Vinerea Mare: Copiii şi tinerii trec pe sub masă

15 aprilie 2009 10:59

Vinerea Mare este zi de doliu pentru creştini. În această zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos. Tradiţia spune că în Vinerea Mare nu se face treabă în casă, iar cei foarte credincioşi ţin post negru.

Cine se spovedeşte azi, o face pentru tot restul anului
Faţă de persoanele în vârstă care se spovedesc şi se împărtăşesc de mai multe ori pe an, cei tineri merg la biserică în acest scop doar o dată pe an, în Vinerea

Vinerea Mare este zi de doliu pentru creştini. În această zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos. Tradiţia spune că în Vinerea Mare nu se face treabă în casă, iar cei foarte credincioşi ţin post negru.

3977-140040-vinereamare.jpg

Cine se spovedeşte azi, o face pentru tot restul anului

Faţă de persoanele în vârstă care se spovedesc şi se împărtăşesc de mai multe ori pe an, cei tineri merg la biserică în acest scop doar o dată pe an, în Vinerea Paştilor. Există credinţa că cine se spovedeşte şi se împărtăşeşte în Vinerea Mare o face pentru tot anul.

În Vinerea Mare se scoate Sfântul Epitaf din Altar (care simbolizează mormântul Mântuitorului) şi se aşază pe o masă în mijlocul bisericii, lângă crucea care se scoate cu o seară înainte. Încă de dimineaţă, credincioşii vin la biserică cu flori pentru Iisus şi pentru a trece de trei ori pe sub masa cu Sfântul Epitaf, gest ce semnifică patimile Mântuitorului atunci când şi-a cărat în spate propria cruce pentru răstignire.

3977-140042-floribiserica.jpgFiecare creştin, înainte de a trece pe sub masă, aşază florile pe Epitaf. În această zi este bine să ţineţi post negru, adică să nu mâncaţi şi să nu beţi apă până după terminarea slujbei. Oficierea acesteia începe spre seară, în jurul orei 18.00, în funcţie de fiecare biserică, şi se cântă Prohodul.

Credincioşii trebuie să aibă la ei cartea cu Prohodul, pe care, de altfel, o pot lua şi din biserică. Se înconjoară biserica apoi cu Sfântul Epitaf şi cu crucea. Credincioşii merg cu lumânări aprinse şi se roagă.

Datina scăldatului

O datină străveche din Vinerea Mare este cea a scăldatului, care spune că cel care se va scufunda în apă rece de trei ori va fi sănătos pe tot parcursul anului. Cei mai mulţi se îmbăiază în această zi pentru a nu se prinde de ei, în decursul anului, bube, friguri sau alte boli.

3977-140043-barsana.jpgMănăstirea Bârsana din Maramureş atrage mii de credincioşi

Aşezată pe malul Izei, Mănăstirea Bârsana e unul din cele mai importante puncte turistice din Maramureş. În special de Paşte, obiceiurile din această zonă atrag numeroşi localnici şi turişti. Aceştia din urmă se pot caza în complexul lăcaşului de cult şi pot participa la slujbele tradiţionale. În această parte a ţării, credincioşii au ocazia de a înconjura cele mai frumoase biserici de lemn, adevărate comori arhitecturale.

Superstiţii

  • Dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi mănos, iar dacă nu, nu va fi roditor.
  • Femeile nu umplu borş, nu coc pâine sau altceva, ca să nu ardă mâinile Maicii Domnului; nu cos, ca să nu orbească; nu ţes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.
  • În anumite regiuni, oamenii afumă casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori în zorii acestei zile, pentru ca dihăniile să nu se apropie de casă şi de pomi.
  • În Vinerea Patimilor, imediat după trezire, e bine să calci pe o bucată de fier ca să nu te mai loveşti tot anul.

Vreme frumoasă

O vreme frumoasă în aproape toată ţara, cu excepţie în vestul şi centrul ţării unde va ploua. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte. Maximele nu vor depăşi 22 de grade, iar minimele se vor situa între 2 şi 10 grade. La Bucureşti vor fi 20 de grade ziua, iar noaptea între 5 şi 7 grade Celsius.

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro