„Românul e inventiv și ca în anii anteriori, cei care au accesat programul au selectat din principiu, din start, mai multe vouchere pe care nu le-au folosit tocmai ca să le vândă mai departe. Nu avem cum opri fenomenul, dar să știe că nu au cum să le folosească chiar dacă le cumpără”, a declarat Adrian Iorgulescu, directorul AFM, pentru Digi24.
Voucherele nu se emit în formă fizică și sunt nominale, dar acest lucru nu a scoaterea lor la vânzare în mediul online. Unele persoane au introdus chiar și oferte, precum oferirea unui aparat electrocasnic vechi, ce trebuie predat în schimbul celui nou.
Vânzarea acestor vouchere este ilegală, pentru că ele un cod unic de identificare, în baza CNP. Singura sancțiune este că voucherul nu poate fi utilizat de cel care nu are acest drept, AFM neavând nicio competență în a-i sancționa pe cei care își vând voucherele.
„În principiu, nu avem pârghii pentru că nu e de competența noastră. Din perspectiva programului, sancțiunea e lipsirea de utilizare a voucherului. Mai departe sunt alte instituții care se pot pronunța în legătură cu utilizarea unui voucher la care o persoană nu are dreptul”, a explicat directorul AFM.
Aplicația utilizată în acest an are mai multe chei de securitate, adică persoana își introduce cartea de identitate scanată, iar aplicația verifică aceste date cu cele introduse manual.
Anul acesta, programul Rabla pentru Electrocasnice are un buget de 75 de milioane de lei și este estimat un număr de 200.000 de beneficiari.
Pe 4 iunie, în primele 35 de minute, bugetul de 30 de milioane de lei alocat pentru vouchere pentru televizoare, laptopuri şi tablete s-a epuizat.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro