„Noi am sfidat ordinea geopolitică împreună, într-un context internaţional instabil”, croindu-ne calea ca „state suverane în deplină independenţă”, a scris Xi Jinping într-un articol publicat în ziarul Magyar Nemzet, favorabil guvernului ultraconservator condus de Viktor Orban. Potrivit lui Xi, cele 75 de ani de relații sino-ungare au ajuns „la apogeu”. „O croazieră de aur”, s-a felicitat el în ziarul ungar.

Liderul chinez a salutat astfel atitudinea potrivnică a lui Viktor Orban în relațiile cu Uniunea Europeană (UE). Înfruntând Bruxellesul, liderul ultraconservator de la Budapesta s-a orientat către Est, transmite agenția France-Presse, preluată de news.ro.

La rândul ei, puterea de la Budapesta a calificat vizita lui Xi drept „istorică”. Capitala Ungariei este ultima etapă a turneului diplomatic european al liderului chinez, început duminică după-amiaza în Franța și continuat de marți seara în Serbia.

În urma unei parade militare alături de preşedintele ungar Tamas Sulyok, Xi Jinping a fost primit de premierul Viktor Orban.

16 acorduri

Această vizită este ocazia „ridicării parteneriatului nostru strategic pe noi culmi”, a declarat Xi, în condițiile în care China a devenit anul trecut primul „investitor” în Ungaria.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Alegerea lui Xi de a vizita Budapesta „arată importanţa pe care o ia Ungaria pe scena internaţională”, a comentat şeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas.

Budapesta a anunţat semnarea a cel puţin 16 acorduri: feroviare, rutiere, energie nucleară și auto.

În Ungaria, fabrici de baterii şi maşini electrice răsar cu o viteză impresionantă, prin „investiţii” de zeci de miliarde de euro, notează France-Presse.

Dar acest parteneriat între Xi și Orban îngrijorează opoziţia, care denunţă opacitatea contractelor, impactul acestor instalaţii asupra mediului şi corupţia. Acest parteneriat îmbogăţește „cercul lui Orban”, atrage atenția opoziția de la Budapesta.

Mesaj adresat UE

Primit luni la Palatul Elysée, Xi Jinping a discutat „sincer” cu președintele francez Emmanuel Macron despre diferendele comerciale între China şi UE sau despre relaţiile Beijingului cu Moscova, privite cu suspiciune de Occident pe fondul războiului din Ucraina.

Însă, în etapa ungară a turneului, presa este ţinută la distanţă şi nu sunt abordate subiecte care să deranjeze, observă France-Presse.

Xi Jinping, primit de Viktor Orban. Liderul chinez laudă relațiile sino-ungare: „O croazieră de aur”
Delegația chineză (stânga) și cea ungară la masa discuțiilor Foto: Profimedia
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

Xi și Orban adoptă o poziție apropiată în privința războiului din Ucraina, susținând că sunt în favoarea unei soluționări pașnice în timp ce fac declarații și acțiuni favorabile Kremlinului. Dacă Beijingul ajută Moscova să se înarmeze, așa cum arată mai multe dovezi, Budapesta caută orice cale posibilă pentru a pune piedici eforturilor depuse de UE și NATO în vederea susținerii Ucrainei.

Lui Xi Jinping îi place să scoată în evidenţă acest aliat european, iar vizita sa „simbolizează eforturile Chinei de a stabili o voce disidentă în discuţiile cu UE şi de a slăbi unitatea blocului”, subliniază Claus Soong, cercetător la Institutul Mercator pentru Studii Chineze, cu sediul la Berlin.

În apropierea reședinței lui Orban, cu vedere la Dunăre, mulţi turişti s-au arătat miraţi de dispozitivul important de securitate din zonă.

„Ah! Prinţul Chinei e aici!”, a reacționat cu zâmbetul pe buze un vizitator israelian, dezamăgit că nu poate lua funicularul spre Castelul Buda.

Pe străzile vecine, câțiva protestatari s-au costumat în Winnie de Pluș. Xi jinping este ironizat că seamănă fizic cu celebrul personaj de desene animate, mare amator de miere.

Câteva steaguri desfăşurate de către manifestanţi protibetani au fost ascunse privirii liderului chinez. La Paris, aproximativ 2.000 de protestatari, majoritatea tibetani, l-au contestat în stradă pe Xi, numindu-l „Dictator” și scandând „Eliberați Tibetul”.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)

NicolaeS 10.05.2024, 07:38

Presedintele chinez a fost in Franta si Ungaria ( membre UE si NATO ). S-a intalnit cu Macron, Ursula si Orban. Pentru ei a fost important. La noi nu a venit ( nu a fost invitat sau nu ne-a bagat in seama) deoarece presedintele nostru era ocupat sa-si ridice premiul personal de la americani. Noi suntem prea ocupati sa-i periem pe americani. Restul statelor isi vad de interesele lor.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.