie: 842 de persoane au murit din cauza uraganului, potrivit celui mai recent bilanț, în timp ce zeci de mii de oameni au rămas fără case. Un milion de oameni nu mai au curent electric.

UPDATE 21:00/7 octombrie: În Jacksonville, meteorologii au emis alertă de inundații, iar localnicii sunt sfătuiți să se deplaseze în zone aflate la altitudine mai mare. Vizate de avertizare sunt aproape 200.000 de persoane, 53 de școli și patru spitale.

 

 

UPDATE 20:20/7 octombrie: Un grup de 20 de persoane, care include copii, este blocat într-un restaurant din orașul St. Augustine din Florida, în condițiile în care uraganul Matthew a lovit puternic regiunea. Potrivit primarului orașului, cei aflați înăuntru nu sunt clienți, ci persoane care au ales să se adăpostească acolo de furtună. Aceștia ar fi spus că nu au nevoie de niciun ajutor.

 

 

Autoritățile locale cer persoanelor din orașele care vor fi lovite de furtună să-și părăsească locuințele. În orașul Pawleys Island din Carolina de Sud, autoritățile le-au transmis localnicilor care refuză să execute ordinul să dea în scris că nu vor să-și evacueze locuințele.

UPDATE 19:05/7 octombrie: Bilanțul furtunii a ajuns la 572 de morți, potrivit Reuters, care citează autoritățile locale.

UPDATE 17:55/7 octombrie: Uraganul Matthew a făcut prima victimă în Florida. O femeie în vârstă de 50 de ani a murit în urma unui infarct, pentru că serviciile de urgență nu au putut răspunde apelurilor, din pricina furtunii. Departamentul de Pompieri din comitatul St. Lucie îşi oprise activitatea, din cauza rafalelor puternice de vânt, cu puţin înainte ca femeia să ceară ajutor.

Autoritățile americane au anunțat că uraganul se îndreaptă spre Jacksonville, unde meteorologii au emis în urmă cu puțin timp o alertă de tornadă.

 

 

 

UPDATE 16:23/7 octombrie: Posturile de televiziune americane anunță că peste 600.000 de case au rămas fără curent în Florida, potrivit guvernatorului statului, Rick Scott.

 

UPDATE 16:00/7 octombrie: Bilanțul morților a ajuns la 478, după ce uraganul Matthew a trecut prin Haiti, Jamaica, Republică Dominicană și Bahamas. Acesta a început să loveasă coasta de est a Floridei. Peste trei milioane de oameni au fost evacuați din  Florida, Georgia, Carolina de Sud și Carolina de Nord. Acesta a lovit orașul Daytona Beach și insula Merritt, unde o familie deja a anunțat autoritățile că acoperișul casei sale a fost luat de vântul puternic.  Mai mult, echipele de intervenție susțin că oamenii care au refuzat să plece, deși au primit ordin de evacuare, au început deja să sune după ajutor.

 

UPDATE 14:50/7 octombrie: Publicația Washington Post arată imagini LIVE din Florida care tocmai a fost lovită de uraganul Matthew. Vântul bate puternic, cu  peste 200 km/h, iar străzile sunt pustii.

UPDATE 11:30/ 7 octombrie: Oficialii ai Organizației Pan-Americană a Sănătății au declarat joi că Haiti este devastat de uragan și se confruntă cu cea mai mare criză umanitară de la cutremurul din Haiti din 2010. Aceștia au avertizat că este posibil să izbucnească un nou focar de holeră în Haiti în urma inundațiilor provocate de uraganul Matthew. Din 2010 până acum, holera a ucis aproape 10.000 de oameni și a îmbolnăvit mai mult de 800.000.  Înainte să lovească Haiti, uraganul provocase doar patru morți în Republica Dominicană, unul în Columbia și în insulele St. Vincent și Grenadines. Însă, bilanțul victimelor din Haiti este dramatic. În plus, autoritățile din haiti au estimat că cel puțin 350.000 de oameni ar avea nevoie de ajutor și asistență în urma uraganului.  În 1963, când uraganul Flora de categoria 4 a lovit Haiti, au murit 8.000 de oameni.

UPDATE 10:45/7 octombrie: Washington Post anunță că uraganul Matthew a început vineri dimineața să-și piardă din intensitatea și a fost retrogradat la categoria 3, însă tot suflă o viteză destul de periculoasă de 195km/h.

Guvernatorul Rick Scott a făcut din nou un apel către locuitori pe care îi roagă insistent să ia în serios puternica furtună, după ce mii de locuitori au ignorat ordinul de evacuare și au ieșit joi la plajă. „Este foarte serioasă și gravă situația. Această furtună vă poate ucide. Este timpul să plecați”, a spus acesta. Peste 1,5 milioane de locuitori din Florida au primit ordin de evacuare pentru a se feri din calea uraganului.

UPDATE 09:20/7 octombrie: Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în urma trecerii uraganului Matthew în Caraibe crește de la o oră la alta. Un  nou bilanț anunță 343 de morți. Puternica furtună tropicală a început acum să se îndepărteze de insule și se aproprie de coasta de est a Floridei.

UPDATE 08:10/ 7 octombrie: Bilanțul morților a fost actualizat și a ajuns la 339. Uraganul Matthew se îndreaptă spre Florida cu o viteză de 200 km/h.  Acesta este cel mai puternic uragan din ultimul deceniu, iar în Florida, Georgia, Carolina de Nord și Carolina de Sud a fost decretată stare de urgență.

UPDATE 07:35/7  octombrie: În orașul american Brunswick din statul Georgia, autoritățile au decretat stare de asediu. Aceasta a intrat în vigoare vineri noapte la ora 00.00 până la 5 dimineața și se va repeta în fiecare noapte începând cu ora 00.00 până luni dimineață la ora 05.00.

 

UPDATE 07:20/7 octombrie: Bilanțul victimelor uraganului Matthew devine din ce în ce mai dramatic. Autoritățile au anunțat că numărul morților a ajuns la 283 de morți. Și se așteaptă ca bilanțul să crească. Echipele de salvare au anunțat că situația este de-a dreptul catastrofală în Haiti, în special în sud-vestul țării. După ce au reușit să ajungă în provinciile care rămăseseră izolate, bilanțul victimelor a început să crească într-un mod tragic. Peste 3.000 de locuințe au fost distruse de uraganul care a a crescut iar în intensitate, fiind iar de categoria 4.

UPDATE 21:24: Barack Obama a declarat joi stare de urgență în Florida în contextul în care uraganul Matthew s-a intensificat și se apropie de sud-estul Statelor Unite.

UPDATE 20:20: Cel mai recent bilanț indică 113 morți. Cei mai mulți, 108, și-au pierdut viața în Haiti.

UPDATE 16:58: Un nou bilanț indică 69 de morți, dintre care 65 și-au pierdut viața doar în Haiti și patru în Republica Dominicană.

UPDATE: Un nou bilanț anunță că numărul victimelor uraganului Matthew a crescut la 39 de morți. Potrivit autorităților, 35 de persoane și-au pierdut viața în Haiti și patru în Republica Dominicană. Mai mult, se pare că uraganul și-a mărit iar intensitatea.

În Florida se fac pregătiri intense în așteptarea uraganului, a cărei intensitate a scăzut și a fost retrogradat cu o treaptă, la categoria 3. Guvernatorul a ordonat evacuarea voluntară sau forţată a zonelor de pe traiectoria furtunii. Şcolile şi universităţile sunt închise, iar autorităţile au anulat taxele de autostradă ca să încurajeze oamenii să plece, iar 1.070 de curse aeriene au fost anulate. Peste 500 de militari din Garda Naţională au fost mobilizaţi, iar alţi 6.000 sunt în alertă.

Oamenii din Carolina de Sud au primit și ei ordin de evacuare

„Nu e nevoie să vă panicaţi. Nu e nevoie să vă speriaţi. Dar pregătiţi-vă, faceţi-vă bagajele şi plecaţi azi dacă locuiţi în zonele ameninţate”, a fost mesajul primarului din Jacksonville, Lenny Curry, pentru populație.

Peste 1,5 milioane de persoane au fost îndemnate să evacueze coasta sud-estică a statului Florida. De asemenea, și în Carolina de Sud, peste un milion de oameni care locuiesc în zonele de coastă au primit ordin de evacuare.

Citește și: Uraganul Matthew a ajuns la categoria 5

Potrivit NBC News, cel puțin 20 de oameni au murit în Haiti, inclusiv un tânăr de 26 de ani, care a murit după ce a salvat un copil care a căzut într-un râu.  Patru morți au fost înregistrați în republica Dominicană, printre care trei copii și un adult, o persoană în Columbia și câte una în insulele St Vincent și Grenadine.

În Cuba, nu au fost înregistrate victime, dar a provocat pagube imense

Mai multe case au fost distruse și în Cuba, dar aici nu au fost  înregistrate victime. Uraganul Matthew a măturat provincia cubaneză Guantanamo cu rafale de vânt de 220 de kilometri pe oră. Patru localităţi cu o populaţie totală de 158.000 de oameni sunt izolate din cauza drumurilor blocate. La Baracoa, 70% dintre acoperişurile clădirilor au fost distruse de vântul puternic, care a scos copaci din rădăcini şi a pus la pământ stâlpi. Şase provincii cubaneze au fost în stare de alertă, iar autorităţile au evacuat în ultimele zile peste 1,3 milioane de persoane.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat miercuri că uraganul Matthew este ”o furtună serioasă”, și i-a îndemnat pe americani să fie vigilenți. „Până mâine dimineață (uraganul) ar trebui să înceapă să aibă un impact semnificativ în Florida și ar urma să se intensifice și să avanseze de-a lungul coastei în cursul zilei”, a spus Obama în timpul unei vizite la sediul central al Agenției federale pentru situații de urgență (FEMA), la Washington. „Dacă va fi dat ordin de evacuare, acesta trebuie luat în serios”, a adăugat șeful statului. „Puteți reconstrui oricând. Puteți repara oricând. Dar o viață pierdută este pentru totdeauna”, a subliniat el.

Citește și: VIDEO | Uraganul Matthew a fost filmat din spațiu. Furtuna violentă a lovit deja statul Haiti

Foto: EPA

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie: "Astfel de momente sunt de neacceptat"
Observatornews.ro
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie: "Astfel de momente sunt de neacceptat"
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
HOROSCOP
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Imagine cu puternic impact emoţional. Marea campioană, desfigurată de iubit. Plină de sânge, a anunţat că a fost strangulată şi dată cu capul de podea. Atacatorul a fost eliberat!
Telekomsport
Imagine cu puternic impact emoţional. Marea campioană, desfigurată de iubit. Plină de sânge, a anunţat că a fost strangulată şi dată cu capul de podea. Atacatorul a fost eliberat!
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie