Mergi direct la conținut »
Weekend negru pe Everest. Trei persoane și-au pierdut viața și o alta este dată dispărută
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Weekend negru pe Everest. Trei persoane și-au pierdut viața și o alta este dată dispărută

Weekend negru pe Everest. Trei persoane și-au pierdut viața și o alta este dată dispărută

Weekend negru pe Everest. Trei persoane și-au pierdut viața și o alta este dată dispărută, au anunțat autoritățile nepaleze luni dimineața, care au adăugat că alți 12 alpiniști au fost salvați cu ajutorul elicoterelor, scrie AFP.

Cățărătorul slovac, Vladimir Strba a fost găsit mort pe Everest, duminică, la câteva sute de metri de vârf. El trecuse de cota de 8.000 de metri și se afla într-o porțiune numită ”zona morții”. Tot acolo și-a pierdut viața în weekend și americanul Roland Yearwood, a anunțat departamentul de turism din Nepal.

”Zona morții” este recunoscută pentru terenul extrem de accidentat și aerul cu un nivel scăzut de oxigen, ceea ce crește considerabil riscul răului de altitudine.

Tot în acest weekend, un cățărător australian a murit pe latura din Tibet a muntelui. În vârstă de 54 de ani, acesta a suferit de rău de altitudine după ce a trecut de 7.500 de metri în timp ce încerca să coboare.

Un al patrulea alpinist, un indian, a fost dat dispărut, duminică, la scurt timp după ce a ajuns în vârf. Ghidul său nepalez a fost găsit înconștient în apropierea Taberei 4, sub 8.000 de metri, cu degerături grave. O operațiune de căutare a cățărătorului este în desfășurare în cursul zilei de luni.

O operațiune de căutare este în curs de desfășurare pentru alpinistul din nordul statului Uttar Pradesh din India, însă autoritățile de la tabăra de bază nu au putut contacta echipa de salvare în dimineața zilei de luni.

În urma deceselor din acest weekend, numărul morților din acest sezon pe Everest, marcat de vreme imprevizibilă, vânturi puternice și temperaturi neobișnuit de reci, a ajuns la cinci. Vremea s-a calmat, însă, peste weekend, deschizând o fereastră pentru alpiniștii care s-au grăbit să profite de acest lucru și să urce pe vârf.

Un pastor din Suceava decedat și îngropat pe 26 martie cu COVID-19 nu e raportat printre cele 40 de decese. DSP: „Spitalul nu a transmis încă lista oficială a decedaților”
Recomandări

Un pastor din Suceava decedat și îngropat pe 26 martie cu COVID-19 nu e raportat printre cele 40 de decese. DSP: „Spitalul nu a transmis încă lista oficială a decedaților”

 

În cursul zilei de luni, peste 100 de alpiniști sunt așteptați să încerce să urce Everestul, înainte ca vremea să se strice din nou.


 

Un alpinist american a murit în timp încerca să ajungă în vârful Everest, fiind a treia persoană care își pierde viața în ultima lună. Roland Yearwood, în vârstă de 50 de ani, făcea parte dintr-o expediție condusă de un american, ce avea ca obiectiv să ajungă la vârful de 8.848 de metri. El a murit când se afla la altitudinea de 8.400 de metri, relatează Daily Mail.

“Avem confirmarea privind decesul său, însă alte detalii nu sunt cunoscute”, a anunțat compania care a organizat expediția doctorului din statul american Alabama. “Nu este clar dacă acesta urca sau cobora de la vârful Everest”, a precizat compania.

Document oficial al Ministerului Sănătății. Ce înseamnă, de fapt, intrarea în Scenariul 4 al COVID-19. Ce cazuri se tratează acasă și cine ajunge la spital?
Recomandări

Document oficial al Ministerului Sănătății. Ce înseamnă, de fapt, intrarea în Scenariul 4 al COVID-19. Ce cazuri se tratează acasă și cine ajunge la spital?

 

Doctorul Roland Yearwood a mai încercat să cucerească vârful Everest și în aprilie 2015, când Nepalul a fost zguduit de un cutremur devastator, soldat cu mii de morți. 18 alpiniști aflați în tabăra de bază și-au pierdut viața atunci, în urma seismului de 7.9, care a declanșat o avalanșă.

Roland Yearwood este a treia persoană care își pierde viața în ultima lună. Recent, un bătrân de 85 de ani a murit încercând să devină cel mai bătrân om care urcă muntele. La începutul lunii mai, Ueli Steck, un celebru alpinist supranumit ”Mașina elvețiană” și-a pierdut viața, tot pe Everest.

Românul Horia Colibășanu a avut însă șansa de partea lui. El a cucerit recent Everestul, o experiență despre care a spus că  ”A fost oribil de greu şi foarte, foarte frig”. Puțin timp mai târziu, un alt român a reușit această performanță. Alpinistul Justin Ionescu a ajuns și el în vârful celui mai înalt munte din lume.

Citește și: Campania “Bucurie pentru Nepal”. Românii au construit două școli în Nepal. A început construcția celei de-a treia

Close
Închide
  Close