MENIU CAUTĂ
21 Aug. 2016 23:30 , de Paul Barbu

Vești bune. Seceta și ploile nu vor scumpi unele produse de bază

Distribuie

Deși am avut un an care a distrus, până acum jumătate din recolta de porumb, o parte din recolta de floarea soarelui și cereal, prețurile pentru produse de bază precum făina, uleiul sau mălaiul nu se vor schimba, spun agriculturii români.

„Oricât de mult ar fi afectată floarea soarelui, piața de oleaginoase de la nivel mondial va compensa prin producție, astfel că prețul la ulei va rămâne neschimbat la noi', a declarat pentru Libertatea, Emil Dumitru, președintele Pro Agro. Pe de altă parte, fermierii români au vândut în pierdere pe bursa din regiune, iar o majorare a prețului la raft ar ridica semne de întrebare, mai ales că aceste majorări sunt făcute de procesatori și hipermarketuri care dețin 60% din piața de consum din România, potrivit lui Dumitru.

În ciuda a fluctuațiilor de vreme prin care a trecut agricultura românească, tinerii fermieri spun și ei că scumpirile nu sunt o opțiune.

„A fost un an foarte anevoios, începând  cu inundațiile din primăvară, apoi a venit brusc seceta și acum vin din nou ploile. Dar cu toate acestea produsele nu se vor scumpi, toate diferențele văzându-se în buzunarul fermierului', a declarat pentru Libertatea, Marian Clejanu, secretar general al Asociația Națională a Tinerilor Producători Agricoli din România (ANTPAR).

La grâu, anul acesta, deja s-au contractat la export peste un milion de tone, totul către țările arabe din contră, de la recoltat până acum prețul s-a diminuat cu 15 euro pe tonă.

Porumbul, cel mai afectat

„Porumbul a fost cel mai afectat de secetă, iar acum tot el va fi vulnerabil și în fața furtunilor. Problema mare a fost în sudul țării, Teleorman, Călălași și Giurgiu, iar furtunile tot în aceste zone au lovi. În Moldova este cam aceeași problemă', a mai spus Clejanu.

Floarea soarelui nu este chiar așa afectată de secetă precum a fost porumbul spune fermierilor. „La porumb, jumătate din suprafețe au fost afectate în procent de 60-80%, iar restul au fost lovite în proporție de 30%-50%. Dacă anul trecut scoteam la porumb 12 tone la hectar, anul acesta, dacă ajungem la 6 tone, ar trebui să fim mulțumiți', afirmă Clejanu.

Aproape la fel de mult ca porumbul a suferit și soia, 50-60% din tot ce înseamnă soia a fost afectată, mai spus fermierii.

Anul acesta, potrivit ministrului Agriculturii Achim Irimescu, producția de grâu a fost de 8,41 de milioane de tone (7,85 mil. tone în 2015), cea de floarea soarelui este estimată la 1,74 milioane de tone (1,758 mil. tone în 2015), iar cea de porumb încă nu poate fi estimată din cauza dezastrului continuu prin care trece.

 

Loading...
Comentarii