Mergi direct la conținut »
Veste proastă pentru români! TAXE mărite în anii următori

De Ileana Ilie,

Deşi cotele de impozitare nu se schimbă într-un mod alert, guvernele acţionează în sensul lărgirii bazei de impozitare, extinzând gama de bunuri, servicii şi activităţi care pot fi impozitate pentru a aduce venituri suplimentare, arată sondajul.
În acelaşi timp, facilităţile fiscale acordate în timpul recesiunii pentru a susţine economia şi pentru a încuraja consumatorii să cumpere încep să fie retrase. Această schimbare la scară largă este generată, în parte, de redresarea economică, dar şi de schimbarea aşteptărilor în ce priveşte securitatea socială furnizată de state.
Guvernele au făcut tot ce au putut pentru a menţine economia activă şi sănătoasă de-a lungul anilor ce s-au scurs de la criza financiară globală din 2008, în multe cazuri cu preţul acumulării de mari datorii. Acum, când majoritatea economiilor ies din recesiune şi sunt în creştere, vedem cum sistemele fiscale sunt modificate pentru a spori veniturile şi a putea astfel plăti datoriile’, se menţionează în documentul citat.
Totodată, arată studiul, la nivel global, au crescut aşteptările cetăţenilor de la sistemele de securitate socială oferite de stat. „Bunăstarea socială este costisitoare, iar guvernele sunt prinse la mijloc între a împlini aşteptările populaţiei şi a găsi resursele necesare pentru plata acestora. Majorarea impozitelor pe profit sau venit se dovedeşte a fi dificilă atunci când companiile şi persoanele fizice pot cu uşurinţă să compare cotele de impozit din diverse ţări. Guvernele sunt nevoite să găsească alte căi de a-şi mări veniturile”, arată sondajul, citat de Agerpres.
De asemenea, sondajul relevă o tendinţă de creştere la nivel global a cotelor de contribuţii de asigurări sociale. Cotele medii de asigurări sociale la nivel global, atât pentru angajatori, cât şi pentru angajaţi, sunt acum la maximul ultimilor şapte ani.
România face excepţie de la aceste tendinţe globale, date fiind scăderea cu 5%, în 2014, a contribuţiilor datorate de angajatori la bugetul asigurărilor sociale, precum şi relaxarea fiscală, incluzând TVA, ce urmează a fi implementată în 2016 şi 2017, ca parte a unei reforme fiscale mai ample.
„Aceste reduceri de impozite au fost îndelung aşteptate, pe fondul unui nivel deja ridicat de impozitare a veniturilor din salarii, în special pentru persoanele cu venituri reduse, în timp ce cota standard de TVA din România (24%) este în prezent printre cele mai mari din regiune şi chiar din lume. Cu toate acestea (…) reducerile de impozit din România sunt însoţite de o lărgire a bazei impozabile şi de o abordare mai agresivă a evaziunii fiscale, prin înăsprirea legislaţiei antifraudă şi prin intensificarea controalelor fiscal”, a explicat Ramona Jurubiţă, partener coordonator Servicii Fiscale şi Juridice în cadrul companiei care a realizat studiul.

Close
Închide
  Close