Mergi direct la conținut »
World Wide Web aniversează astăzi 30 de ani de la creare. Inventatorul Internetului critică modul în care s-a dezvoltat mediul online
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > World Wide Web aniversează astăzi 30 de ani de la creare. Inventatorul Internetului critică modul în care s-a dezvoltat mediul online

World Wide Web aniversează astăzi 30 de ani de la creare. Inventatorul Internetului critică modul în care s-a dezvoltat mediul online

World Wide Web (www) împlinește, marți, 30 de ani de la creare. Evenimentul este marcat și de Google care a dedicat cel mai nou doodle aniversării Internetului. În schimb, programatorul britanic Tim Berners-Lee, considerat „părintele” Internetului, le-a cerut utilizatorilor să lupte pentru a avea un „control complet asupra datelor personale".

De Răzvan Mihalașcu,

Tim Berners-Lee a vorbit luni, în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) în Elveția, despre un fenomen care a luat amploare tot mai mult în ultima perioadă – transformarea datelor personale ale utilizatorilor de Internet într-o marfă.

World Wide Web aniversează 30 de ani de la creare pe 12 martie

Google marchează 30 de ani de la crearea World Wide Web printr-un doogle special

Programatorul britanic a spus că vrea să-și salveze invenția de o serie de probleme care domină mediul online, precum știrile false și lipsa unui sistem de protecţie a datelor personale, relatează agenția Reuters, citată de Mediafax.

„Trebuie să aveţi un control complet asupra datelor personale. Nu este vorba despre petrol. Nu este vorba despre o marfă”, a declarat Tim Berners-Lee (foto), conform sursei citate.

Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web, în timp ce susține un discurs la sediul CERN

Inventatorul World Wide Web a spus că datele personale nu ar trebui vândute pe bani pentru că este vorba despre un „un drept (al omului, n.r.)”.

Cum s-a schimbat World Wide Web în 30 de ani

Anul trecut, Berners-Lee a lansat platforma Solid pentru a le permite utilizatorilor să aibă un control complet asupra datelor. La acea vreme, creatorul World Wide Web a vorbit despre perspectiva unui viitor în care problema protejării acestor informații nu se va rezolva.

„Este posibil ca, în viitor, sistemul de operare pe care îl foloseşti să monitorizeze tot ceea ce cumperi”, a spus acesta. În acest scenariu posibil, „browser-ul poate stoca mai multe informaţii decât platforma Amazon”, a explicat britanicul.

Potrivit sursei citate, platforma Solid are ca scop „separarea aplicaţiilor de stocarea de date”, astfel încât utilizatorii să decidă unde şi cum să îşi împărtăşească informaţiile personale.

Vezi cum arată prima fotografie postată pe Internet.

De asemenea, Tim Berners-Lee a lansat „Contract pentru Rețea” („contract for web”) ce are ca scop asigurarea integrității informațiilor de pe Internet.

Cum a fost creat World Wide Web și care era scopul inițial

World Wide Web (www) este creația programatorului britanic Tim Berners-Lee şi a colegilor săi de la CERN. Www a avut inițial scopul de permite miilor de cercetători din întreaga lume, care colaborau cu organizația din Elveția, să poată comunica unii altora, la distanță, rezultatele studiilor pe care le realizau.

Pe 12 martie 1989, Tim Berners-Lee, care la acea vreme avea un contract temporar cu CERN, a prezentat un document intitulat „Gestiunea informaţiei: o propunere”.

Deși inițial proiectul a fost catalogat drept „vag”, superiorul lui Berners-Lee de la Geneva i-a permis să continue demersurile.

Tim Berners-Lee și inginerul belgian Robert Caillau au creat limbajul hypertext (http). În octombrie 1990, a apărut primul browser de Internet.

În 1990, Berners-Lee a construit HyperText Transfer Protocol, cunoscut ca HTTP; HyperText Markup Language (HTML); Uniform Resource Identifier (sau URL); primul web browser, primul server şi primele pagini web.

Prima pagină web, care poate fi găsită online la URL-ul original, a putut fi accesată începând cu 6 august 1991. La acea vreme, era disponibilă doar utilizatorilor din cadrul CERN şi era o pagină scurtă care explica ce înseamnă de fapt World Wide Web.

Pe 23 august 1991, noi utilizatori au fost invitați să se alăture pe pagina de web, marcând oficial aniversarea Zilei Internetului.


Citește și:

EXCLUSIV. Un om de afaceri neamț, simpatizant #rezist, și un arhitect acuză cea mai reputată revistă de business din Germania că a inventat citate într-un articol dur la adresa României!

VIDEO Interviu | Tatăl e pesedist din 1990 și primar în Roșiori, fiul a aderat la partidul lui Cioloș. Amândoi cred că „problema României sunt liderii incompetenți!”

MUȘAMALIZARE! Trei ani și niciun responsabil după moartea copiilor infectați cu E.coli. La copiii morți la Pitești s-au găsit infecții nosocomiale!


 

 
 
Close
Close
Închide