Mergi direct la conținut »
VIDEO | Reporterii Libertatea au asistat la repetițiile pentru parada de 1 Decembrie. Au fost observate și notate toate greșelile!
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO | Reporterii Libertatea au asistat la repetițiile pentru parada de 1 Decembrie. Au fost observate și notate toate greșelile!

VIDEO | Reporterii Libertatea au asistat la repetițiile pentru parada de 1 Decembrie. Au fost observate și notate toate greșelile!

Mai puțin de două săptămâni ne despart de Ziua Naţională, momentul în care România intră în anul Centenarului Marii Uniri. Şi anul acesta, de 1 Decembrie, va fi organizată o paradă militară la Arcul de Triumf. Se anunţă un eveniment spectaculos, dacă ne uităm la desfăşurarea de forţe care a avut loc miercuri în poligonul militar Ghencea, locul primei repetiţii generale pentru paradă. Uniforme noi, maşini blindate noi şi noua generaţie de militari şi poliţişti care vor trece pentru prima dată pe sub Arcul de Trimuf. Generalii au fost fermi, au dat ordine clare pentru ca totul să iasă perfect. Au fost măsuraţi centimetri dintre maşinile blindate, dar şi cadenţa pasului de defilare. Cine nu s-a conformat a fost mustrat.

De Cătălin Doscaș, Dragoș Sasu,

Repetiţii cu precizie chirurgicală

„Am emoţii. Este pentru prima dată când particip la o paradă. O fac cu mândrie şi aştept cu nerăbdare ziua de 1 Decembrie”, spune un tânăr cadet din cadrul Forţelor Navale. Ca el sunt mulţi alţii.

Noua generaţie de militari, pregătiri pentru paradă | FOTO: Dragoș Sasu

Pregătirile pentru 1 Decembrie sunt luate în serios de toată lumea.  Un rol important îl joacă militarul care trasează pe terenul noroios din poligon liniile pe care trebuie să le urmeze fără greşeală mecanicii tancurilor şi şoferii maşinilor blindate. Un centimetru mai la stânga sau la dreapta ar putea să strice tot aspectul paradei.

Un militar trasează linia pentru blocul de defilare | FOTO: Dragoș Sasu

Generalul Adrian Tonea, comandantul paradei, are grijă ca asta să nu se întâmple. Este atent la fiecare mişcare pe care o fac soldaţii. Generalul a avut la dispoziţie un microfon, iar atunci când ceva nu mergea bine, se făcea auzit de toţi cei implicaţi în organizare.

Generalul Adrian Tonea, comandantul paradei | FOTO: Dragoș Sasu

La repetițiile din poligonul Ghencea au fost observate şi notate toate greșelile. Următoarea simulare va avea loc chiar la Arcul de Triumf şi trebuie să iasă la fel de bine ca în ziua paradei. Acesta este obiectivul comandanţilor.

Iohannis a semnat decretul de retragere a decorației pentru Adrian Năstase. Ce alte nume grele mai sunt pe listă
Recomandări

Iohannis a semnat decretul de retragere a decorației pentru Adrian Năstase. Ce alte nume grele mai sunt pe listă

Parada premierelor

Comandantul paradei anunţă că, pentru prima dată, vor survola Arcul de Triumf avioane de luptă ale altei ţări, aceasta nefiind singura nouate. “Pentru prima oară participă la parada militară un detașament de aeronave al Forțelor Aeriene Canadiene, cu F18. Vor mai defila un detașament de transportoare blindate Patria al Poloniei și o serie de autospeciale de transport și evacuare tehnică a Forțelor Terestre. În acelaşi timp, o serie de autospeciale de cercetare și de Poliție Militară care aparțin Comandamentului Logistic Întrunit și, nu în ultimul rând, câteva elemente noi de tehnică, de cercetare, intervenție nucleară, biologică și chimică”, spune generalul Adrian Tonea.

În total vor fi 350 de maşini de luptă blindate, tancuri şi autospeciale ale poliţiei, pompierilor şi SRI care vor trece pe sub Arcul de Triumf de 1 Decembrie, începând cu ora 11.00.

O româncă de pe lista celor mai căutați infractori din Europa a fost prinsă după 5 ani de căutări. Unde a fost găsită
Recomandări

O româncă de pe lista celor mai căutați infractori din Europa a fost prinsă după 5 ani de căutări. Unde a fost găsită

Soldaţii vor îmbrăca la paradă uniforme noi. La repetiţii, doar câţiva le-au purtat, dar aceasta va fi piesa de rezistenţă a zilei de 1 Decembrie.

Militar îmbrăcat în noua uniformă | FOTO: Dragoș Sasu

Evenimentul de anul acesta are și o componentă istorică, menită să comemoreze eroii căzuți în luptele Armatei Române din 1917. Astfel, vor defila un detașament cu uniforme de epocă și un detașament cu drapelele unităților militare care au luptat pe linia Mărăști-Mărășesti-Oituz în Primul Război Mondial.

Militari odihnindu-se după repetițiile pentru parada de 1 Decembrie | FOTO: Dragoș Sasu

În 1 Decembrie, pe sub Arcul de Triumf vor defila și 300 de militari din 15 țări.

Detașamente de mecanizate pentru parada de 1 Decembrie | FOTO: Dragoș Sasu

Organizatorii roagă publicul care doreşte să asiste la parada de la Arcul de Triumf să nu vină cu bagaje voluminoase.  Brigada Rutieră Bucureşti va restricţiona traficul  pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf, pentru zilele de 25 sau 26, 30 noiembrie și 1 decembrie.


Citește și: 

Tăriceanu anunță că nu va participa la parada și recepția de 1 Decembrie; Ce spune despre Iohannis: Acest patron al statului paralel

Fifor, despre invitarea șefilor Parlamentului, Dragnea și Tăriceanu, la parada de 1 Decembrie: Administrația Prezidențială adresează invitațiile

Close
Închide
  Close