De Petre Dobrescu,

Proiectul va comprima ceea ce ar însemna, în mod normal, 10 ani de dezvoltare de vaccinuri și testare în câteva luni, ceea ce arată urgența combaterii unei pandemii care a infectat peste 5 milioane de oameni, a ucis peste 335.000 și a lovit economiile întregii lumi, precizează Reuters.

Pentru a atinge acest scop comun, cei mai mari producători de vaccinuri au fost de acord să își pună datele la comun și, în cazul în care vaccinul lor eșuează, să împrumute propriile rețele de testare clinică concurenților, au declarat oamenii de știință citați.

Potențialele vaccinuri care demonstrează anumiți parametri de siguranță, în studiile inițiale, mai mici, vor fi introduse în testări mai ample, pe 20.000 – 30.000 de voluntari pentru fiecare vaccin. Acestea vor începe din iulie.

100.000 – 150.000 de teste pe oameni

În total, în studii ar putea fi incluse între 100.000 și 150.000 de persoane, a declarat dr. Larry Corey, un expert în vaccinuri al Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle, care ajută la gândirea strategiei de testare.

„Dacă nu vezi o problemă de siguranță, mergi mai departe”, a spus, pentru Reuters, dr. Francis Collins, director al National Institutes of Health (NIH – Institutele Nationale de Sănătate – n. r.).

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

Întregul efort pentru găsirea unui vaccin face parte dintr-un parteneriat public-privat numit Accelerating COVID-19 Therapeutic Interventions and Vaccines (ACTIV – Accelerând Intervențiile Terapeutice și Vaccinurile COVID-19 – n. r.), anunțat luna trecută.

Proiectul a fost integrat în cadrul organismului de cercetare și dezvoltare al programului „Operation Warp Speed” al Casei Albe, anunțat săptămâna trecută, cu scopul de a accelera dezvoltarea vaccinului împotriva noului coronavirus. Vaccinurile, care au ca scop folosirea la persoane sănătoase, sunt testate, de regulă, în pași succesivi, începând cu teste pe animale.

Pași de testare suprapuși pentru viteză

Testarea pe oameni începe cu un mic studiu pentru siguranță pe voluntari sănătoși, urmat de un studiu mai mare pentru a găsi doza potrivită și date inițiale despre eficiență. Stadiul final constă în testare pe scară largă în mii de oameni. Doar atunci și-ar lua un producător de vaccinuri angajamentul de a fabrica milioane de doze.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Acum, însă, în timpul pandemiei, mulți dintre pași se vor face în paralel, în special testele intermediare și cele finale, au explicat Collins și Corey.

Această abordare are riscurile sale, întrucât în timpul testării pe scară largă pot să apară anumite probleme de siguranță. Americanii sunt îngrijorați în legătură cu viteza eforturilor de testare, au arătat sondaje făcute de Reuters/Ipsos.

Un vaccin cu un grad ridicat de eficiență ar putea fi testat în doar șase luni, dacă vor exista diferențe mari de beneficii între grupurile care primesc vaccinul și cele placebo, a afirmat Corey. Pentru un vaccin cu o eficiență modestă, testele pot dura între 9 și 12 luni. Guvernul SUA va plăti miliarde de dolari pentru a ajuta producătorii să scoată doze de vaccinuri care s-ar putea să nu aibă niciodată succes.

Lista scurtă a producătorilor

Pentru a obține cel mai rapid răspuns, vaccinurile vor fi testate în cadrele medicale și comunități în care virusul încă se răspândește pentru a arăta dacă reduc noile cazuri de COVID-19. Washington, D.C., are nu a atins, încă, vârful numărului de infectări, este unul dintre locurile probabile de testare. Ar putea exista și alte locuri în străinătate, spre exemplu în Africa, unde virusul abia a început să se răspândească, spune Collins.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

Un vaccin al companiei Moderna Inc, dezvoltat în parteneriat cu NIH, va fi primul care va intra în testare pe scară largă în iulie, și i se poate alătura un vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford din Marea Britanie și compania AstraZeneca Plc, a spus Collins.

Guvernul SUA a declarat, joi, că va cheltui 1,2 miliarde de dolari pentru 300 de milioane de doze ale vaccinului Oxford.

„Am putea să testăm cele două vaccinuri în paralel, dar cu un grup de control” care ar include 10.000 de indivizi sănătoși care primesc un vaccin fals, spune Collins.

Candidatul Moderna se află, deja, în stadiul intermediar de testare pe oameni. Vaccinurile de la Johnson & Johnson, Sanofi și Merck & Co sunt mai în spatel cu circa o lună sau două, și „ar putea fi adăugate pe parcursul verii”, în urma testelor inițiale pe oameni, mai spune Collins.

Merck nu a făcut niciun anunț specific despre programul său de cercetare pentru un vaccin și a refuzat să comenteze.

Vaccin până în decembrie sau ianuarie, dacă totul merge bine

Collins a refuzat să numească ceilalți candidați de pe lista scurtă de 14 a SUA, însă a spus că aceștia trebuie să termine testarea inițială de siguranță până în această vară pentru a se califica pentru testări pe scară mai mare.

Testele trebuie să verifice dacă vaccinurile cauzează o amplificare a bolii – un potențial efect secundar care face ca vaccinul să facă boala mai periculoasă pentru anumiți indivizi în loc să o prevină.

Asemenea amplificări au fost găsite în cadrul testării pe animale a anumitor vaccinuri dezvoltate pentru lupta cu un „văr” al virusului care cauzează COVID-19.

„Dacă există amplificări, este un mare semn de stop pentru tot”, spune dr. Anthony Fauci, șeful National Institutes of Allergy and Infectious Diseases (Institutele Naționale pentru Alergii și Boli Infecțioase – n. r.) din cadrul NIH.

„Dacă toate lucrurile merg cum trebuie și toate stelele se aliniază, ați putea primi, cu siguranță, un vaccin până în decembrie sau ianuarie”, a declarat Fauci.

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.