Ultimele săptămâni au adus trei anunțuri cruciale din partea unor companii farmaceutice care au semnalat reușita studiilor clinice de testare a vaccinurilor împotriva COVID.

Pe rând, Pfizer-BioNTech, Moderna și apoi AstraZeneca-Oxford au anunțat o eficiență ridicată a vaccinurilor dezvoltate.

Important: concluziile sunt bazate pe o analiză preliminară, care urmează să fie definitivată.

Anunțurile au oferit optimism într-un moment în care numeroase țări se confruntă cu un nou val epidemic, care provoacă un număr record de infectări și de decese și care a dus la noi restricții, care limitează drepturile cetățenilor și lovesc în plin economia.

Rămân însă întrebări cu privire la eficiența pe termen lung a vaccinurilor sau a accesului tuturor cetățenilor la aceste produse care le-ar putea salva viața.

Trei vaccinuri COVID sunt în prag de autorizare. Cât costă, cum se depozitează și când vor ajunge în România

Cum funcționează vaccinurile

Pfizer și Moderna au dezvoltat vaccinuri care au la bază o tehnologie similară și inedită, denumită ARN mesager sintetic, care presupune injectarea în organism a unei secvențe genetice a coronavirusului, pentru a instrui sistemul imunitar cum să reacționeze împotriva virusului, notează BBC.

Vaccinul AstraZeneca are o abordare diferită. Acesta combină o versiune inactivă a unui virus comun care infectează cimpanzeii și o proteină a virusului SARS-CoV-2, pentru a declanșa un răspuns al sistemului imunitar.

Toate cele trei vaccinuri au nevoie de două doze – injectate la un interval de trei-patru săptămâni – pentru a fi eficiente.

Cum se depozitează vaccinurile

O diferență majoră între vaccinuri este modul în care acestea pot fi depozitate.

Vaccinul Pfizer trebuie să fie depozitat la temperaturi de minus 75 de grade Celsius, ceea ce presupune eforturi și costuri logistice substanțiale, potrivit CBSNews.

Vaccinurile Moderna și AstraZeneca pot fi însă depozitate în frigidere obișnuite, ceea ce înseamnă că vor fi mai ușor de distribuit, scrie The Guardian.

Cât de eficiente sunt vaccinurile

Potrivit rezultatelor preliminare din faza III a studiului clinic realizat de cei trei dezvoltatori, vaccinurile au o eficiență destul de ridicată.

Pfizer a anunțat că vaccinul său este eficient în proporție de 95%, în vreme ce Moderna a anunțat o eficiență de 94,5%.

Rezultatele au fost obținute după analiza primelor cazuri de COVID apărute printre participanții la studiu.

Moderna a specificat că produsul său este eficient în mod egal în rândul tuturor grupurilor etnice testate, potrivit Science.

Eficacitatea vaccinului Pfizer scade foarte puțin, la 94%, la oameni cu vârste de peste 65 de ani, potrivit BBC.

În cazul vaccinului AstraZeneca, situația este un pic mai complexă.

Compania a anunțat o eficiență medie de 70%. Dar experții au precizat că pot obține o eficiență de 90% în cazul în care injectează beneficiarilor o primă doză mai slabă de vaccin, urmată de o doză normală.

Potrivit Reuters, deocamdată nu există suficiente date pentru ca acest regim de dozaj să primească o autorizare.

Care sunt efectele adverse

Toate cele trei vaccinuri au provocat, în rândul unor pacienți, efecte adverse moderate, precum dureri musculare, febră, dureri de cap și greață, dar niciun voluntar nu a a avut probleme atât de mari încât să aibă nevoie de intervenția medicului.

Studiul clinic realizat de AstraZeneca a fost suspendat în august, când o persoană s-a îmbolnăvit de posibil mielită transversă, o afecțiune neurologică.

După o săptămână, compania a primit undă verde pentru a relua testele.

Cât vor costa vaccinurile

Există o diferență de cost, una semnificativă.

Vaccinul Moderna este vândut guvernelor la un preț de cel puțin 21 de euro pentru o doză, în vreme ce produsul Pfizer va costa în jur de 17 euro pentru o doză.

Prin comparație, vaccinul Astra-Zeneca va costa doar 2,5-3,5 euro pentru o doză.

Compania a anunțat că vaccinul va fi distribuit la un preț care nu include și un profit, în următoarele luni, indiferent de țările beneficiare.

AstraZeneca ar putea crește prețul începând din vara anului viitor.

Ce nu știm despre vaccinuri

Una dintre cele mai importante întrebări este cât de mult durează imunitatea generată de vaccin?

În vreme ce unul dintre experții Pfizer a declarat pentru Guardian că vaccinul său ar putea oferi protecție timp de un an, concluziile pe această temă nu sunt încă finalizate.

Experții nu știu nici dacă vaccinul poate preveni contagiozitatea persoanelor care îl primesc.

Când vor fi disponibile vaccinurile

Vaccinul Pfizer-BioNTech a cerut deja o autorizare de urgență la autoritățile americane și, dacă toate lucrurile merg bine, ar putea ajunge la primii beneficiari, cei din SUA, în decembrie.

Și vaccinul Moderna se apropie de stadiul în care poate cere autorizare în SUA.

Cele două vaccinuri trebuie să fie aprobate și de autoritățile UE.

AstraZeneca a anunțat la rândul său că va solicita o autorizare de urgență din partea autorităților din Marea Britanie și din UE.

Săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene a declarat că Agenția Europeană a Medicamentului ar putea aproba vaccinurile testate de Pfizer-BioNTech şi Moderna în „a doua jumătate a lunii decembrie”.

Deocamdată, UE a semnat acorduri de achiziție cu mai multe companii producătoare de vaccin.

Comisia Europeană a anunțat luni că va semna un contract cu Moderna pentru achiziția a până la 160 de milioane de doze de vaccin.

Până la acordul cu Moderna, Comisia Europeană a semnat, în numele statelor membre ale UE, contracte pentru achiziția vaccinurilor împotriva Covid dezvoltate de companiile AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi, Pfizer/BioNTech şi CureVac.

Când va ajunge vaccinul în România

Potrivit autorităților de la București, vaccinul anti-Covid ar putea ajunge în România până la finalul anului, în funcție de momentul în care va fi aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului.

„În cel mai fericit caz, ne aşteptăm ca în a doua jumătate a lunii decembrie, spre sfârşitul lunii decembrie, să avem disponibile primele doze de vaccinuri de la cel puţin o companie producătoare”, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la Digi 24.

Gheorghiță a precizat că în „scenariul pesimist”, aceste doze vor ajunge în țară cel târziu în februarie 2021. Conform calculelor făcute de medicul militar „ar fi cel puţin 2,4 milioane de doze de la AstraZeneca şi probabil tot atâtea doze de la Pfizer”.

Citeşte şi:

UE a încheiat un nou acord pentru vaccinul anti-COVID. Moderna, pe lista companiilor care vor livra în statele membre UE

Predică „antibotniță” într-o biserică din Ploiești: „Creștinii au ajuns să se salute cu pumnii, ca vrăjmașii”. Preotul e cercetat de superiori

Gestul făcut de Messi chiar în timpul meciului. Antrenorul l-a scos imediat de pe teren
PARTENERI - GSP.RO
Gestul făcut de Messi chiar în timpul meciului. Antrenorul l-a scos imediat de pe teren
BOMBĂ! De ce a fost Loredana Groza internată de urgență la Matei Balș, de fapt. Ce se întâmplă cu ea
Playtech.ro
BOMBĂ! De ce a fost Loredana Groza internată de urgență la Matei Balș, de fapt. Ce se întâmplă cu ea
Anastasia, o multimilionară în vârstă de 33 de ani, ucisă de iubitul său pentru că l-a făcut leneş. Bărbatul, un jucător de polo profesionist, condamnat la 15 ani de închisoare, în Muntenegru
Observatornews.ro
Anastasia, o multimilionară în vârstă de 33 de ani, ucisă de iubitul său pentru că l-a făcut leneş. Bărbatul, un jucător de polo profesionist, condamnat la 15 ani de închisoare, în Muntenegru
Horoscop 21 septembrie 2021. Balanțele sunt motivate să facă tot ce trebuie pentru a schimba anumite aspecte ale vieții lor
HOROSCOP
Horoscop 21 septembrie 2021. Balanțele sunt motivate să facă tot ce trebuie pentru a schimba anumite aspecte ale vieții lor
UE vă oferă 100.000 de euro. Ce condiție trebuie să îndepliniți
Știrileprotv.ro
UE vă oferă 100.000 de euro. Ce condiție trebuie să îndepliniți
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good
PUBLICITATE
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good