MENIU CAUTĂ

VIDEO / Cutremurul din 4 martie 1977. Răniții de la blocul Scala, condamnați la moarte de Ceaușescu!

Distribuie

În cutremurul din 4 martie 1977 au murit 1.570 de oameni. Bilanțul ar fi fost mai mic - nu cu mult, e drept, dar mai mic -, dacă Ceaușescu n-ar fi sistat căutările și n-ar fi condamnat la moarte răniții de sub blocul de la Scala.

Există dovezi că sub ruinele blocului de la Scala existau supraviețuitori. Un sunetist al Televiziunii Române, Constantin Eana, a venit cu ideea să se monteze niște microfoane pe grinzi și așa au fost înregistrate semnale din subsol. La fiecare 15 minute, se făcea liniște absolută pentru a fi auzite eventualele strigăte ori semnalele posibililor supraviețuitori. ”Ascultam dacă se aude ceva, vreo bătaie, ceva, că betonul rezonează”, a povestit sunetistul într-un documentar TVR, completând: ”Se auzeau zgomote acolo, până și voci se auzeau. Și voci, și bătăi”.

Ceaușescu era acolo și a cerut și el căștile, a ascultat zgomotele înregistrate, apoi a luat o decizie care a șocat pe toată lumea. ”După două ore, două ore și jumătate, a zis: gata! Deși zgomotele erau pe bandă…”, a mai povestit sunetistul. Așa, dictatorul comunist i-a condamnat, practic, pe răniții de sub Scala la moarte. Trupurile lor au fost îngropate definitiv sub ruine din ordinul lui. Iar a doua zi, ”era pământul pus, cu panseluțe deasupra…”, îți amintește Eana, copleșit de amintirea acelor momente oribile.

Blocul Scala a fost una dintre cele 32 de clădiri înalte care s-au prăbușit în Capitală. Acestea au devenit mormânt pentru 1.391 de oameni, în București înregistrându-se cele mai multe victime ale cutremurului din 1977. Alte blocuri în care au pierit zeci sau sute de suflete au fost Continental-Colonadelor, Dunărea, Casata și Nestor. În acestea și-au găsit sfârșitul și multe personalități: actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț, cântăreața Doina Badea, romancierul Alexandru Ivasiuc, istoricul literar Mihai Gafița sau actrița Eliza Petrăchescu.

Sursa video: TVR


40 DE ANI DE LA CUTREMURUL DIN 1977

Citește mai multe despre Cutremur pe Libertatea.

Comentarii