MENIU CAUTĂ
, de Ştefan Pană

VIDEO / Cum sărbătoresc lipovenii Revelionul pe stil vechi. Mâncare românească, muzică şi dansuri ruseşti

Distribuie

Satul Sarichioi, din judeţul Tulcea, este un loc cu adevărat special. Este casa cele mai mari comunităţi de ruşi lipoveni din România. Cam 2.700 de oameni locuiesc aici, dintre care nu sunt mai mult de 20 sau 30 de familii de români. Pentru ei, noaptea de Anul Nou nu este pe 31 decembrie, ci pe 13 ianuarie. Ruşii lipoveni sunt credincioşi de rit vechi.

Libertatea a mers în această comunitate să vadă cum se distrează oamenii de Revelionul pe stil vechi. Am aflat că lucrurile sunt puţin diferite faţă de restul ţării. Nu doar data diferă, ci şi obiceiurile.

Românii, cot la cot cu lipovenii

La ruşii lipoveni, Revelionul este mai mult o sărbătoare religioasă. Este ajunul Sfântului Vasile cel Mare. Cei mai în vârstă din această comunitate nu obişnuiesc să se distreze, ci respectă datiniile bisericeşti.

„Bătrânii nu mai au obiceiul de a sărbători în ajun de de sărbători. Atunci se merge la biserică, se respectă dogmele religioase”, ne-a explicat Vitali-Cristian Finoghen, primarul comunei.

Primarul comunei Sarichioi, în port tradiţional lipovenesc

Aşa că Revelionul lipovenesc e mai mult pentru tineri… şi pentru români.

„Alături de noi să ştiţi că sărbătoresc şi invitaţi români, care nu se sfiesc să sărbătorească şi această sărbătoare. Şi noi am sărbătorit şi pe stil nou”, a spus primarul, râzând.

Până la urmă, cine nu vrea să petreacă de două ori, dacă are ocazia?

Seara la petrecere, dimineaţa la muncă

Un dezavantaj (mic, e drept) al Revelionului pe stil vechi este că, dacă n-ai noroc să pice într-o vinere sau o sâmbătă, a doua zi eşti la muncă.

„Noi începem pe la 5 şi jumătate şi să sperăm că după servitul cupei de şampanie, la ora 12.00, uşor-uşor, sunt totuşi 6 ore şi jumătate de distracţie, e timp să ne şi odihnim”, ni s-a explicat.

Anul trecut a fost bine: 13 ianuarie a picat într-o zi de sâmbătă. Anul acesta, e duminică. Dar, cum spuneam, dezavantajul este mic, pentru că lipovenii au un as în mânecă: la ei, şi nunţile sunt tot duminica. „Suntem obişnuiţi!”, spun oamenii.

„După un dans mic, se bea un păhărel mare”

La lipoveni, nu ce e pe masă pare cel mai important, ci ce se întâmplă lângă, pe ringul de dans. Oamenii prind viaţă cum încep să se audă tradiţionalele cântece ruseşti, care fac parte din cultura lor.

Cum sărbătoresc lipovenii Revelionul pe stil vechi

Vârsta nu este o scuză şi nimeni nu se ascunde în spatele ei. Indiferent de câte Revelioane au „la activ”, lipovenii sar direct la dans, de la primele acorduri ale Kalinkăi.

Mâncarea însă este tradiţională românească. Fripturi, răcituri obişnuite de Revelion, preparate din peşte şi tot felul de plăcinte dobrogene. Nu lipseşte nici peştele, desigur. Dar acestea sunt doar detalii.

Muzica, dansul şi vinul contează. Cu oarecare măsură, însă, pentru că peste numai câteva ore vor fi la serviciu.

Uşor, uşor se îndreaptă spre case, fredonând în cor Smuglyanka.


Citeşte şi: 

VIDEO / Trei într-un TIR. Ce înseamnă să parcurgi 1.400 de kilometri într-un camion 

Citește mai multe despre dobrogea, Investigații şi Reportaje, rusi și Tulcea pe Libertatea.

Comentarii