În urmă cu o lună, Libertatea a făcut dezvăluiri despre felul în care pontonul administrat de asociația marelui canoist a dispărut de pe Dâmbovița, după ce în zona respectivă au răsărit niște cafenele de lux.
Deși imediat după publicarea articolului primarul Robert Negoiță a declarat că îl va chema la discuții pe Ivan Patzaichin ca să găsească soluții, acest lucru nu s-a întâmplat, iar fostul olimpic s-a adresat și membrilor Guvernului, printr-o scrisoare deschisă.
„Vă solicităm sprijinul în realizarea unui cadru adecvat la nivelul României (de care va beneficia și Bucureștiul) prin care să devină obligatoriu ca odată cu dezvoltarea de activități comerciale pe luciurile de apă sa fie obligatorie consolidarea componentei eco-culturale și de asigurare a accesului gratuit la luciul de apă respectiv”, a scris Ivan Patzaichin în mesajul transmis atât autorităților locale, cât și celor centrale.
„Vor să rezolve problema, dar nu știu cum”
Prima care i-a răspuns a fost premierul Viorica Dăncilă, care a și trimis oameni la discuții cu marele campion și cu reprezentații asociației sale „Ivan Patzaichin – Mila 23”.
Reprezentanții ONG-ului au declarat pentru cititorii Libertatea că, la scurt timp după transmiterea scrisorii deschise, un consilier al premierului Viorica Dăncilă i-a contactat pentru a stabili o întâlnire. Discuțiile dintre asociație și reprezentantul Guvernului au avut loc ieri, însă fără o concluzie exactă, însă.
„Vor să rezolve problema, dar nu știu cum. Se vor consulta cu cei de la Apele Române și vor veni cu un proiect”, au declarat membri ai Asociației Ivan Patzaichin.
Ei mai spun că, cel puțin în ceea ce privește luciul Dâmboviței din București, important e ca oamenii să se bucure din nou de plimbările cu barca și, practic, de spațiul public, indiferent dacă este ceva administrat de ONG-ul lui Patzaichin, primărie sau de Apele Române.
Publicăm mai jos integral scrisoarea deschisă trimisă autorităților de Ivan Patzaichin:
În atenția doamnei Prim ministru Viorica Dăncilă
În atenția doamnei Primar general Gabriela Firea
În atenția Ministrului Apelor si Padurilor Ioan Denes
În atenția Director general ANAR Victor Sandu
În atenția Primar sector 3 Liviu Negoita
Subiect: „Democratizarea luciului de apa” Asigurarea accesului gratuit al cetățenilor la luciul de apa pentru activități recreative
Stimată doamnă Prim ministru,
Stimata doamnă Primar general,
Stimați domni,
Doresc să vă supun atenției unul dintre proiectele mele în jurul căruia s-a iscat, recent, o controversă care face deservicii ideii de dezvoltare urbană durabilă și înțeleaptă.
Situația din București este frecvent întâlnită în toată țara, așa încât vă solicit sprijinul pentru a găsi soluții prin care să oferim un acces cât mai ușor românilor la natură. Din experiența mea de o viață petrecută pe apă, acest lucru poate duce la creșterea responsabilizării societății față de una dintre cele mai valoroase resurse naționale, apele Romaniei.
Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” a derulat cu succes, timp de peste 6 ani, un proiect de reconectare a unui spațiu central al Bucureștiului, pe nedrept neglijat (acum 6 ani), respectiv zona adiacentă Dâmboviței între Podul Unirii și Biblioteca Națională. Prin eforturile noastre, luciul de apă și malurile râului au recăpătat o nouă viață, prin activări publice periodice (plimbări cu bărci și plăci de Stand Up Paddling, competiții de vâslit, concerte pe apă, târguri de proiecte de dezvoltare urbană) și prin realizarea de infrastructură minimă pentru acces la apă cu ambarcațiuni de mici dimensiuni gratuit. Astfel, locuitorii orașului au avut ocazia să aprecieze valoarea identitară a redefinirii spațiului, în sensul apropierii de natură și a „democratizării accesului” pe luciul de apă. Pentru a face posibil accesul liber și gratuit, Asociația noastră a avut în derulare un contract cu ANAR 2013-2018 (neprelungit din motive de legislație), noi acoperind taxele cu sprijinul sponsorilor.
Prin aceste demersuri constante, am creat și o platformă de dialog și agregare de opinii, cu scopul de a genera idei și a mobiliza instituțiile publice pentru o amenajare inteligentă a râului, cunoscut de opinia publică sub denumirea de „Dambovita Smart”.
Pe măsură ce acest segment al Dâmboviței a devenit un punct de interes, autoritățile locale au reamenajat zona verde și au deschis oportunități de înființare a unor unități de alimentație publică, a căror prezență a sporit atractivitatea zonei. În același timp, însă, se observă o tendință de antagonizare între caracterul comercial indus prin acestea și ceea ce devenise „spiritul locului”, respectiv un spatiu verde generos cu acces liber la luciul de apa, care ar trebui să rămână în opinia noastră o prioritate a oricarei interventii urbane de acest gen.
Vă solicităm sprijinul în realizarea unui cadru adecvat la nivelul României (de care va beneficia și Bucureștiul) prin care să devină obligatoriu ca odată cu dezvoltarea de activități comerciale pe luciurile de apă sa fie obligatorie consolidarea componentei eco-culturale și de asigurare a accesului gratuit la luciul de apă respectiv.
Ca urmare, vă rugăm să ne sprijiniți cu (1) o soluție legislativă (sau prin regulament) de acces neîngrădit al publicului pe luciul de apă și (2) facilitarea accesului pe apa prin realizarea unei infrastructuri specifice (pontoane, scări de acces, rampe) care să fie definită ca spațiu public aflat în administrare locală pentru activități recreative (similare echipamentelor de sport din parcuri).
Deși ascuns printre atâtea elemente de poluare fizică, vizuală și sonoră, Dâmbovița are un imens potențial pentru a deveni o marcă urbană pentru București, un plămân verde pentru oraș dacă va intra într-un program adecvat de înverzire și împădurire a malurilor prin extinderea spatiului verde.
V-am expus această preocupare care mă frământă pentru că demersurile pe care le-am putut face, la nivelul nostru de organizare, au fost epuizate. De asemenea, experiența noastră din ultimii 6 ani a fost extrem de pozitivă și ar fi o mare pierdere să nu o capitalizăm. În vremurile pe care le traversăm, dominate de schimbări climatice majore, o astfel de abordare, gândită pe termen mediu și lung, ar pune România într-o poziție privilegiată, ținând cont de zestrea naturală pe care o are. Am lansat campania „Apele Unite ale Romaniei” cu ocazia Centenarului si vom continua să lucrăm în sensul încurajării publicului să se apropie de natură, să o vadă ca pe o valoare culturală și economică pe care merită să o sporeasca.
Vă mulțumesc anticipat pentru atenția acordată acestui subiect și vă stăm la dispoziție pentru orice clarificări sau detalii administrative ce ar putea ajuta la concretizarea acestei idei.
Cu deosebită considerație,
Ivan Patzaichin
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro