Ventilatoarele comandate în Turcia au fost oprite la graniță, la ordinul guvernului Erdogan. Abia ieri, după câteva zile de negocieri, părțile au ajuns la un acord privind livrarea echipamentului.

UPDATE ora 14.00. Cotidianul spaniol El Pays anunță, citând surse din Ministerul de Externe spaniol, că transportul de ventilatoare “va ajunge la destinație în câteva ore”.

Trei regiuni din Spania, Castilla-La Mancha, Navarra și Catalonia, au plătit 3 milioane de euro, printr-o firmă spaniolă, unei fabrici din Turcia pentru asamblarea a 150 de ventilatoare. Turcilor le-au fost livrate inclusiv componentele, comandate de spanioli din China.

Ventilatoarele au fost fabricate și pregătite de livrare, însă transportul, care includea și materiale sanitare comandate și plătite de Ministerul Sănătății spaniol, a fost oprit la graniță de autoritățile din Turcia.

“Turcia a decis unilateral rechiziția celor 150 de ventilatoare, pentru care au fost plătite deja 3 milioane de euro”, a anunțat Emiliano Garcia-Page, liderul regiunii Castilla-La Mancha.

Oficiali de la Madrid au acuzat omologii turci că intenționează să folosească în spitalele proprii ventilatoarele plătite de Spania, iar ministrul de Externe spaniol a anunțat vineri că poartă tratative cu Ankara, dar nu știe dacă va avea succes.

Ad placeholder

Turcia a impus restricții la exportul materialelor sanitare, invoicând necesități interne.

Arancha Gonzalez Laya, ministrul de Externe spaniol:

Sâmbătă seară, Laya a revenit pentru a anunța că Turcia a promis că va permite plecarea transportului către Spania.

Însă nu se știe când. Partea turcă a declarat că “echipamentul medical va fi livrat în câteva săptămâni”, refuzând orice alte comentarii.

Foto: Hepta

Citeşte şi:

Triajul despre care România merită să știe: pe cine salvezi? ”Orice decizie ia statul, cetățenii trebuie să fie informați”

Un medic din Suceava, infectat cu COVID-19: ”Eu iau medicament pentru HIV, iar Flutur e în spital ca să nu dea socoteală. Sistemul lui mafiot ne-a adus aici”

Cum arată micul dejun COVID-19 la spitalul Neamț: o felie de salam, un mini-unt și 2 felii de pâine. ”Recomandarea medicilor e să mâncăm mult”

Pacienții și medicii se corectează reciproc. Rudele nu au mai furat dezinfectanții, iar unei suferinde COVID-19 i-au returnat telefonul, care-i fusese luat de către spital

Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
PARTENERI - GSP.RO
Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează
HOROSCOP
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează