Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Ziua alegerilor prezidențiale văzută din trenul București-Timișoara. Andreea Archip ia pulsul electoratului trecând prin regiuni dominate de Dăncilă și Iohannis

Reporterul Libertatea Andreea Archip prezintă ziua alegerilor într-un mod inedit. Ea petrece 9 ore în trenul București-Timișoara și încearcă să vadă cum votează și cum văd această zi oamenii care fac această călătorie extrem de lungă.

UPDATE: Trenul în care se află Andreea se apropie de Craiova, iar reporterul Libertatea a făcut în cadrul Maratonului lui Tetelu o radiografie a atmosferei de acolo.

”E multă liniște. S-a pierdut atmosfera trenurilor de odinioară”, spune Andreea Archip care a vorbit cu oameni de toate vârstele în încercarea de a vedea cum votează sau nu votează cei care sun alături de ea în tren.

”Sunt oameni care speră să ajungă la timp pentru a vota. Am, vorbit cu oameni din Caransebeș care mi-au spus că abia așteaptă să ajungă acasă să voteze, că și-au făcut drum special astăzi.

Oameni care spun că nu au votat de 20 de ani și atunci când au făcut-o, au pus ștampila pe Dumnezeu.

Iar un om din Caracal mi-a mărturisit că dacă ar mai fi trăit Ceaușescu, pe el l-ar fi votat, fără niciun fel de remușcare”, a mai povestit Andreea.

Reporterul Libertatea concluzionează după prima parte a călătoriei sale că ”Am vorbit cu oameni de toate vârstele și au fost cam 50-50. Nu aș spune că e o separare generațională. Trenul meu este destul de pestriț, ceea ce îl face mai interesant”.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

Andreea și fotoreporterul Vlad Chirea au plecat la ora 11.00 din Gara de Nord spre Timișoara și și-au propus să arate cititorilor Libertatea ”cum arată România din tren”. ”Despre România se spune că are multe proiecte rămase ca-n tren, dar noi vom merge exact la rădăcina acestei expresii și vom vedea ce înseamnă să stai pe drum în ziua alegerilor”, a explicat Andreea.

Pe drumul dintre București și Timișoara, trenul are 13 opriri și ce este extrem de interesant este că în primul tur al alegerilor prezidențiale, cei doi candidați ajunși în turul secund, și-au împărțit victoriile. În șase orașe a câștigat detașat Viorica Dăncilă și în alte șase, Klaus Iohannis. Iar în al 13-lea oraș, scorul a fost extrem de strâns.

Primele două orașe în care urmează să oprească trenul în care se află Andreea, sunt Videle, acolo unde Viorica Dăncilă a lucrat ca profesoară și inginer mai mulți ani, și Roșiori de Vede, orașul în care a fost născută candidata PSD.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Urmează Drăgănești Olt și Caracal, alte două orașe în care Dăncilă a obținut cele mai multe voturi.

Următoarea stație va fi Craiova, orașul în care a câștigat Klaus Iohannis, dar la un scor extrem de strâns.

În continuare trenul va opri la Filiași și Strehaia, alte două orașe în care a câștigat candidatul PSD.

De aici se va trece în zona în care președintele în exercițiu a început să câștige mai multe voturi. Primul este Drobeta Turnu Severin, unde, deși scorul a fost strâns, majoritatea votanților l-au ales pe candidatul PNL.

Mai departe trenul va opri la Orșova, apoi în Băile Herculane, Caransebeș și Lugoj, toate orașe în car Klaus Iohannis a câștigat detașat.

În cele din urmă, la ora 20.19 minute, trenul ar trebui să ajungă în Timișoara. ”Dacă trenul nu are întârziere, cel mai probabil cei care vor ajunge la Timișoara, vor avea timp cam 40 de minute să voteze”, spune Andreea care intenționează să-i însoțească la vot pe cei care vor să facă acest lucru când ajung la destinație.

Foto: Vlad Chirea / Libertatea

Urmăriți pe Libertatea:

  • primele date ale exit poll prezidențiale realizat de IRES, institutul de cercetare din Cluj. Adriana Nedelea va prezenta rezultatele sondajului la ora 21:00
  • vot diaspora – live update cu prezența la vot a românilor din diaspora
  • prezenta la vot prezidențiale, turul 2 – date actualizate cu privire la prezenta la urne în România
Close
Închide
  Close