Mergi direct la conținut »
Venezuela prelungește starea de urgență economică cu 60 de zile
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Venezuela prelungește starea de urgență economică cu 60 de zile

Venezuela prelungește starea de urgență economică cu 60 de zile

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a prelungit vineri starea de urgență economică în țara sud-americană cu 60 de zile. El nu a dat detalii despre ce măsuri va lua,  însă se va folosi de ea pentru a se apăra împotriva amenințărilor de intervenție ale Statele Unite și Columbiei, printre altele, în lumina atacurilor politice asupra președintei Braziliei, ce tocmai a fost demisă, Dilma Rousseff.

Venezuela, țara bogată în petrol se confruntă cu ruina economică în mare parte datorită prăbușirii prețului petrolului. Există, de asemenea, o criză în livrarea de energie electrică. De la mijlocul lunii ianuarie, autoritățile au luat mai multe măsuri în încercarea de a estompa efectele crizei. În februarie, programul centrelor comerciale a fost redus.

Ulterior, guvernul a anunțat că modifică fusul orar, iar luna trecută a anunțat raționalizarea consumului de electricitate și a scurtat programul de lucru al bugetarilor la doar două zile pe săptămână. Guvernul vrea să evite ca parlamentul dominat de opoziție să ia măsuri pentru a pune în aplicare reduceri în programele sociale din cauza colapsului în veniturile din exportul de petrol.

Cu toate acestea, oficiali americani au declarat pentur presă că sunt din ce înce mai îngrijorați că economia și politica Venezuelei va suferi un colaps, prezicând că Madura nu va reuși să-și termine mandatul de președinte. „Poți auzi cum a început să se spargă gheața. Știi când vine o adevărată criză” a declarat un oficial. În plus, Maduro susține că-și va duce la capăt mandatul și acuză SUA de instigare la o lovitură de stat, sub acoperire, împotriva lui. El a subliniat demiterea șu punerea sub acuzare a colegii de stânga Dilma Rousseff, în Brazilia, este ca un semn că el urmează.
Mari demonstrații sunt planificate pentru sâmbătă la Caracas de adversarii guvernului și de către socialiști, pe fondul temerilor că ar putea conduce la violență.

Citește și: Disperare mare în Venezuela, din cauza crizei: Oamenii vânează pisici, câini și porumbei pentru a-i mânca

Close
Închide
  Close