30 Noi. 2016 23:00 , de Miruna Darcovici

Rețete de fasole cu ciolan. 5 moduri prin care poți să dai gust zilei de 1 Decembrie

Distribuie

Fasolea cu ciolan, sarmalele, palinca, țuica și vinul fiert fac parte deja din meniul tradițional al Zilei Naționale. Alături de micii care sfârâie pe grătarele încinse, Libertatea îți prezintă 5 rețete de fasole cu ciolan sau alte tipuri de fasole, din care poți alege ce să prepari pe 1 Decembrie... sau cu orice altă ocazie.

Rețete de fasole cu ciolan. Rețetă de fasole cu ciolan

retete de fasole cu ciolan. reteta de fasole cu ciolan

Ingrediente

  • 1 kilogram de fasole uscată (înmuiată peste noapte)
  • 1 ciolan afumat
  • 2 linguri de ulei
  • 3 foi de dafin
  • 1 ceapă albă mare
  • 2 morcovi
  • 1 lingură boia de ardei
  • 1 linguriţă rasă de oregano
  • 1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate
  • 1 linguriţă de chimen
  • 3 linguri de pastă de tomate
  • 1 lingură de miere
  • sare şi piper

Mod de preparare

1. Fierbeţi ciolanul la foc mic. După ce carnea a fiert, scoateţi-o din zeama în care a fiert şi lăsaţi-o să se răcească. Păstraţi zeama în care a fiert carnea.

2. În paralel, fierbeţi fasolea în apă fără sare până când boabele sunt fierte pe jumătate.

3. Tocaţi ceapa şi tăiaţi morcovul rondele, apoi rumeniţil-e în ulei. Adăugaţi boiaua de ardei şi lăsaţi-o să se rumenească puţin.

4. Adăugaţi carnea de pe os, tăiată în bucăţi potrivit de mari, fasolea (fără apa în care a fiert) şi acoperiţi-o cu zeama în care a fiert carnea. Adăugaţi pasta de tomate, lingura de miere, foile de dafin, coriandrul măcinat şi chimenul şi lăsaţi să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele sunt fierte. Asezonaţi cu sare şi piper.

Se serveşte cu murături.

Rețete de fasole cu ciolan. Rețetă de fasole cu ciolan afumat

rețete de fasole cu ciolan. rețetă de fasole cu ciolan afumat

Ingrediente

  • 500 g fasole uscată
  • sare
  • piper boabe şi praf
  • boia dulce
  • suc de roşii sau bulion
  • foi de dafin
  • ciolan afumat
  • 2 cepe
  • mărar

Mod de preparare

1. Fasolea se lasă cu câteva ore înainte sau chiar o noapte să se înmoaie. După ce s-a înmuiat bine, se dă în câteva clocote şi se lasă să fiarbă o oră, acoperită cu un capac.

2. Se taie ceapa mărunt şi se pune într-o cratiţă cu o lingură de ulei şi se căleşte 2-3 minute. Fasolea se pune peste ceapa călită împreună cu sosul de roşii şi se condimentează cu sare, piper, boia şi foi de dafin şi se mai lasă să fiarbă câteva minute.

3. Separat, se taie carnea de pe ciolanul afumat sau se lasă întreg şi se prăjeşte în sucul propriu.

4. Ciolanul se pune în fasole şi se bagă la cuptor ca să scadă şi să se rumenească. Se serveşte ornată cu mărar verde tocat mărunt şi cu murături asortate.

Rețete de fasole cu ciolan. Rețetă de fasole cu costiță

rețete de fasole cu ciolan. rețetă de fasole cu costita

Ingrediente

  • 1 kg fasole boabe
  • 2-3 cepe de mărime mijlocie
  • 2 foi dafin
  • 400 g costiţă afumată
  • 1 legatura mărar
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri bulion
  • sare
  • piper

Mod de preparare

1. Fasolea se spală de câteva ori cu apă caldă şi se pune la fiert cu sare. Pentru a se înmuia, se fierbe în două-trei ape.

2. În timp ce fierbe fasolea, se curăţă şi se taie ceapa şi se pune la călit cu puţin ulei până capătă culoarea arămie. După ce s-a călit ceapa, se lasă să se răcească, se strecoară fasolea şi se pune peste ceapă, amestecându-se continuu. Se mai fierbe şi cu ceapa câteva minute, se adaugă bulionul şi puţină apă caldă.

3. Costiţa se taie felii subţiri şi se prăjeşte până se rumeneşte. După ce s-a pregătit, se ră stoarnă într-un vas de yena fasolea, se pun bucăţ ile de costiţă, foile de dafin şi se bagă la cuptor.

4. Fasolea cu costiţă se serveşte cu murături asortate sau cu salată de crudităţi, pâine neagră şi ardei iute. Se ornează cu mărar proaspăt, după preferinţă.

Sursa: retete.unica.ro

Rețete de fasole cu ciolan. Rețetă de fasole în bol de pâine

Rețete de fasole. Rețetă de fasole în bol de pâine

Fasolea în bol de pâine este una din mâncărurile tradiționale pe care orice gospodină trebuie să știe cum să le facă. Rețeta e simplă și rapidă.

Ingrediente

  • 1 ciolan afumat
  • 250 g fasole
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapă mare
  • 1/2 gogoşar
  • foi de dafin
  • tarhon
  • cimbru
  • concentrat de legume
  • boia
  • sare
  • piper
  • 4 pâini făcute în casă

Pentru pâine:

  • 1,5 kg făină
  • 75 g drojdie
  • apă caldă
  • sare
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 ou

Mod de preparare

1. Se curăţă ceapa, se taie mărunt, după care se căleşte într-o oală.

2. Se curăţă şi morcovul şi gogoşarul, se taie mărunt şi se pun peste ceapă. Se lasă să se călească puţin, după care se adaugă fasolea, ciolanul şi foile de dafin. Se toarnă apă şi se lasă să fiarbă, până fasolea devine moale.

3. La sfârşit, se condimentează cu sare, piper, boia, tarhon, cimbru şi vegeta.

4. În timpul în care fierbe fasolea, se prepară pâinile: se amestecă toate ingredientele, se lasă la dospit cam o oră, după care se împarte aluatul în patru părţi. Se modelează pâinile şi se dau la cuptor. Înainte cu 10 minute de a le scoate din cuptor, se ung pâinile cu un ou bătut.

5. Se taie un capac din pâine, se scoate miezul şi se pune ciorba.

Sursa: retete.unica.ro

Rețete de fasole cu ciolan. Rețetă iahnie de fasole

Rețete de fasole. Rețetă iahnie de fasole

Ingrediente

  • 250 g fasole boabe
  • 1-2 morcovi
  • 1 ţelină
  • 1 ceapă mare
  • 1 ceapă mică
  • 2 ardei graşi sau gogoşari
  • 3-4 linguri ulei
  • 2-3 linguri pastă de tomate
  • 1 foaie dafin
  • 10-15 boabe de piper
  • sare
  • piper
  • mărar
  • tarhon
  • cimbru

Mo de preparare

1. Se curăţă fasolea, se spală, se pune într-un vas cu apă rece şi se lasă la înmuiat de pe o zi pe alta. Se clăteşte cu apă rece şi se pune la fiert într-un vas cu apă, care trebuie să depăşească nivelul boabelor de fasole cu 2-3 degete.

2. Se fierbe acoperit, la foc potrivit, aproximativ o oră. Cine doreşte poate schimba din nou apa după primele clocote. Se adaugă morcovii, ceapa mare şi ţelina, toate tăiate în sferturi şi se lasă să fiarbă în continuare până se înmoaie bine toate boabele de fasole.

3. Separat, într-o cratiţă cu fundul mai gros se căleşte în ulei ceapa mică, tocată mărunt. Se adaugă un praf de sare, apoi se stinge cu jumătate pahar cu supă de fasole şi se lasă să fiarbă înăbuşit, până se înmoaie. Se adaugă fasolea fiartă, boabele de piper, foaia de dafin şi pasta de tomate dizolvată în jumătate cană cu supă de fasole. Se fierbe la foc mic până scade sosul şi se potriveşte la gust cu sare, piper şi verdeaţă.

Sursa: retete.unica.ro

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop, marți, 25 septembrie 2018. Leii au confruntări cu cei din anturaj
Loading...
Comentarii