Singurul oraș mare din sud-estul Ucrainei rămas sub controlul guvernului de la Kiev, Zaporojie a devenit destinație pentru sute de mii de ucraineni care au fugit din teritoriile ocupate de ruși. În total, 70% din regiune se află sub controlul militar rusesc. Exista astfel temeri că următoarea luptă se va da aici, în oraș. Astăzi, trei rachete rusești au lovit obiective ale infrastructurii. Două au vizat o întreprindere, potrivit Administrației Militare Regionale.
Pe acest fundal, în jurul orașului se fac pregătiri. Sunt săpate tranșee, în timp ce „întăriri” se îndreaptă către oraș.
În ciuda apropierii trupelor ruse, comandamentul militar regional este încrezător că le poate ține piept. Prin urmare, „nimeni nu este evacuat din oras”, subliniază Ivan Ariefiev, purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale din Zaporojie.
Din labirintul de tranșee proaspăt săpate în jurul orașului Zaporojie, jurnaliștii The Guardian spun că a auzit frecvent obuze care, potrivit soldaților, au aterizat la o distanță de 3 – 5 kilometri.
Dar cei care le-au săpat tranșeele sunt încrezători că nu le vor folosi niciodată, pentru că forțele ucrainene aflate mai la sud vor opri acolo atacurile rușilor.
În caz contrar, ei vor fi cei care îi opresc pe ruși. Curajul nu le lipsește, spun ei, doar la capitolul dotare stau prost – atât în privința armamentului, cât și a echipamentelor medicale.
„Avem nevoie doar de arme de la tovarășii noștri occidentali și vom reuși. Rușii au prea mult echipament sovietic vechi”, a declarat comandantul plutonului. „În caz că nu ați observat, au ajuns la Harkov, la Kiev, au încercuit Sumî și Cernihiv – patru regiuni uriașe – și i-am împins înapoi. Erau considerați o armată puternică, dar i-am umilit”, a mai spus el.
Cursuri de apărare pentru localnici
Iar în timp ce militarii își pregătesc apărarea, locuitorii încearcă să-și continue viața de zi cu zi. Au adăugat o nouă activitate: cursuri de apărare.
Participanții, care sunt așteptați apoi să instruiască restul comunității, au fost învățați cum să încarce o armă, să ofere primul ajutor și să facă o evaluare medicală de bază.
Orașul Zaporojie a fost lovit rar în comparație cu alte orașe din estul Ucrainei, cum ar fi Harkov sau orașele din Donbas, în cele două luni de război. Însă în ziua precedentă reportajului The Guardian, a avut loc o dublă lovitură cu rachete rusești. Opt persoane au fost rănite.
Potrivit secretarului de presă al spitalului unde au ajuns o parte din răniți, un fost manager IT care s-a înrolat la câteva zile după invazie, niciuna dintre rachete nu și-a atins ținta – toate au fost interceptate de sistemele antiaeriene, ceea ce a diminuat impactul. „Dacă ar fi lovit așa cum era prevăzut, am fi văzut mult, mult mai mulți răniți”, a declarat Nikita.
Chirurgul-șef al spitalului a declarat că medicii fac față răniților, dar că lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7. El a spus că a fost acasă doar de două ori de când a început războiul și că a fost chemat înapoi aproape imediat.
Refugiații, gata să-și riște viața pentru a se întoarce acasă
În ciuda siguranței relative pe care o oferă apărarea orașului, o parte dintre cei care au sosit aici din zonele ocupate doresc să se întoarcă acasă.
Într-o parcare de la periferia orașului, folosită în mod normal pentru a primi convoaie de pe teritoriul ocupat de Rusia, jurnaliștii au vorbit cu Iryna, care face parte dintr-un grup de aproximativ 400 de persoane care vor să se întoarcă la Berdiansk, un oraș din sudul regiunii Zaporojie cucerit de forțele ruse la începutul lunii martie.
„Mama mea este imobilizată la pat și aproape că nu mai are insulină. Am venit aici săptămâna trecută pentru a cumpăra Pampers și medicamente pentru ea, pentru că în Berdiansk nu există nimic”, a explicat femeia.
Autoritățile ucrainene spun că nu au putut lăsa însă grupul să părăsească orașul Zaporojie, din cauza luptelor raportate pe drumul către Berdiansk.
Imediat după ce a aflat că nu poate ajunge acasă, Iryna l-a sunat pe soțul ei, Vitaly, rămas în Berdiansk. Acesta i-a spus că, din câte îsi dă seama, mama ei mai are doar câteva zile de trăit.
Timp de șase zile la rând, locuitorii din Berdiansk – care s-au grupat în speranța că acest lucru le va face trecerea mai sigură – au venit în parcarea de la locuințele temporare oferite sinistraților și au așteptat permisiunea de a pleca.
Șoferii autocarelor și microbuzelor sunt ei înșiși din Berdiansk și au ajutat la evacuarea oamenilor de acolo și din orașele învecinate, inclusiv din Mariupol. Și ei sunt nerăbdători să plece, deoarece plănuiesc să preia mai mulți oameni, la celălalt capăt, pentru a-i scoate în zone sigure.
„Nu-mi pasă dacă este periculos, lăsați-ne să plecăm”, i-a spus Iryna unui reprezentant al armatei ucrainene, care era înconjurat de alte femei, dintre care câteva au spus, de asemenea, că se întorc pentru a-și îngriji rudele imobilizate la pat. Reprezentantul militar le-a spus femeilor că nu poate risca să le lase să călătorească, din cauza bombardamentelor de pe drumuri.
O familie cu copii mici din apropiere de Volnovaha, un oraș din regiunea Donețk aflat, de asemenea, sub ocupație rusă, a povestit că a făcut autostopul împreună cu oamenii din convoiul de la Berdiansk și că plănuia să găsească, de acolo, un alt mijloc de transport care să-i ducă acasă, la încă 150 de kilometri distanță.
„Am rămas fără bani. Bineînțeles că nu vrem să trăim sub ocupație, dar nu mai putem dormi într-un adăpost”, a spus Vlad, ținându-și în brațe fiul de trei ani. El a spus că se află în Zaporojie de o săptămână. „Ne-ar costa 300 de grivne (8 lire sterline) pe noapte să închiriem un apartament. Nu ne permitem”, a precizat bărbatul.
„Voluntarii au fost extraordinari, dar aici nu este de lucru. Cel puțin acolo avem o mică parcelă și vom fi cu părinții noștri”, adăugat el.
„Până acum, se știe că, de dimineața, două rachete ghidate rusești au lovit platforma uneia dintre întreprinderile orașului. A treia rachetă a explodat în aer. Instalațiile de infrastructură ale întreprinderii au fost avariate și distruse”, au transmis autoritățile locale.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina