Al 16-lea deces, din punct de vedere cronologic, din cele 28 puse pe seama rujeolei este unul suspect, cel puțin aşa consideră mama victimei, în timp ce medicii cred că verdictul inițial a fost cel corect. Anchetatorii nu pot ști care este adevărul. Pentru că de la începutul lunii februarie, momentul morții Amaliei, o fetiță de doi ani, din satul Ersig, comuna Vermeș (județul Caraș-Severin), au trecut patru luni, iar analizele autopsiei nu au ajuns la părinți. Asta deși Denisia, mama copilei, susține că timp de două săptămâni înainte de tragicul eveniment medicii din Reşița i-au repetat că fata sa nu are rujeolă. După deces, mama a fost anunțată de Amalia avea o formă puternică de rujeolă. Colegiul Medicilor și procurorii au fost sesizați, însă fără rezultatele autopsiei nu pot hotărî cine are dreptate.

Pojarul e de vină

În data de 2 februarie, autoritățile din subordinea Ministerului Sănătății anunțau că au înregistrat cel de-al 16-lea deces cauzat de epidemia de rujeolă sau pojar, așa cum mai este denumită boala copilăriei. Între timp, s-au mai înregistrat alte 12 victime, un record rușinos, dacă ținem cont că pojarul este o boală tratabilă.

Cea de-a 16-a victimă a rujeolei a fost Denisia Amalia, de doi ani, botezată după prenumele mamei sale și ea aflată la o vârstă fragedă, doar 21 de ani. Copila de doi ani nu avea vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) efectuat, iar mama spune că medicul de familie a tot amânat să-i facă această injecție.

“Mereu mă amâna, îmi spunea să vin altă dată că e plecată, că nu știu ce. O singură dată m-a chemat, dar Amalia era răcită, nu puteam să ies cu ea chiar atunci. M-am rugat de ea câteva luni să-i facă vaccinul”, spune Denisia, mame fetei.

Trebuie precizat aici că micuța putea face vaccinul după ce împlinise un an sau, în anumite condiții, chiar și după împlinirea vârstei de nouă luni.

Mama spune că a luat rujeolă din spital

Femeia susține că fiica ei a luat rujeolă din Spitalul Județean din Reşița, acolo unde a fost internată pentru că vomita.

“Eram pe la mijlocul lunii ianuarie, când fetița a început să se simtă rău. Vomita. Am dus-o la Spitalul Județean. A fost repartizată într-un salon. După ce a fost consultată, un pacient din salon mi-a spus să am grijă că înaintea mea fusese acolo un copil cu rujeolă. Atunci nu am dat importanță”, își amintește mama.

După ce i-au ieșit analizele, Amalia nu a fost declarată ca fiind bolnavă de rujeolă, susține mama fetei. “Eu chiar am întrebat dacă e ceva grav, ca s-o duc cu taxiul la Timișoara, la spitalul de acolo. Mi s-a spus să stau liniștită, că nu sunt probleme, că totul este în regulă”, mai spune Denisia. Dacă ar fi așa, ar fi cel puțin al doilea caz de îmbolnăvire intraspitalicească, după cel al Dorianei Ioana, din Timiș, a cărei mamă susține, de asemenea, că fata sa de aproape zece ani nu putea lua pojarul decât din spital, unde a fost internată pentru un tratament de întărire a imunității.

Decesul

În schimb, medicii din Resița susțin că fetița de doi ani era suspectă de pojar, chiar dacă oficial nu era diagnosticată astfel. “Micuța a fost internată în spital la data de 30 ianuarie, ora 22.47, cu diagnostic de suspiciune de rujeolă, febră mare. Pe durata internării, i s-au recoltat probe biologice, inclusiv ser pentru determinarea stării infecțioase și a primit tratament adecvat vârstei și simptomelor. Ca urmare a tratamentului, a apărut o stare de ameliorare simptomatică și o stare generală bună”, a explicat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Caraș-Severin, Daniel Botgros.

După noaptea internării, starea fetiţei s-a ameliorat, era bine, febra scăzuse, se simtea bine şi în permanenţă lângă ea era mama ei.

Asta până pe 2 februarie.

“În jurul orei 9.30, în timp ce medicul se afla în salon, brusc fetiţei i s-a făcut rău, s-a învineţit şi a intrat în stop cardio-respirator în braţele mamei sale. Medicii şi personalul medical au făcut tot ce este posibil pentru a o readuce la viaţă. La Secţia de contagioase a sosit şi un echipaj de resuscitare de la SMURD, dar totul a fost în zadar. După 45 de minute, conform protocolului medical, a fost declarat decesul micuţei”, a mai explicat Botgros.

EXCLUSIV. Povestea celei de-a 16-a victime a rujeolei. Ancheta decesului suspect al unei fetițe de doi ani așteaptă de patru luni rezultatul autopsiei

Mama crede într-un malpraxis

În schimb, mama micuței este sigură că fetița sa nu avea rujeolă. “Mi-au spus că a avut rujeolă doar după ce a murit. Ea nu a avut rujeolă, nu cred. Medicii de la Pediatrie din spital nu știau ce are fata mea, i-au făcut mai multe injecții cu antibiotice. Poate asta a fost problema”, spune părintele. În acest sens, Denisia  a depus plângeri la Colegiul Medicilor și dat declarație și la Poliție. Reprezentanții celor două instituții ne-au precizat că se așteaptă rezultatul autopsiei.

Autopsia uitată

Însă rezultatul necropsiei nu a ajuns nici până acum. “Eu întreb destul de des, dar mi se spune că nu e gata autopsia. Nu știu ce să mai cred”, spune mama. Aceasta mai atrage atenția că dacă vor trece șase luni, rezultatele analizelor nu vor putea fi contraexpertizate și practic ancheta va fi închisă.

“Urmează să vină rezultatele de la laborator pentru a se stabili dacă avea rujeolă. Fetița decedată nu era vaccinată”, a afirmat Daniel Botgros, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin.

Epidemia care a făcut sistemul medical de rușine

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România pâna la data de 26 mai 2017 este 6.434. Au fost înregistrate 28 de decese, astfel: opt în județul Timiș, cinci în județul Arad, cinci în județul Dolj, trei în judeţul Caraș-Severin, unul în județele Bihor, Călărași, Satu Mare, Vaslui, Galați și București. Un al 28-lea deces posibil datorat rujeolei se afla în curs de confirmare/infirmare (judeţul Dolj). S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 41 de județe.
Dintre cele aproape 5.000 de cazuri de rujeolă, confirmate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, 96% au fost la persoane nevaccinate. 2,64% din cazuri au fost înregistrate la persoane cărora le-a fost administrată doar prima doză din vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), în timp ce numai 1% din cazuri au fost raportate la persoane complet vaccinate (au primit ambele doze).
De altfel, 18.19% din totalul îmbolnăvirilor s-au petrecut la copii sub 1 an, care sunt prea mici pentru a fi vaccinați – administrarea primei doze de vaccin ROR se face începând cu vârsta de 9 luni.

Citește și: A murit de rujeolă într-un județ care nu avea raportat nici un caz. După decesul bebelușului de cinci luni, au mai apărut șapte cazuri

Hagi și Gică Popescu, umiliți pe Arena Națională! Scene incredibile, Gică a fost elegant: "N-am o problemă"
PARTENERI - GSP.RO
Hagi și Gică Popescu, umiliți pe Arena Națională! Scene incredibile, Gică a fost elegant: "N-am o problemă"
Ramona Olaru a divulgat SECRETUL Mykonosului. Ce fac româncele când vin miliardari cu iahtul acolo: ”Da, asta se întâmplă”
Playtech.ro
Ramona Olaru a divulgat SECRETUL Mykonosului. Ce fac româncele când vin miliardari cu iahtul acolo: ”Da, asta se întâmplă”
Moştenitorul fără chip. O avere de 200.000 de lei a fost găsită ascunsă în casa unui bărbat din Galaţi, care a murit singur. Prietenii spun că avea o fată dintr-o legătură extraconjugală
Observatornews.ro
Moştenitorul fără chip. O avere de 200.000 de lei a fost găsită ascunsă în casa unui bărbat din Galaţi, care a murit singur. Prietenii spun că avea o fată dintr-o legătură extraconjugală
Horoscop 14 iunie 2021. Leii trebuie să fie conștienți de efectele stării în care se află asupra celor din jurul lor
HOROSCOP
Horoscop 14 iunie 2021. Leii trebuie să fie conștienți de efectele stării în care se află asupra celor din jurul lor
Drama finalistului de la Roland Garros. Tragedia l-a lovit cu 5 minute înainte de a intra pe teren
Știrileprotv.ro
Drama finalistului de la Roland Garros. Tragedia l-a lovit cu 5 minute înainte de a intra pe teren
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Telekomsport
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Pregătește-te pentru vară cu Collagen Skin Booster (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Pregătește-te pentru vară cu Collagen Skin Booster (PUBLICITATE)