Între cei mai mari câștigători sunt giganții farma Pfizer și Moderna, două companii americane care cer peste 30 de dolari de persoană pentru protecția oferită de vaccinurile lor în două doze.

În timp ce Moderna a fost înființată în urmă cu 11 ani, compania nu a realizat niciodată profit și avea doar 830 de angajați înainte de pandemie, Pfizer își trage rădăcinile din 1849, a făcut un profit de 9,6 miliarde de dolari anul trecut și are peste 80.000 de angajați la nivel global.

Alți producători de medicamente, precum grupul suedezo-britanic AstraZeneca și cel american Johnson&Johnson au promis că vor furniza vaccinul la preț de cost, fără a înregistra profit, până când va trece pandemia.

Vaccinurile anti-Covid-19, o afacere de zeci de miliarde de dolari. Cine sunt câștigătorii
De la stânga la dreapta, vaccinurile anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca | Foto: EPA

Pfizer/BioNTech

Grupul Pfizer s-a aliat cu compania germană BioNTech, iar cele două au realizat primul vaccin anti-Covid autorizat în Occident. Acesta se bazează pe tehnologia ARN mesager, care include o moleculă ce determină reacția imunitară a organismului. Potrivit studiilor, are o eficiență de 95%, însă problema este că acest vaccin necesită stocarea la temperaturi de -70 de grade Celsius.

Zece drumuri naționale, închise din cauza ninsorilor abundente. Și porturile de la Marea Neagră sunt închise
Recomandări
Zece drumuri naționale, închise din cauza ninsorilor abundente. Și porturile de la Marea Neagră sunt închise

Guvernele lumii au comandat circa 780 de milioane de doze, dintre care Statele Unite au dat 3,9 miliarde de dolari pentru 200 de milioane de doze, iar Uniunea Europeană a comandat 300 de milioane de doze.

Alte 40 de milioane vor merge în ajutorul țărilor sărace, prin inițiativa Covax.

Vaccinul celor de la Pfizer costă 39 de dolari pentru două doze în SUA și 30 de dolari în UE.

Odată cu anunțarea rezultatelor financiare, Pfizer a transmis acționarilor că va obține vânzări de 15 miliarde de dolari în acest an numai din vaccinul anti-Covid.

Însă Pfizer împarte banii cu compania germană BioNTech, astfel că vânzările totale la nivel global ar putea fi duble, adică 30 de miliarde de dolari, notează jurnaliștii de la Guardian. Pfizer ar putea livra 2 miliarde de doze în acest an.

Analiștii Barclays estimează vânzări de 21,5 miliarde de dolari în acest an, 8,6 miliarde anul viitor și 1,95 miliarde în 2023.

În ultimele 12 luni, acțiunile Pfizer au crescut cu 1,8%, în vreme ce acelea ale BioNTech cu 156%, potrivit sursei citate.

Moderna

Vaccinul Moderna se bazează tot pe tehnologia ARN mesager și are o eficiență similară cu serul Pfizer. Și acesta necesită două doze.

Partea bună este că nu necesită stocare la temperaturi foarte mici, ci la doar -20 de grade Celsius, adică pot fi stocate în congelatoare clasice.

Gelozie, denunțuri la DNA și concursuri trucate în instituția care împarte banii pentru agricultură de la Uniunea Europeană
Recomandări
Gelozie, denunțuri la DNA și concursuri trucate în instituția care împarte banii pentru agricultură de la Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a comandat 310 milioane de doze, plus alte 150 de milioane în 2022. Statele Unite a comandat 300 de milioane, iar Marea Britanie alte 17 milioane. Japonia a cerut la rândul său alte 50 de milioane.

Moderna cere 30 de dolari pentru două doze în SUA și 36 de dolari în UE.

Compania estimează vânzări de 18,4 miliarde de dolari la nivel global. Analiștii băncii britanice Barclays estimează vânzări totale de 19,6 miliarde de dolari în acest an, 12,2 miliarde în 2022 și 11,4 miliarde în 2023, presupunând vaccinări recurente.

Acțiunile Moderna au crescut cu 342% în ultimele 12 luni.

Johnson & Johnson

Gigantul american are un vaccin clasic, bazat pe un adenovirus, adică un virus de răceală.

Serul a fost realizat de către divizia sa din Belgia și tocmai ce a fost aprobat în Statea Unite.

Vaccinul său necesită însă doar o doză și poate fi stocat în frigiderele comune pentru cel puțin trei luni.

Uniunea Europeană a comandat 400 de milioane de doze, Marea Britanie vrea 30 de milioane și are o opțiune pentru încă 22 de milioane. În StateleUnite, compania vrea să livreze 100 de milioane de doze până în iunie, potrivit NPR. Pentru alte 200 de milioane de doze, autoritățile americane au opțiunea unor comenzi suplimentare.

Cinism și audiență. Rețeta prin care „Românii au talent” a ajuns scena pe care adulții își varsă, prin copii, frustrările naționaliste
Recomandări
Cinism și audiență. Rețeta prin care „Românii au talent” a ajuns scena pe care adulții își varsă, prin copii, frustrările naționaliste

Alte 500 de milioane urmează să fie produse până în 2022 pentru statele sărace ale lumii prin inițiativa Covax.

La nivel mondial compania vrea să livreze până la un miliard de doze, ceea ce ar genera vânzări de 10 miliarde de dolari.

Acțiunile grupului au crescut cu 7,7% în ultimul an.

AstraZeneca

Al treilea vaccin aprobat în Uniunea Europeană folosește un virus de cimpanzeu ca vector de transmisie și poate fi ținut în frigidere normale. Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze, Uniune Europenă alte 400 de milioane, SUA vor 300 de milioane, iar Japonia 120 de milioane.

Analiștii SVB Leerink estimează vânzări de 1,9 miliarde de dolari în acest an și 3 miliarde de dolari în 2022. Acestea ar urma să fie mult mai mari dacă AstraZeneca va livra ambițioasa sa țintă de 3 miliarde de doze.

Compania a promis că nu va face profit din vaccin, iar prețul acestuia variază între 4,3 dolari și 10 dolari pentru două doze.

Ațiunile AstraZeneca au scăzut cu 8,6% în ultimele 12 luni, conform The Guardian.

Sinovac

Vaccinurile anti-Covid-19, o afacere de zeci de miliarde de dolari. Cine sunt câștigătorii
Vaccinul celor de la Sinovac a fost vândut în Indonezia cu 27,2 dolari doza | Foto: Shutterstock

Vaccinul CoronaVac a fost deja administrat în regim de urgență în câteva orașe din China. Autoritățile din această țară au aprobat vaccinul la începutul lunii februarie.

Sinovac a semnat înțelegeri cu state precum Brazilia, Chile, Singapore, Malaezia și Filipine, în vreme ce Turcia și Indonezia deja au început vaccinările cu acest ser.

Sinovac a spus că poate produce un miliard de doze anual. În două orașe din China prețul vaccinului cu două doze a fost stabilit la 60 de dolari, însă în Indonezia, partenerul local al Sinovac – compania Bio Farma – a comandat 40 de milioane de doze la un preț de 27,2 dolari.

Sinovac va putea face vânzări de miliarde de dolari din vaccinul anti-Covid, însă nu se poate face un calcul exact.

În ultimele 12 luni, prețul acțiunilor Sinovac a scăzut cu 21,6%.

Institutul Gamaleya/Fondul rus de investiții directe

Deși nu a fost încă aprobat la nivelul Uniunii Europene, însă state precum Ungaria și Slovacia au cumpărat deja vaccinl Sputnik V. În total, peste 5- de țări din lume, inclusiv Iran, Algeria și Mexic, au comandat serul.

Vânzările estimate sunt neclare, căci Institutul Gamaleya – care l-a realizat- se chinuie să crească producția. RDIF, fondul suveran al Rusiei, a anunțat că a semnat acorduri cu 15 producători din zece țări pentru a produce 1,4 miliarde de doze, scrie The Guardian, care citează Financial Times. Prețul va fi de 20 de dolari pe doză, însă este gratuit în Rusia.

Vaccinurile anti-Covid-19, o afacere de zeci de miliarde de dolari. Cine sunt câștigătorii
Vaccinul rusesc așteaptă avizul Agenției Europene a Medicamentului | Foto: Shutterstock

EMA – Agenția Europeană a Medicamentului – a avertizat statele europene în privința vaccinului Sputnik V, deoarece nu există date oficiale cu privire la eficiența acestuia, scrie Reuters.

Novavax

Aceasta este încă o companie americană ce dezvoltă un vaccin anti-Covid. Serul său folosește o proteină realizată în laborator. Novavax speră ca serul său va fi aprobat în SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană în prima jumătate a acestui an.

Deși face cercetări de 30 de ani, Novavax nu a avut până acum vreun vaccin aprobat. Testele din Marea Britanie arată că vaccinul său anti-Covid are o eficiență de 89%.

Compania a agreat să furnizeze 300 de milioane de doze până acum, dintre care 60 de milioane în Marea Britanie. Novavax speră să producă 150 de milioane de doze pe lună și se așteaptă ca produsul său să fie mai ieftin decât al rivalilor.

Conform Financial Times, societatea a agreat să furnizeze vaccinuri cu 3 dolari bucata în Africa. În Marea Britanie ar urma să fie produs în Stockton-on-Tees.

Pe baza înțelegerilor semnate, compania se așteaptă la venituri de „câteva miliarde de dolari în următoarele 12 luni‟.

Suma ar putea crește, deoarece compania se așteaptă să producă 2 miliarde de doze pe an, datorită unui parteneriat cu Institutul Serului din India.

Acțiunile companiei au crescut cu 1.128% în ultimul an.

CureVac

Aceasta este o companie germană de biotehnologie angrenată în lupta împotria Covid. Compania va publica rezultatele testelor pentru candidatul său de vaccin în aprilie și speră să obțină aprobarea UE până în iunie.

UE a pre-comandat 225 de milioane de doze, cu opțiunea de a cumpăra alte 180 de milioane.

Spre deosebire de alte vaccinuri mRNA, acesta poate fi stocat în frigidere. Împreună cu grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK), care deține aproape 10% din compania germană, CureVac încearcă să dezvolte un vaccin care să fie util împotriva altor variante.

Compania speră să producă până la 300 de milioane de doze în acest an și 600 de milioane până la un miliard anul viitor.

Fiind listată pe bursă, compania insistă că nu poate să vândă vaccinul la prețul de cost, deoarece acționarii se așteaptă la profit.

Acțiunile sale au crescut cu 45,5% în ultimul an.

Cel mai mare acționar al său este miliardarul german Dietmar Hopp, cofondator al gigantului software SAP. Acesta deține 80% din CureVac, companie care valorează pe bursă 10 miliade de dolari la ora scrierii acestui articol.

Nu se mai ascund! După scandalul despărțirii, vedeta a ales să publice prima imagine cu cea pentru care a părăsit-o pe mama copiilor săi
GSP.RO
Nu se mai ascund! După scandalul despărțirii, vedeta a ales să publice prima imagine cu cea pentru care a părăsit-o pe mama copiilor săi
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Porecla pe care indienii i-au dat-o Iuliei Vântur! Abia acum s-a aflat ce cred despre iubita lui Salman Khan
Playtech.ro
Porecla pe care indienii i-au dat-o Iuliei Vântur! Abia acum s-a aflat ce cred despre iubita lui Salman Khan
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Viva.ro
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Cartierul în care se trăieşte mai rău ca la ţară. Au dat bani grei să se mute aici, dar au ajuns să-şi blesteme zilele: "Aţi venit să ne salvaţi?"
Observatornews.ro
Cartierul în care se trăieşte mai rău ca la ţară. Au dat bani grei să se mute aici, dar au ajuns să-şi blesteme zilele: "Aţi venit să ne salvaţi?"
VIDEO VIRAL | Momentul în care Shakira este agresată de mama lui Piqué
Știrileprotv.ro
VIDEO VIRAL | Momentul în care Shakira este agresată de mama lui Piqué
Exercițiul banal de matematică pe care n-au știut să-l rezolve părinții. E de clasa a IV-a și a iscat un adevărat scandal
FANATIK.RO
Exercițiul banal de matematică pe care n-au știut să-l rezolve părinții. E de clasa a IV-a și a iscat un adevărat scandal
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 29 ianuarie 2023. Peștii ajung la o concluzie nu tocmai plăcută, după analiza unor evenimente și decizii ale unor apropiați
HOROSCOP
Horoscop 29 ianuarie 2023. Peștii ajung la o concluzie nu tocmai plăcută, după analiza unor evenimente și decizii ale unor apropiați
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află
PUBLICITATE
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află