Mergi direct la conținut »
VIDEO | Îmbunătățirea colectării, vânzarea de apă grea și licitația pentru licențele 5G vor salva bugetul în 2018
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > VIDEO | Îmbunătățirea colectării, vânzarea de apă grea și licitația pentru licențele 5G vor salva bugetul în 2018

VIDEO | Îmbunătățirea colectării, vânzarea de apă grea și licitația pentru licențele 5G vor salva bugetul în 2018

Îmbunătățirea colectării, vânzarea de apă grea și licitația pentru licențele 5G vor aduce anul viitor o creștere a veniturilor la buget a declarat Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, la Parlament.

De Daniel Ionașcu,

”Nu apreciem că veniturile sunt supraevaluate. În cursul anului 2017, pe 10 luni, comparativ cu anul 2016, avem o creştere de venituri de 12,85 miliarde lei. Nu cred că mai putem spune că veniturile nu sunt sustenabile pentru viitor. Am adus în discuţie şi elemente care vor genera o creştere a veniturilor, atât din punct de vedere al veniturilor fiscale, aici fiind câteva elemente la nivelul îmbunătăţirii colectării, la nivelul implementării caselor de marcat, cât şi venituri de natură nefiscală prin vânzarea apei grele care are cel mai bun procent din UE şi vânzarea de licenţe 5G. Din aceste motive veniturile vor fi mai mari şi nu există niciun risc”, a spus Mişa.

Anterior, senatorul PNL Florin Cîțu a afirmat că încasările din bugetul pe 2018 sunt supraevaluate cu 8,6 miliarde de lei, în vreme ce deputalul ALDE Varujan Vosganian s-a arătat îngrijorat de colectarea veniturilor fiscale. Vosganian a arătat că pentru 2018 acestea sunt programate la 25-26% din Produsul Intern Brut (PIB) în contextul în care media europeană este de 40%.

Ne bazăm pe apa grea, dar negocierile cu chinezii bat pasul pe loc

Apa grea este folosită la răcirea reactorelor nucleare de la Cernavodă. România a produs pe stoc apă grea în valoare de circa un miliard de dolari, iar aceasta ar fi urmat să fie utilizată în Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă. Nuclearelectrica, compania de stat implicată în proiect, are ca partener grupul China General Nuclear Power Corp (CGN). Proiectul necesită investiții de 6,5 miliarde de euro, dar negocierile au bătut pasul pe loc de trei ani.

Apa grea produsă în România era realizată în combinatul de la Halânga, lângă Drobeta Turnu Severin și era deținut de către Regia Autonomă de Activități Nucleare (RAAN). Aceasta este în lichidare acum.

Tehnologia 5G, încă experimentală

Tehnologia 5G este folosită în rețelele de telefonie mobilă și promite viteze de descărcare de 1 Gbps. Momentan, aceasta este folosită doar experimental de către marii producătorii de echipamente telecom. Tehnologia 5G este așteptată să devină operațională abia în anii 2019-2020.

Acest lucru nu înseamnă că România nu va putea derula licitația pentru operatori, iar aceștia să amplaseze echipamentele mai târziu. Licitația este organizată de către Ministerul Comunicațiilor.

Close
Închide
  Close