Lipsa resurselor financiare – un obstacol major

Specialiștii subliniază că, în multe cazuri, femeile rămân în relații abuzive din cauza constrângerilor financiare, mai ales când au copii.

Alina Gorghiu, inițiatoarea proiectului, explică: „Trebuie să le facilităm şi accesul la justiţie fără să aibă constrângeri financiare. Pe româneşte, fără să fie obligate să stea cu agresorul, de exemplu, în aceeaşi casă în continuare pentru că nu au suma de bani necesară să taxeze un eventual proces de partaj de bunuri”.

Costurile actuale ale procesului de divorț

În prezent, taxa judiciară de timbru pentru divorț poate ajunge la 200 de lei. În cazul cererilor de partaj, aceasta reprezintă 6% din valoarea bunurilor comune.

Avocatul Cătălin Crăciunescu explică: „Pentru bunurile comune, care sunt comune la momentul căsătoriei şi ulterior, prin efectul divorţului, trebuie să se împartă în cote de 1 pe 2 vândute către terţi. Statul român consideră că este o înstrăinare şi se percepe această taxă”.

Statistici alarmante

În primele patru luni ale anului, poliția a intervenit în 40.000 de cazuri de violență domestică.

Luminița Popescu, secretar de stat ANES, subliniază: „Până când violenţa nu escaladează în act de violenţă extremă, femeile nu se salvează şi nu îşi dau şansa unei vieţi în siguranţă. Este o formă de control din partea abuzatorului, care de multe ori interzice să aibă un loc de muncă sau de resursele financiare pe care el le asigură pentru familie”.

Război Israel-Iran, ziua 11: Un mare complex militar și șase aeroporturi iraniene, lovite de israelieni / Khamenei, izolat în buncăr, cu o capacitate fizică și cognitivă limitată
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua 11: Un mare complex militar și șase aeroporturi iraniene, lovite de israelieni / Khamenei, izolat în buncăr, cu o capacitate fizică și cognitivă limitată

În fiecare an, mii de femei din România cad victime ale abuzurilor și ajung să ceară ordine de protecție din partea autorităților. Situația nu este mai bună nici la nivelul Uniunii Europene, aproximativ o treime dintre femei au suferit acte de violență fizică. Un raport publicat de Eurostat în noiembrie 2024 plasează România pe locul al patrulea în UE în ceea ce privește violența domestică sau agresiunile venite din partea partenerului de viață.

Vezi Subiecte română Evaluarea Națională 2025 – ce a picat elevilor de clasa a 8-a!


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.