Pentru prima dată de când a venit la putere în 2010, Orban se va confrunta cu un front unit al partidelor de opoziție, inclusiv socialiștii, liberalii și fosta extremă-dreapta, acum centru-dreapta, Jobbik, la alegerile parlamentare din 2022.
Alianța formată din șase partide este condusă de Peter Marki-Zay, un conservator catolic în vârstă de 49 de ani, tată a șapte copii și primar al orașului Hódmezővásárhely, care pare să întruchipeze valorile tradiționale pe care Orban le promovează public.
Orban le-a spus zecilor de mii de susținători care s-au adunat sâmbătă în centrul Budapestei că Washingtonul și miliardarul George Soros încearcă să-și impună oamenii în alegeri, din opoziția de stânga maghiară, folosind banii, mass-media și rețelele lor.
„Dar ceea ce contează nu este ceea ce vor ei la Bruxelles, la Washington și în mass-media direcționată din străinătate. Ungurii vor decide privind propria lor soartă”, a spus Orban.
„Puterea noastră este în unitatea noastră. Credem în aceleași valori: familie, națiune și o Ungarie puternică și independentă”, a completat premierul ungar.
La un miting separat al opoziției, Marki-Zay a spus că, dacă va fi ales, guvernul său va elabora o nouă Constituție, va contracara corupția, va introduce moneda euro și va garanta libertatea presei.
„Acest regim a devenit insuportabil din punct de vedere moral. Energia pe care o avem acum ar trebui să ne ducă până în aprilie 2022”, a spus el.
Sondajele de opinie arată că partidul lui Orban, Fidesz, și alianța de opoziție merg la umăr la umăr, cu aproximativ un sfert din alegători indeciși.
Aniversarea de sâmbătă a răscoalei din 1956 împotriva stăpânirii sovietice i-a oferit lui Orban o platformă simbolică pentru agenda sa, în timp ce partidul său Fidesz își intensifică campania preelectorală.
Guvernul lui Orban, cu principalul său aliat, Polonia, s-a ciocnit cu Bruxelles-ul în privința libertăților presei, a problemelor statului de drept și a drepturilor LGBT – declarând totodată că interesul Ungariei este să rămână membru al unei Uniuni Europene puternice.
„Bruxelles-ul ne vorbește și ne tratează, împreună cu polonezii, ca și cum am fi un dușman. Este timpul ca aceia de la Bruxelles să înțeleagă că nici comuniștii nu ne-au putut învinge”, le-a spus Orban susținătorilor, care fluturau steagul național și țineau bannere cu lozinci precum „Bruxelles echivalează cu dictatura”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro