Transformarea lui Zelenski după invazie: „A devenit de nerecunoscut”

Întrebat cum a evoluat Zelenski în primul an de război, Schuster a fost direct:

„S-a reformatat complet. A devenit de nerecunoscut în multe privințe: mult mai dur, mai încrezător și mai exigent față de echipa sa.”

Jurnalistul subliniază că această transformare nu este întâmplătoare. Zelenski, venit din lumea spectacolului, a folosit abilitățile de actor și regizor pentru a-și construi noul rol, cel de lider de război.

„Folosesc în mod deliberat limbajul teatrului și al cinematografiei pentru că multe dintre talentele și trăsăturile sale vin din acel domeniu. A făcut-o rapid și, se pare, eficient”, spune Schuster.

În ciuda transformării publice, Zelenski a păstrat unele trăsături vechi, printre care încăpățânarea și încrederea în sine, care sunt și azi vizibile în modul în care conduce Ucraina.

Relație tensionată cu presa din țară

Dacă imaginea lui externă e de lider admirat, în Ucraina, relația cu presa nu mai e deloc una caldă. Schuster povestește că publicații importante, cum ar fi „Ukrainska Pravda”, sunt practic blocate de administrația prezidențială.

„La începutul războiului, Zelenski le-a cerut jurnaliștilor să-l ajute în lupta informațională. Pentru o vreme, chiar și publicațiile critice au tăcut. Dar apoi au revenit la rolul lor firesc”, explică el.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Zelenski consideră în continuare că jurnaliștii trebuie să dea dovadă de patriotism și să nu publice investigații despre corupție în plin război. Dar, avertizează Schuster, „dacă inițial această poziție era înțeleasă, acum e din ce în ce mai greu de susținut.”

De la președinte „naiv”, la lider blindat psihologic

„Oamenii au dreptul să decidă singuri dacă îl consideră dictator. Eu încerc doar să înțeleg de ce acționează astfel”, spune Schuster, care nici nu-l scuză pe Zelenski, dar nici nu îl condamnă, dar compară situația cu cea din SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când președintele Roosevelt a impus o cenzură dură.

„Zelenski consideră că Ucraina trece printr-o situație similară”, adaugă el, în timp ce își amintește prima întâlnire cu Zelenski, în anul 2019.

„Nu părea pregătit pentru rolul de președinte. Era optimist, carismatic, dar părea naiv. Nu părea omul capabil să-l înfrunte pe Putin”, dar, astăzi, totul s-a schimbat, spune Schuster.

„Parcă în jurul lui s-a format o armură antiglonț. Nu arată nicio slăbiciune, nici măcar celor apropiați”, explică el și recunoaște că a fost șocat de cât de rapid s-a produs această transformare sub presiunea tragediilor din război.

Două familii din România și-au retras copiii din învățământul de stat și i-au înscris la o școală creștină din SUA în sistem homeschooling. Părinții, trimiși în judecată
Recomandări
Două familii din România și-au retras copiii din învățământul de stat și i-au înscris la o școală creștină din SUA în sistem homeschooling. Părinții, trimiși în judecată

„Este, pur și simplu, o persoană nouă.”

Viața personală, afectată grav

Războiul a avut un impact major și asupra vieții de familie. Chiar și înainte de președinție, relația cu soția sa, Olena Zelenska, era tensionată.

„Ea s-a opus candidaturii lui pentru că știa că familia va suferi. Și a avut dreptate”, spune Schuster.

Zelenski a pus mereu munca pe primul loc.

„Familia a fost mereu pe locul doi. Așa mi-a spus chiar soția lui. Olena a avut răbdare și a înțeles”, povestește jurnalistul încercând să explice că, cu timpul, cei doi par să fi găsit un anumit echilibru.

Poate Zelenski să negocieze cu Putin?

Întrebarea care se află acum pe buzele tuturor este dacă ar fi gata Zelenski să stea la masa negocierilor cu Vladimir Putin. Schuster crede că da. Deși în anul 2022 Zelenski emitea un decret care interzicea oficial orice contact cu Putin, situația s-a schimbat.

„Dacă săptămâna trecută ar fi avut loc o întâlnire directă între cei doi, acest decret ar fi fost încălcat. Zelenski era pregătit pentru asta”, spune jurnalistul care consideră că pentru această schimbare ar fi responsabilă opinia publică.

„Atunci, în 2022, ucrainenii nu voiau să audă de discuții cu Rusia. Acum, oamenii s-au săturat de război. Vor să vadă diplomație, un armistițiu, o rază de speranță”, explică el.

Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
Recomandări
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”

Trump schimbă regulile jocului

Schuster face o observație importantă asupra felului în care, în mod paradoxal, revenirea lui Donald Trump în prim-planul politic american creează o presiune care poate fi „încurajatoare” pentru Ucraina. Deși Trump are simpatii evidente pentru Rusia, el este, indirect, un factor care forțează Kievul să ia în calcul mai serios negocierile.

„Zelenski este foarte sensibil la voința poporului ucrainean”, spune Schuster, și adaugă că poziția liderului s-a schimbat treptat.

„În 2022, când Ucraina tocmai eliberase Hersonul, Zelenski cerea pace doar în condițiile sale. Acum, acel discurs s-a atenuat.”

„Linia roșie” rămâne Crimeea

Cu toate acestea, există o limită pe care Zelenski nu o va trece niciodată, spune autorul biografiei.

„Nu va recunoaște niciodată legal teritoriile ocupate ca aparținând Rusiei, inclusiv Crimeea. Asta e linia roșie”, spune Schuster dar, în afara acestei poziții ferme, Zelenski a arătat că e dispus la compromisuri.

A renunțat treptat la formulele ambițioase de pace și a început să se alinieze mai mult cu realitatea de pe teren și cu cerințele aliaților occidentali.

„Este flexibil. A arătat că vrea pace și că totul se poate discuta”, concluzionează Schuster.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.