Între cei mai mari câștigători sunt giganții farma Pfizer și Moderna, două companii americane care cer peste 30 de dolari de persoană pentru protecția oferită de vaccinurile lor în două doze.

În timp ce Moderna a fost înființată în urmă cu 11 ani, compania nu a realizat niciodată profit și avea doar 830 de angajați înainte de pandemie, Pfizer își trage rădăcinile din 1849, a făcut un profit de 9,6 miliarde de dolari anul trecut și are peste 80.000 de angajați la nivel global.

Alți producători de medicamente, precum grupul suedezo-britanic AstraZeneca și cel american Johnson&Johnson au promis că vor furniza vaccinul la preț de cost, fără a înregistra profit, până când va trece pandemia.

Vaccinurile anti-Covid-19, o afacere de zeci de miliarde de dolari. Cine sunt câștigătorii
De la stânga la dreapta, vaccinurile anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca | Foto: EPA

Pfizer/BioNTech

Grupul Pfizer s-a aliat cu compania germană BioNTech, iar cele două au realizat primul vaccin anti-Covid autorizat în Occident. Acesta se bazează pe tehnologia ARN mesager, care include o moleculă ce determină reacția imunitară a organismului. Potrivit studiilor, are o eficiență de 95%, însă problema este că acest vaccin necesită stocarea la temperaturi de -70 de grade Celsius.

Guvernele lumii au comandat circa 780 de milioane de doze, dintre care Statele Unite au dat 3,9 miliarde de dolari pentru 200 de milioane de doze, iar Uniunea Europeană a comandat 300 de milioane de doze.

Alte 40 de milioane vor merge în ajutorul țărilor sărace, prin inițiativa Covax.

Vaccinul celor de la Pfizer costă 39 de dolari pentru două doze în SUA și 30 de dolari în UE.

Odată cu anunțarea rezultatelor financiare, Pfizer a transmis acționarilor că va obține vânzări de 15 miliarde de dolari în acest an numai din vaccinul anti-Covid.

Însă Pfizer împarte banii cu compania germană BioNTech, astfel că vânzările totale la nivel global ar putea fi duble, adică 30 de miliarde de dolari, notează jurnaliștii de la Guardian. Pfizer ar putea livra 2 miliarde de doze în acest an.

Analiștii Barclays estimează vânzări de 21,5 miliarde de dolari în acest an, 8,6 miliarde anul viitor și 1,95 miliarde în 2023.

În ultimele 12 luni, acțiunile Pfizer au crescut cu 1,8%, în vreme ce acelea ale BioNTech cu 156%, potrivit sursei citate.

Moderna

Vaccinul Moderna se bazează tot pe tehnologia ARN mesager și are o eficiență similară cu serul Pfizer. Și acesta necesită două doze.

Partea bună este că nu necesită stocare la temperaturi foarte mici, ci la doar -20 de grade Celsius, adică pot fi stocate în congelatoare clasice.

Uniunea Europeană a comandat 310 milioane de doze, plus alte 150 de milioane în 2022. Statele Unite a comandat 300 de milioane, iar Marea Britanie alte 17 milioane. Japonia a cerut la rândul său alte 50 de milioane.

Moderna cere 30 de dolari pentru două doze în SUA și 36 de dolari în UE.

Compania estimează vânzări de 18,4 miliarde de dolari la nivel global. Analiștii băncii britanice Barclays estimează vânzări totale de 19,6 miliarde de dolari în acest an, 12,2 miliarde în 2022 și 11,4 miliarde în 2023, presupunând vaccinări recurente.

Acțiunile Moderna au crescut cu 342% în ultimele 12 luni.

Johnson & Johnson

Gigantul american are un vaccin clasic, bazat pe un adenovirus, adică un virus de răceală.

Serul a fost realizat de către divizia sa din Belgia și tocmai ce a fost aprobat în Statea Unite.

Vaccinul său necesită însă doar o doză și poate fi stocat în frigiderele comune pentru cel puțin trei luni.

Uniunea Europeană a comandat 400 de milioane de doze, Marea Britanie vrea 30 de milioane și are o opțiune pentru încă 22 de milioane. În StateleUnite, compania vrea să livreze 100 de milioane de doze până în iunie, potrivit NPR. Pentru alte 200 de milioane de doze, autoritățile americane au opțiunea unor comenzi suplimentare.

Alte 500 de milioane urmează să fie produse până în 2022 pentru statele sărace ale lumii prin inițiativa Covax.

La nivel mondial compania vrea să livreze până la un miliard de doze, ceea ce ar genera vânzări de 10 miliarde de dolari.

Acțiunile grupului au crescut cu 7,7% în ultimul an.

AstraZeneca

Al treilea vaccin aprobat în Uniunea Europeană folosește un virus de cimpanzeu ca vector de transmisie și poate fi ținut în frigidere normale. Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze, Uniune Europenă alte 400 de milioane, SUA vor 300 de milioane, iar Japonia 120 de milioane.

Analiștii SVB Leerink estimează vânzări de 1,9 miliarde de dolari în acest an și 3 miliarde de dolari în 2022. Acestea ar urma să fie mult mai mari dacă AstraZeneca va livra ambițioasa sa țintă de 3 miliarde de doze.

Compania a promis că nu va face profit din vaccin, iar prețul acestuia variază între 4,3 dolari și 10 dolari pentru două doze.

Ațiunile AstraZeneca au scăzut cu 8,6% în ultimele 12 luni, conform The Guardian.

Sinovac

Vaccinurile anti-Covid-19, o afacere de zeci de miliarde de dolari. Cine sunt câștigătorii
Vaccinul celor de la Sinovac a fost vândut în Indonezia cu 27,2 dolari doza | Foto: Shutterstock

Vaccinul CoronaVac a fost deja administrat în regim de urgență în câteva orașe din China. Autoritățile din această țară au aprobat vaccinul la începutul lunii februarie.

Sinovac a semnat înțelegeri cu state precum Brazilia, Chile, Singapore, Malaezia și Filipine, în vreme ce Turcia și Indonezia deja au început vaccinările cu acest ser.

Sinovac a spus că poate produce un miliard de doze anual. În două orașe din China prețul vaccinului cu două doze a fost stabilit la 60 de dolari, însă în Indonezia, partenerul local al Sinovac – compania Bio Farma – a comandat 40 de milioane de doze la un preț de 27,2 dolari.

Sinovac va putea face vânzări de miliarde de dolari din vaccinul anti-Covid, însă nu se poate face un calcul exact.

În ultimele 12 luni, prețul acțiunilor Sinovac a scăzut cu 21,6%.

Institutul Gamaleya/Fondul rus de investiții directe

Deși nu a fost încă aprobat la nivelul Uniunii Europene, însă state precum Ungaria și Slovacia au cumpărat deja vaccinl Sputnik V. În total, peste 5- de țări din lume, inclusiv Iran, Algeria și Mexic, au comandat serul.

Vânzările estimate sunt neclare, căci Institutul Gamaleya – care l-a realizat- se chinuie să crească producția. RDIF, fondul suveran al Rusiei, a anunțat că a semnat acorduri cu 15 producători din zece țări pentru a produce 1,4 miliarde de doze, scrie The Guardian, care citează Financial Times. Prețul va fi de 20 de dolari pe doză, însă este gratuit în Rusia.

Vaccinurile anti-Covid-19, o afacere de zeci de miliarde de dolari. Cine sunt câștigătorii
Vaccinul rusesc așteaptă avizul Agenției Europene a Medicamentului | Foto: Shutterstock

EMA – Agenția Europeană a Medicamentului – a avertizat statele europene în privința vaccinului Sputnik V, deoarece nu există date oficiale cu privire la eficiența acestuia, scrie Reuters.

Novavax

Aceasta este încă o companie americană ce dezvoltă un vaccin anti-Covid. Serul său folosește o proteină realizată în laborator. Novavax speră ca serul său va fi aprobat în SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană în prima jumătate a acestui an.

Deși face cercetări de 30 de ani, Novavax nu a avut până acum vreun vaccin aprobat. Testele din Marea Britanie arată că vaccinul său anti-Covid are o eficiență de 89%.

Compania a agreat să furnizeze 300 de milioane de doze până acum, dintre care 60 de milioane în Marea Britanie. Novavax speră să producă 150 de milioane de doze pe lună și se așteaptă ca produsul său să fie mai ieftin decât al rivalilor.

Conform Financial Times, societatea a agreat să furnizeze vaccinuri cu 3 dolari bucata în Africa. În Marea Britanie ar urma să fie produs în Stockton-on-Tees.

Pe baza înțelegerilor semnate, compania se așteaptă la venituri de „câteva miliarde de dolari în următoarele 12 luni‟.

Suma ar putea crește, deoarece compania se așteaptă să producă 2 miliarde de doze pe an, datorită unui parteneriat cu Institutul Serului din India.

Acțiunile companiei au crescut cu 1.128% în ultimul an.

CureVac

Aceasta este o companie germană de biotehnologie angrenată în lupta împotria Covid. Compania va publica rezultatele testelor pentru candidatul său de vaccin în aprilie și speră să obțină aprobarea UE până în iunie.

UE a pre-comandat 225 de milioane de doze, cu opțiunea de a cumpăra alte 180 de milioane.

Spre deosebire de alte vaccinuri mRNA, acesta poate fi stocat în frigidere. Împreună cu grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK), care deține aproape 10% din compania germană, CureVac încearcă să dezvolte un vaccin care să fie util împotriva altor variante.

Compania speră să producă până la 300 de milioane de doze în acest an și 600 de milioane până la un miliard anul viitor.

Fiind listată pe bursă, compania insistă că nu poate să vândă vaccinul la prețul de cost, deoarece acționarii se așteaptă la profit.

Acțiunile sale au crescut cu 45,5% în ultimul an.

Cel mai mare acționar al său este miliardarul german Dietmar Hopp, cofondator al gigantului software SAP. Acesta deține 80% din CureVac, companie care valorează pe bursă 10 miliade de dolari la ora scrierii acestui articol.

Citeşte şi:

Topul țărilor care au reacționat cel mai bine în lupta contra COVID-19. Cum au reușit Taiwan, Islanda, Australia sau Grecia să controleze pandemia

Vaccinul AstraZeneca poate fi administrat și celor peste 55 de ani. Cum motivează Comitetul de Vaccinare ridicarea restricției de vârstă

Agenția Europeană pentru medicamente avertizează țările membre să nu autorizeze în regim de urgență vaccinul rusesc Sputnik V

Peste 200.000 de doze de vaccin Pfizer au ajuns în România. Cum vor fi repartizate

Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
PARTENERI - GSP.RO
Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
Postul TV din România, amendă uriașă din cauza Dianei Șoșoacă. Ce a spus senatoarea în direct
Playtech.ro
Postul TV din România, amendă uriașă din cauza Dianei Șoșoacă. Ce a spus senatoarea în direct
"Bate Poliţia ăsta, bă!". Doi polițiști locali, luați la pumni în centrul Timişoarei, în miez de noapte
Observatornews.ro
"Bate Poliţia ăsta, bă!". Doi polițiști locali, luați la pumni în centrul Timişoarei, în miez de noapte
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
HOROSCOP
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Știrileprotv.ro
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele