Rețete de murături

Murăturile făcute în casă sunt cel mai bun aliment de consumat în sezonul rece. Beneficiile murăturilor pentru sănătatea organismului sunt multiple, motiv pentru care îți recomandăm să încerci câteva rețete de murături. Vezi cum se fac, dar și care sunt trucurile care te ajută să faci cele mai gustoase conserve pentru iarnă.

Murarea în saramură sau în oţet

Metoda de a mura în saramură este folosită de mii de ani. Varza a fost una din primele legume murate. În saramură se pot conserva aproape toate legumele: varza (albă sau roşie), gogonelele, gogoșari în oțet, ardeii, morcovii, ţelina, conopida, ardeii iuţi, castraveţii.

De asemenea, se pot conserva în saramură şi fructe, precum: mere, pere, gutui, pepene roşu. În oţet se pot conserva gogoşarii, castraveţii, ardeii capia.

Rețete de murături - gogoșari în oțetIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Bine de știut: castraveții puși la murat devin mai gustoși și rezistă mai mult daca se adaugă puțin muștar în saramură.

  • Îţi punem la dispoziţie două metode de murare a castraveţilor: în oţet şi în saramură.

Procesul de murare se poate face, fie prin prezenţa acidului acetic (oţet), adăugat în soluţii, fie prin acidul lactic, obţinut prin fermentaţie naturală în saramură. Fermentaţia în oţet este mai rapidă, cea în saramură este mai lungă.

Ce a răspuns Klaus Iohannis când a fost întrebat de Libertatea de ce susține un guvern care minte mai rău ca guvernul Ponta la Colectiv în legătură cu infecțiile nosocomiale
Recomandări
Ce a răspuns Klaus Iohannis când a fost întrebat de Libertatea de ce susține un guvern care minte mai rău ca guvernul Ponta la Colectiv în legătură cu infecțiile nosocomiale
Murături în oțet și murături în saramură
Murături în oțet și murături în saramură

Rețete de murături – castraveţi în oţet

Ingrediente pentru castraveți în oțet:

  • 5 kg de castraveţi;
  • 1 l de oţet de 9 grade;
  • 3 l de apă;
  • 4 linguri de sare grunjoasă (fără iod);
  • 8 linguri de zahăr;
  • 2 frunze de dafin;
  • o legătură de frunze de ţelină;
  • 3 morcovi;
  • 3 cepe;
  • ardei iute;
  • 1 plic seminţe de muştar;
  • 3 rădăcini de hrean;
  • o căpăţână de usturoi;
  • câteva beţe de mărar uscat.

Mod de preparare

Se face soluţia din oţet, apă, zahăr, sare şi frunze de dafin şi se pune la fiert. Se taie ceapa rondele, usturoiul se zdrobeşte, iar morcovul se taie felii. Când apa fierbe se pun castraveţii spălaţi şi se lasă doar până îşi modifică puţin culoarea. Se pregătesc borcanele, sterlilizate înainte.

Se aşază pe fundul lor rondele de ceapă, 1-2 căţei de usturoi, felii de morcovi şi ţelină şi castraveţi. Apoi se toarnă soluţia de oţet fierbinte şi se adaugă boabe de muştar, hrean felii, ardei iute. Deasupra se pun frunze de ţelină şi boabe de mărar. Apoi se pune capacul bine înfiletat. Se lasă să se răcească pe dulap şi apoi se pun la rece, în cămară.

Cum au ajuns partidele să fure startul alegerilor parlamentare: ”Am înțeles să renunț la găleți și tricouri că e mită, dar să nu am voie să mă promovez în campanie e aberant!”. Reacția AEP
Recomandări
Cum au ajuns partidele să fure startul alegerilor parlamentare: ”Am înțeles să renunț la găleți și tricouri că e mită, dar să nu am voie să mă promovez în campanie e aberant!”. Reacția AEP

Rețete de murături – castraveţi în saramură

Ingrediente pentru castraveți în saramură:

  • 3 kg castraveţi;
  • 4 crenguţe de mărar uscat;
  • câteva frunze de vişin;
  • 2 linguri de boabe de muştar;
  • 1 lingură boabe de piper;
  • 3-4 rădăcini de hrean;
  • o căpăţână de usturoi;
  • 2-3 foi de dafin;
  • 3 linguri de sare grunjoasă;
  • 3 litri de apă.

Mod de preparare

Se sterilizează bocanele. Se spală şi se aleg castraveţii. Se dau la o parte cei moi sau loviţi. Se amestecă 3 litri de apă cu 3 linguri rase de sare şi se pun la fiert. Se ia soluţia de pe foc şi se lasă să se răcorească 10-15 minute. Pe fundul borcanului se pun căţeii de usturoi curăţaţi şi crenguţele de mărar. Se aşază castraveţii şi printre ei se pun tulpini de hrean curăţaţe şi tăiate în jumătăţi sau sferturi.

Klaus Iohannis, critici la adresa prefectului de București: „Oamenii au dreptul să fie informați”
Recomandări
Klaus Iohannis, critici la adresa prefectului de București: „Oamenii au dreptul să fie informați”

Se intercalează printre castraveţi frunze de vişin şi de dafin. Apoi se adăugă boabele de muştar şi de piper. La sfârşit se toarnă saramura fierbinte peste castraveţi. Se închide borcanul cu capac şi se lasă cu capacul în jos 10-15 minute. Se acoperă cu pături până a doua zi. Apoi se depozitează borcanele în loc uscat, răcoros şi întunecat.

Dacă ești topit după murături, avem și rețeta de gogoșari în bulion!

Reguli de igienă înainte să pui murături

Pentru a evita dezvoltarea microbilor care pot altera conserva şi chiar o pot face dăunătoare, trebuie să urmezi câteva reguli de igienă.

  • Înainte de a începe pregătirea, spală-te bine pe mâini, foarte bine, cu săpun şi cu apă foarte fierbinte.
  • Curăţă cu peria fructele şi legumele şi clăteşte- le bine pentru a elimina bacteriile, viruşii şi paraziţii.
  • Curăţă bine suprafeţele de lucru şi echipamentul cu o soluţie compusă din apă şi oţet în părţi egale.
  • Foloseşte borcane potrivite şi capace noi, pentru o etanşare perfectă.
  • Spală borcanele, pâlniile şi capacele în apă fierbinte timp de 10 minute. Scurge-le şi usucă-le la aer.
  • Pentru a le steriliza, pune borcanele, capacele, pâlnia şi polonicul de metal într-o cratiţă umplută trei sferturi cu apă fierbinte şi las-o pe foc 10 minute. Apoi scoate-le cu un cleşte, ca să nu te frigi.

Reguli de urmat când pui murături

  • Umple cu grijă borcanele cu dulceaţă de fructe cu ajutorul polonicului şi al pâlniei speciale, lăsând spaţiul liber recomandat. Dacă e nevoie, şterge marginea borcanului cu un şervet umed şi elimină bulele de aer.
  • Scoate capacele cu ajutorul unui cleşte şi pune- le pe borcane, apoi închide-le ermetic.
  • Pune borcanele pline într- o cratiţă şi acoperă- le cu apă şi lasă-le la fiert cât e necesar pentru sterilizare, în funcţie de conservă.
  • Stinge focul înainte de a scoate borcanele, pune-le pe un grătar la răcit şi lasă-le 24 de ore.
  • Asigură-te că toate capacele sunt curbate în interior, ceea ce indică faptul că etanşarea este perfectă. Dacă vreun borcan nu s-a etanşeizat, pune-l în frigider şi consumă-l în zilele următoare, ca să nu mucegăiască.
  • Etichetează şi datează borcanele, depozitează- le într-un loc răcoros, uscat, la adăpost de lumină, timp de maximum un an. După deschidere, ţine- le la frigider până le consumi.

Trucuri pentru murături gustoase

  • Legumele nu trebuie înghesuite, fiindcă au nevoie să respire;
  • Alege cu grijă condimentele: usturoiul, hreanul, boabele de muştar, foile de dafin, mărarul (seminţe, tulpini şi flori), frunzele de ţelină. Pe lângă faptul că dau gust, au şi un rol antibacterian şi sunt sănătoase;
  • Amăreala castraveților poate fi înlăturată dacă, după ce sunt tăiați felii, se introduc zece minute în lapte puțin sarat;
  • Murăturile nu vor face mucegai dacă se pune în borcan un săculeț din pânză rară umplut cu boabe de muștar, care să acopere bine suprafața murăturilor până la marginea borcanului;
  • În ceea ce priveste legumele uscate (țelină, morcov, păstârnac), acestea se pot conserva de la un an la altul în săculeți de pânză prin care să pătrundă aerul;

Trucuri utile pentru murături

  • Păstrarea verzei murate un timp mai îndelungat este posibilă dacă se adaugă din cand în când câte o bucată de zahăr. O altă metodă ar fi smălțuirea cu smoală neagră a butoiului de lemn în interior;
  • Varza nu se acrește tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn;
  • Trebuie folosit un oţet de bună caliate, nu mai slab de 9 grade şi în nici un caz balsamic. Nu folosi oţet care conţine acid acetic artificial, fiindcă gustul murăturilor se va modifica. Nutriţioniştii nu recomandă folosirea metodei de conservare în oţet (gogonele sau castraveţi), fiindcă sterilizarea se face la temperaturi foarte mari şi în acest proces se distrug enzimele şi vitaminele din legume.

Ce ustensile ai nevoie pentru a pune murături

Pentru conserve nu trebuie să investeşti în prea multe ustensile. Totuşi, ai neapărată nevoie de o pâlnie specială pentru conserve, cu gura mare, care să te ajute să umpli borcanele fără să verşi conţinutul şi de un cleşte pentru borcane. Cu acesta vei manevra borcanele cât sunt încă fierbinţi.C

Citeşte şi:

Cum se sterilizează borcanele. Trucuri care nu dau greș

Compoturi rapide pentru iarnă

Zacuscă de vinete – cele mai bune rețete de zacuscă pe care să le pregătești pentru iarnă

Bancul care îl scoate din sărite pe Putin! O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
PARTENERI - GSP.RO
Bancul care îl scoate din sărite pe Putin! O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
BOMBĂ! Irinel Columbeanu nu e sărac! Câte milioane de euro mai are, de fapt! Mega-răsturnare de situație
PARTENERI - PLAYTECH
BOMBĂ! Irinel Columbeanu nu e sărac! Câte milioane de euro mai are, de fapt! Mega-răsturnare de situație
Horoscop 20 octombrie 2020. Taurii trebuie să fie deschiși la nou, dar și să facă o selecție a acestor noutăți
HOROSCOP
Horoscop 20 octombrie 2020. Taurii trebuie să fie deschiși la nou, dar și să facă o selecție a acestor noutăți
Astroloaga care a prezis pandemia de Covid-19 a făcut noi predicții pentru perioada următoare. Ce se va întâmpla cu coronavirusul
Știrileprotv.ro
Astroloaga care a prezis pandemia de Covid-19 a făcut noi predicții pentru perioada următoare. Ce se va întâmpla cu coronavirusul
VIDEO ŞOC | Ce fac aceste asistente dintr-un spital COVID: ”Batjocoresc morţii”. Şefii spitalului au confirmat incidentul
Telekomsport
VIDEO ŞOC | Ce fac aceste asistente dintr-un spital COVID: ”Batjocoresc morţii”. Şefii spitalului au confirmat incidentul