De Denisa Dudescu,

În România a fost decretată stare de urgență de către președintele României Klaus Iohannis, iar regulile sunt clare: nu sunt premise adunările mai mari de 50 de persoane, trebuie să păstrăm o distanță de 2 metri față de persoanele din jurul nostrul și să nu uităm de regulile de igienă. Chiar și așa un preot din Sibiu sfidează regulile impuse de autorități și îi împărtășește pe credincioșii aflați la slujbă, direct cu mâna.

Concret, preotul lua o bucată de anafură, o punea în vinul din Potir, după care o dădea oamenilor. Preotul a repetat acest gest de zeci de ori, fără a-și curăța măcar o singură dată mâinile.

Momentul a fost filmat de un bărbat care se afla în Biserică, iar gestul preotului l-a îngrijorat. Nu a fost singurul, și alți oameni s-au arătat nemulțumiți de gestul părintelui. Imaginile au devenit virale în doar câteva ore. Filmarea a ajuns și pe masa superiorilor ierarhici care au taxat dur gestul preotului.

Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza,  i-a cerut preotului Irimiță Marga să renunțe la acest obicei și să se autosuspende de la slujirea Sfintei Liturghii, potrivit G4media.

”Până atunci, eu ca ierarh mă adresez preotului meu slujitor, nu prin act canonic scris, ci prin rugămintea întărită de autoritatea duhovniceasca a chiriarhului, de a vă „autosuspenda” de la săvârşirea Sfintei Liturghii, pâna la conştientizarea greşelii, urmată de căinţă şi îndreptare.”

Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului

Mai mult, dacă nu va respecta cerințele, preotul riscă să fie suspendat.

Preotul a răspuns şi chiar dacă a recunoscut faptul că i-a împărtăşit pe credincioşi fără a utiliza linguriţe de unică folosinţă, nu pare conştient de faptul că a greşit şi că i-a expus pe oameni la riscuri care puteau fi uşor evitate. Mai mult, preotul susţine că nu este singurul care a recurs la o asemenea metodă. 

La scurt timp,o reacție a venit și din partea preotului Irimiță Marga.

„Acestea le iau asupra mea, de aceea nu v-am înştiinţat dinainte, pentru că nu am vrut să vă implic. Este un act liturgic de care sunt personal responsabil. Vreau să vă mai spun că nu sunt primul din ţară, eu mai ştiu cel puţin unul care a recurs la acest mod, înaintea mea. La Cluj, pe de altă parte, se slujeşte de mai multe duminici, la unele parohii, cu linguriţe de unică folosinţă, care apoi se ard. Deci lumea este în mişcare, dar nu trebuie să vedem aici numai intentţi rele, nici apostazii.”

Irimiță Marga, preot

În urmă cu câteva zile, Biserica Ortodoxă a transmis un comunicat de presă prin care anunța că a luat o serie de măsuri pentru a preveni răspândirea noului coronavirus în rândul populației.


Preotul Irimiță Marga|sursa video: Razvan Bucuroiu. facebook.com

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare