De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 13.10 Președintele USR, Dan Barna, a spus după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, că discuțiile s-au axat în principal pe intenția Guvernului de a da o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului penal și Codului de procedură penală.

„O astfel de ordonanță ar vulnerabiliza România” în contextul preluării președinției Consiliului UE, la începutul anului viitor”, a avertizat Dan Barna, arătând că nu se justifică sub nicio formă urgenţa adoptării unei astfel de Ordonanţe.

USR a cerut Executivului îngheţarea dosarului „Justiţie”, pentru 6 luni, cât timp deţinem preşedinţia Consiliului UE, adică ca Guvernul să îşi asume că nu va face nicio modificare legilor justiţiei, în această perioadă.

Premierul a transmis că va da un răspuns acestei solicitări şi a precizat că nu există pe masa sa nicio Ordonanţă privind amnistia şi graţierea.

„Am întrebat în mod expres despre amnistie şi graţiere”, a spus Stelian Ion, precizând că premierul a dat asigurări că nu există un astfel de act normativ, în discuţie.


USR va avea şi o conferință de presă la ora 13:00, despre discuţiile cu reprezentanţii Executivului.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi la Bruxelles, referitor la anunțul privind o Ordonanță de Urgență pentru modificarea codurilor penale, că ”Guvernul nu poate legifera prin OUG pe o speță care e în procedură uzuală în Parlament”.

Şi procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Anca Jurma, a declarat că un act normativ de o importanţă atât de mare cum este Codul penal ar trebui dezbătut în Parlament, „mai degrabă decât adoptat printr-o ordonanţă de urgenţă”.

Pe 10 decembrie, Viorica Dăncilă afirma că a existat o discuţie în PSD despre adoptarea unei ordonanţe de modificare a Codurilor.

„A existat o astfel de discuţie în cadrul CExN. În unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate printr-o ordonanţă de urgenţă”, a declarat prim-ministrul.

Citeşte şi: Dramă pentru România: Cristina Neagu a primit un diagnostic îngrozitor, după accidentarea din meciul cu Ungaria! Sezon încheiat pentru cea mai bună handbalistă a României!

Dobre: 'Eu nu sunt sclavul Simonei!' Halep rupe tăcerea, ce s-a întâmplat de fapt: "Nu a fost frumos..."
GSP.RO

Dobre: 'Eu nu sunt sclavul Simonei!' Halep rupe tăcerea, ce s-a întâmplat de fapt: "Nu a fost frumos..."