Subiecte BAC Română 2025, publicate de Ministerul Educației

Subiecte BAC Română 2025 oficiale au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00, pe site-ul dedicat.

Subiecte BAC 2025, Limba Română, Profil Real

Subiecte BAC 2025, Limba Română, profil Uman

Subiecte BAC 2025, Limba Română, Profil Real, minoritatea maghiară

Subiecte BAC 2025, Limba Română, Profil Uman, minoritatea maghiară

Subiecte BAC 2025, Limba Română, Profil Tehnologic, minoritatea maghiară

Război Israel-Iran, ziua șapte: Iranul ia în calcul închiderea Strâmtorii Ormuz / „Khamenei nu mai poate fi lăsat să existe”, spune un oficial israelian
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua șapte: Iranul ia în calcul închiderea Strâmtorii Ormuz / „Khamenei nu mai poate fi lăsat să existe”, spune un oficial israelian

Barem examen BAC Română 2025

Și Baremul a fost publicat de Ministerul Educației, tot la ora 15:00.

Barem examen BAC 2025 Limba Română, Profil Real

Barem examen BAC 2025 Limba Română, Profil Uman

BAC 2025, Limba Română, Profil Real, minoritatea maghiară

BAC 2025, Limba Română, Profil Uman, minoritatea maghiară

BAC 2025, Limba Română, Profil Tehnologic, minoritatea maghiară

Ce cred economiștii despre creșterea taxelor agreată de coaliția de guvernare: România va intra în recesiune. În 2027 o luăm de la capăt cu impozite noi
Recomandări
Ce cred economiștii despre creșterea taxelor agreată de coaliția de guvernare: România va intra în recesiune. În 2027 o luăm de la capăt cu impozite noi

Primele imagini cu subiectele de la BAC 2025, proba la Limba Română, Profil Real/Tehnologic

Update 12:20 Au apărut primele imagini cu subiectele de la proba scrisă la Limba română de la examenul de Bacalaureat 2025, Profil Real/ Tehnologic. Imaginile au fost publicate de Edupedu.

Subiecte BAC Română 2025. Ce a picat la prima probă a examenului de Bacalaureat
Subiecte română BAC 2025, Profil Real, pagina 1 – Foto: Edupedu

La subiectul al II-lea, la română, BAC 2025, elevii au avut de explicat rolul notațiilor autorului din Actul I, Tabloul I, din G. Zamfirescu, „Domnișoara Nastasia”, în minimum 50 de cuvinte.

Subiecte BAC Română 2025. Ce a picat la prima probă a examenului de Bacalaureat
Subiecte română BAC 2025, Profil Real, pagina 2 – Foto: Edupedu

Primele imagini cu subiectele de la BAC 2025, proba la Limba Română, Profil Uman/Pedagogic

Update 12:06 Au apărut primele imagini cu subiectele de la proba scrisă la Limba română de la examenul de Bacalaureat 2025, profil Uman/ Pedagogic. Imaginile au fost publicate de Edupedu.

Dispută între Nicușor Dan și Ilie Bolojan, la consultările de la Cotroceni. Premierul nu va fi desemnat astăzi
Recomandări
Dispută între Nicușor Dan și Ilie Bolojan, la consultările de la Cotroceni. Premierul nu va fi desemnat astăzi
Subiecte BAC Română 2025. Ce a picat la prima probă a examenului de Bacalaureat
Subiecte română BAC 2025, Profil Uman, pagina 1 – Foto: Edupedu

La subiectul al II-lea, la română, BAC 2025, elevii au avut de explicat rolul notațiilor autorului din Actul I, Tabloul I, din G. Zamfirescu, „Domnișoara Nastasia”.

Subiecte BAC Română 2025. Ce a picat la prima probă a examenului de Bacalaureat
Subiecte română BAC 2025, Profil Uman, pagina 2 – Foto: Edupedu

Ce a picat la subiectul I, la română BAC 2025 – Profil Uman

La subiectul I, elevii au avut de explicat sensul cuvintelor „prielnic” și „pe timpuri”, dintr-un text la prima vedere din Grigore Băjenaru, potrivit Știrile ProTv.

La subiectul I B, candidații au avut de alcătuit un text de 150 de cubinte, în care să argumenteze dacă înfățișarea unei persoane poate influența sau nu succesul acesteia, raportându-se atât la informațiile din textul Părintele „Geticei” de Grigore Băjenaru, cât și la experiența personală sau culturală.

Ce spun elevii care au iesit de la BAC 2025, proba la română despre subiecte

Reporterii Libertatea au stat de vorbă cu elevii de la profilul Real, imediat după ce au ieșit de la proba de la BAC 2025, la română.

Mihai, elev al Colegiului Național Ion Luca Caragiale a spus că „subiectele au fost ușoare, accesibile”.

Acesta aconfirmat că la subiectul III a picat caracterizarea unui personaj dintr-o operă de Ioan Slavici sau Ion Creangă.

Băiatul a mărturisit că a ales să prezinte particularitățile personajului Harap-Alb.

Ștefan, elev de la profilul uman, a confirmat că la subiectul III a picat relația dintre două personaje dintr-o operă de Ioan Slavici sau Ion Creangă.

Băiatul a spus că a ales „Moara cu Noroc”.

„Nu mi s-a părut u subiect dificil, dar nici unul ușor, vă dați seama. Eu, să vă spun sincer, nu prea am învățat așa mult, mai am lucart, pentru că așa rețin mai bine.”, a spus Ștefan, pentru Libertatea, care nu și-ar fi dorit „Ion”.

Băiatul crede că va lua nota 8, el spune că a scris aproximativ opt pagini și că subiectele de la simularea de Bacalaureat au fost mai grele.

Ce a picat la subiectul III, la română BAC 2025 – Profil Uman

Update 11:10 Potrivit surselor Libertatea, și la profilul Uman, candidații au avut de ales la subiectul III, la Limba Română, BAC 2025, între o operă de Ioan Slavici sau Ion Creangă.

Concret, aceștia ar fi avut de alcătuit un eseu despre relația dintre două personaje ale unui text narativ studiat care aparține lui loan Slavici sau lon Creangă, în acord cu programa extinsă aferentă profilului uman, în minimum 400 de cuvinte.

Mai exact, elevii au avut de ales între „Povestea lui Harap Alb”, de Ion Creangă și „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici.

Ce a picat la subiectul II, la română BAC 2025

Update 11:00 Conform Edupedu, care citează o fotografie scursă pe grupurile de Facebook, la subiectul al II-lea, candidații ar fi avut de comentat rolul notațiilor autorului pe un text dramatic de G.M. Zamfirescu, „Domnișoara Nastasia”, Actul I tablou I scena 2, la proba la BAC 2025, română.

Subiecte BAC Română 2025. Ce a picat la prima probă a examenului de Bacalaureat
Fotografia care a circulat pe grupurile de Facebook dedicate examenului de bacalaureat – Subiecte BAC română 2025, nu se știe pentru ce profil – Foto: Facebook/ Edupedu

Documentul arată că elevii au avut de realizat caracterizarea unui personaj dintr-o operă de Ioan Slavici sau Ion Creangă.

Subiectele au circulat puțin după ora 9:20, și s-ar fi scurs de la un centru din județul Cluj.

Ce a picat la subiectul III, la română BAC 2025 – Profil Real

Update 10:53 Potrivit surselor Libertatea, elevilor de la profilul Real le-a picat la subiectul III, la Limba și Literatura Română la BAC: Ioan Slavici sau Ion Creangă.

Elevii de la profilul Real ar fi avut de realizat o caracterizare de minim 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o operă studiată aparținând lui Ioan Slavici sau Ion Creangă, potrivit surselor Libertatea.

Subiecte română BAC 2025 – ce au avut de rezolvat elevii

Elevii au început să intre în sălile de examen în jurul orei 8:00, iar la ora 8:30 s-au închis sălile. La ora 9:00, elevii au primit broșurile cu subiecte și a început oficial proba scrisă la Limba și Literatura Română din cadrul examenului de Bacalaureat 2025.

Ei au la dispoziție 3 ore pentru a rezolva subiectele. Cel mai devreme, elevii pot ieși din sala de examen la ora 10:30.

Elevii au de rezolvat trei subiecte.

Primul subiect este împărțit în două părți, la punctul A, au avut de rezolvat cinci cerințe pe baza unui text la prima vedere, iar la punctul B, au avut de realizat un text argumentativ de minimum 150 de cuvinte, bazându-se pe o idee realizată pe baza textului-suport.

La subiectul al doilea au avut de evidențiat trăsăturile unui curent literar, pe baza textului.

Iar la subiectul al treilea, care este cel mai discutat subiect, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, având în vedere o operă literară studiată.

Ministerul Educației va publica oficial subiectele și baremele primite de elevi la proba scrisă la Limba și Literatura Română la examenul de Bacalaureat la ora 15:00.

În 2024, absolvenții de la profilul uman au avut la subiectul III de scris un eseu despre particularitățile unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

Ce trebuie să știe elevii. Reguli în sala de examen

Cât durează probele. Timpul alocat fiecărei probe scrise este de trei ore, calculat din momentul distribuirii subiectelor. Elevii pot părăsi sala doar după o oră și jumătate, fără a lua subiectele cu ei. În situații obiective, neimputabile candidatului, în care se decide anularea/rescrierea lucrării în centrul de examen, timpul destinat redactării lucrării scrise se poate prelungi, cu cel mult 1 oră, conform unei proceduri elaborate de către Comisia Națională de Bacalaureat.

Corectarea greșelilor. Elevii au posibilitatea de a corecta greșelile prin tăierea răspunsului eronat cu o linie orizontală și scrierea variantei corecte alături. Aceeași regulă se aplică și în cazul subiectelor tip grilă, unde răspunsul greșit poate fi tăiat, iar cel corect încercuit. Totuși, multiple corecturi pot crea confuzie, așa că ultima variantă trebuie să fie clar evidențiată pentru a evita neînțelegeri în procesul de evaluare.

Corectarea lucrărilor. Datele personale ale elevilor nu vor fi sigilate manual, ci vor fi anonimizate automat pe platforma de evaluare. Potrivit procedurii, colțul din dreapta sus al primei foi tipizate, conținând datele personale ale elevului, nu se sigilează, anonimizarea se face automat în platforma destinată evaluării digitalizate.

La finalul probei, lucrările sunt scanate și verificate pentru a corespunde cu borderoul de predare. Evaluarea este realizată de doi profesori din țară, iar dacă diferența dintre note depășește un punct, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori. Nota finală este calculată luând în considerare cele patru note, după eliminarea celor două note extreme, ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note-valori centrale.

Reguli pentru elevi în sala de examen. Se interzice intrarea în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete. Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiți în examen.

Se interzice candidaților să aibă asupra lor căști audio, precum și orice alte mijloace electronice de calcul, de comunicare sau care permit conectarea la internet. Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Elevii care încalcă regulile sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului național de bacalaureat.

Programa BAC 2025

Programele valabile pentru examenul de Bacalaureat 2025 au fost publicate de Ministerul Educației pe site-ul edu.ro. Potrivit acestora, atât la profilul umanist, cât și la cel real absolvenții trebuie să studieze și să pregătească opere ale următorilor autori canonici:

  • Mihai Eminescu
  • Ion Creangă
  • I.L. Caragiale
  • Titu Maiorescu
  • Ioan Slavici
  • G. Bacovia
  • Lucian Blaga
  • Tudor Arghezi
  • Ion Barbu
  • Mihail Sadoveanu
  • Liviu Rebreanu
  • Camil Petrescu
  • G. Călinescu
  • E. Lovinescu
  • Marin Preda
  • Nichita Stănescu
  • Marin Sorescu

Bacalaureat 2025. Calendarul examenelor din toamnă

Elevii care, din diferite motive, nu au susținut proba din iarnă- vară a Bacalaureatului mai au o șansă în toamnă. Această sesiune nu a suferit nici o modificare față de anii trecuți și se desfășoară după următorul calendar:

  • 14-21 iulie 2025: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe;
  • 4-5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
  • 5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
  • 6 august 2025: ⁠Evaluarea competențelor digitale;
  • 7-8 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională;
  • 11 august 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă;
  • 12 august 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă;
  • 13 august 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă;
  • 14 august 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă;
  • 18 – 20 august 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor;
  • 26 august 2025: Afișarea rezultatelor finale.
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

valihaita 10.06.2025, 11:59

A avut dreptate cocosul din clipul de pe tik tok care a ales bucata de hartie cu subiectul ” Harap Alb”!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.