Mergi direct la conținut »
Veneția se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimii 150 de ani. Primarul orașului a vorbit despre pagube uriașe
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Veneția se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimii 150 de ani. Primarul orașului a vorbit despre pagube uriașe

Pentru a treia oară în doar cinci zile, Veneția a fost din nou inundată de o maree înaltă. Apele au făcut din nou prăpăd, pagubele fiind estimate de primarul orașului la peste un miliard de euro.

De Ciprian Iana,

Ultima maree, înaltă de 150 de centimetri, a inundat, duminică, Veneția în proporție de 70 %, a anunţat primarul oraşului italian, Luigi Brugnaro, citat de DPA şi Reuters.

Piața San Parco, aflată la cel mai mic nivel din Veneția, a fost astfel din nou inundată. La fel și alte clădiri istorice, la fel și casele oamenilor, dar și magazine și restaurante.

Brugnaro a declarat că situaţia se află sub control şi a precizat că oamenii nu trebuie să se dea bătuţi.

Venețienii sunt în genunchi doar să se roage”

Luigi Brugnaro , primar Veneția

În noaptea de marţi spre miercuri, Veneţia a înregistrat cea mai gravă maree înaltă din ultimii 53 de ani, de 1,87 metri, al doilea record istoric în urma celui de la 4 noiembrie 1966 (1,94 metri).

Apa a invadat bisericile, magazinele, muzeele şi hotelurile acestei bijuterii din Patrimoniul Mondial, inundând-o în proporţie de 80%. O altă maree înaltă a inundat oraşul vineri.

Pentru Veneţia, aceasta a fost cea mai gravă săptămână de la înregistrarea datelor privind mareele, în 1872, notează Reuters.

Veneţia este devastată, cu pagube de un miliard de euro.

Luigi Brugnaro, primar Veneția

Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, sosit vineri în oraş pentru a constata la faţa locului pagubele, a estimat că lucrările de reparaţie vor fi considerabile. Oficialul a notat că peste 50 de biserici au fost deteriorate.

O nouă fotografie cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Premierul, cu masca în bărbie și cu țigara în mână, în sala de ședințe a Guvernului
Recomandări
O nouă fotografie cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Premierul, cu masca în bărbie și cu țigara în mână, în sala de ședințe a Guvernului
 

De asemenea, locuitorii ale căror case au fost deteriorate pot solicita asistenţă guvernamentală imediată de 5.000 de euro, iar comercianţii pot primi până la 20.000 de euro.

Joi seara, cabinetul premierului Giuseppe Conte a aprobat instituirea stării de urgenţă la Veneţia şi a anunţat eliberarea a 20 de milioane de euro „pentru cele mai urgente intervenţii”.

Veneţia, aşezare cu 50.000 de locuitori, primeşte anual 36 de milioane de turişti pe an, dintre care 90% sunt străini.

Close
Închide
  Close