14 iulie – Ziua Franței

Ziua de 14 iulie este comemorată din 1880. De fapt, de la cea de-a Treia Republică și până în prezent, primarii comunelor franceze și poporul francez au comemorat două zile de 14 iulie. 

Asaltul Bastiliei și revolta populară din 14 iulie 1789 sau „trezirea libertății” (Victor Hugo). Dar și prima sărbătoare națională și larg acceptată a Federației, la 14 iulie 1790: ultima mare demonstrație de unitate națională, o explozie de bucurie între chinurile „Marii Temeri” și cea mai grea perioadă a Revoluției.

Fie că ne gândim la 14 iulie 1789 sau la 14 iulie 1790, data de 14 iulie marchează aderarea Republicii la drepturile omului și respingerea tuturor despotismelor. 

„Căderea Bastiliei este căderea tuturor Bastiliei […], a exclamat Victor Hugo în Adunare, în ajunul votului asupra legii […]. Ziua de 14 iulie marchează sfârșitul tuturor sclavilor, este sărbătoarea tuturor națiunilor.

Evenimentele din 14 iulie 1789

Din cauza numeroaselor nemulțumiri care i-au parvenit, regele Ludovic al XVI-lea a convocat, la 5 mai 1789, Statele Generale, o adunare formată din reprezentanți ai nobilimii, clerului și ai celui de-al treilea stat. 

Aceștia au cerut o reformă profundă a instituțiilor și, la 9 iulie, s-au autoproclamat „Adunarea Națională Constituantă”. 

INTERVIU. Doamna Mioara de la Vărbilău, singura acordeonistă dintre lăutari: „Când mi-au propus să cânt în club, am zis: Ce să caut eu, femeie bătrână, acolo? Râde tineretul”. Dar n-a râs
Recomandări
INTERVIU. Doamna Mioara de la Vărbilău, singura acordeonistă dintre lăutari: „Când mi-au propus să cânt în club, am zis: Ce să caut eu, femeie bătrână, acolo? Râde tineretul”. Dar n-a râs

Regele, îngrijorat, îl demite pe ministrul său Necker și aduce în secret regimente elvețiene și germane lângă Versailles. Curând s-au răspândit zvonuri potrivit cărora trupele regale se pregăteau să intre în Paris pentru a-i aresta pe deputați.

Ludovic al XVI-lea primește de la primarul Bailly cocarda tricoloră, emblemă a Revoluției

Pe 12 iulie, oratorul Camille Desmoulins a anunțat o „Sfânta Bartolomeu a patrioților”. În dimineața zilei de 14 iulie, parizienii furioși, majoritatea meșteșugari și comercianți, au mers la Invalides pentru a colecta arme, apoi s-au îndreptat spre vechea fortăreață regală Bastilia în căutarea prafului de pușcă. 

După o zi de împușcături sângeroase și după ce gărzile naționale s-au mobilizat, parizienii au confiscat-o și au început demolarea ei.

Fortăreața austeră, o veche închisoare medievală, întruchipa arbitrariul Vechiului Regim. A fost un „bastion al absolutismului” care s-a prăbușit.

Consecințele au fost imediate: Ludovic al XVI-lea a mers la Adunare pe 15 iulie pentru a anunța retragerea trupelor străine, l-a rechemat pe Necker pe 16 iulie și, pe 17 iulie, la Paris, a primit de la primarul Bailly cocarda tricoloră, noua emblemă a Revoluției.

„Țara în care se fură copii de pe stradă”. Ce știau refugiații ucraineni despre români și România înainte de război și ce spun acum
Recomandări
„Țara în care se fură copii de pe stradă”. Ce știau refugiații ucraineni despre români și România înainte de război și ce spun acum

14 iulie 1789 – data luării cu asalt a Bastiliei

„14 iulie (1789) este întreaga Revoluție”, subliniază Henri Martin, raportor al legii din 6 iulie în Senat. 

„Este victoria decisivă a noii ere asupra Vechiului Regim (…) se pregătea un efort suprem pentru a înăbuși Revoluția în leagănul ei; o armată, în mare parte străină, era concentrată în jurul Parisului. Parisul s-a ridicat și, luând vechea citadelă a despotismului, a salvat Adunarea Națională și viitorul.

Adunarea și Senatul au ales data de 14 iulie și au renunțat la alte date, considerate mai puțin simbolice. 

Ziua de 5 mai, sau deschiderea Statelor Generale, este „mai puțin cunoscută de majoritatea oamenilor”, potrivit lui Henri Martin, și reprezintă „doar trecerea de la vechea Franță la Franța Revoluției”. 

14 iulie „este mult mai mult decât 4 august, care este abolirea privilegiilor feudale; este mult mai mult decât 21 septembrie, care este abolirea privilegiilor regale, a monarhiei ereditare”.

20 de lucruri pe care să le știi despre Hexagon 

Este cea mai vizitată țară din lume

În 2012, Franța a primit 83 de milioane de turiști, fiind astfel cea mai vizitată țară din lume. Mont-Saint-Michel și golful său se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar peste 3 milioane de oameni îl vizitează în fiecare an.

Reacția lui David Popovici, după ce a doborât recordul mondial la 100 de metri liber la Europenele de la Roma: ”A fost un instinct animalic”
Recomandări
Reacția lui David Popovici, după ce a doborât recordul mondial la 100 de metri liber la Europenele de la Roma: ”A fost un instinct animalic”

Napoleon nu era mic de înălțime

Napoleon nu era scund. Avea 1,70 m, înălțimea medie a unui european. Era văzut ca fiind scund, deoarece generalii săi erau mai înalți decât media oamenilor din acea vreme.

20 de minute – cea mai scurtă domnie

Louis-Antoine d’Artois, duce de Angouleme, a fost rege al Franței timp de 20 de minute. Dacă nu ar fi fost revoluția din iulie 1830, i-ar fi succedat tatălui său, regele Carol al X-lea, pe tronul Franței sub numele de Ludovic al XIX-lea. Dar tatăl său a abdicat, Louis-Antoine a fost rege timp de 20 de minute înainte de a abdica el însuși în favoarea lui Henric al V-lea.

Țara baghetei

În Franța, 10 miliarde de baghete sunt produse și consumate în fiecare zi, adică 320 în fiecare secundă. O lege specifică faptul că o baghetă franceză tradițională trebuie să conțină doar făină, apă, drojdie și sare.

Există un singur semn de oprire în tot Parisul

Pe străzile capitalei există un singur semn de oprire. Acesta se află pe Quai Saint-Exupéry, în arondismentul 16.

Francezii sunt deprimați

8,5% dintre francezi s-au confruntat cu depresia, ceea ce face ca Franța să fie a treia cea mai deprimată țară, după Ucraina (9,1%) și Statele Unite (9,6%). Francezii folosesc mai multe antidepresive decât orice altă țară din lume.

Cum au devenit evreii musulmani

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Moscheea din Paris i-a ajutat pe evrei să scape de naziști, oferindu-le identități musulmane (între 500 și 1600 de evrei au fost salvați, potrivit mai multor autori).

Numele Napoleon, interzis la porci

În Franța este ilegal să numești un porc Napoleon.

Ghilotina doctorului Guillotin

Ghilotina a fost metoda oficială de ucidere în timpul Revoluției Franceze. Aceasta a existat sub diferite forme în mai multe țări încă din Evul Mediu, înainte de a fi actualizată de un medic francez, Dr. Antoine Louis, la cererea Dr. Guillotin, un chirurg care dorea să „umanizeze” procesul de ucidere prin accelerarea acestuia.

Ghilotina a fost folosită ultima dată în 1977.

Brânza din Franța

Franța produce aproape 400 de tipuri de brânză. 

Franceza, limba oficială a statului englez

Franceza a fost limba oficială a Angliei timp de peste 300 de ani, până la sfârșitul secolului al XVI-lea.

Franceza a devenit limba oficială a Republicii Franceze în 1539

Franceza a devenit limba oficială a Franței în 1539, înlocuind latina ca limbă a tribunalelor și cancelariilor.

Fără săruturi pe șine

În Franța, este ilegal să te săruți pe o cale ferată.

Vinul

În 2011, Franța a produs 5 miliarde de litri de vin, adică 155 de litri pe secundă.

Un nou pod vechi

Cel mai vechi pod din Paris se numește Pont Neuf, adică „podul nou”.

Disneyland, cea mai vizitată atracție

Cea mai vizitată atracție din Paris nu este nici Luvrul, nici Turnul Eiffel, ci Disneyland Resort Paris. 

Te poți căsători cu o persoană moartă

În Franța, te poți căsători cu o persoană moartă. Persoana care încheie o astfel de căsătorie devine imediat văduvă sau văduv atunci când căsătoria este pronunțată. Aceasta este o procedură excepțională, iar căsătoria trebuie să fie autorizată de președintele Republicii, căruia trebuie să i se dovedească faptul că persoana decedată a avut într-adevăr intenția de a se căsători.

Franța avea peste 8% din teritoriul lumii

Franța a controlat cândva peste 8% din teritoriul lumii, inclusiv Sfânta Lucia, Tobago, Seychelles, Mauritius, Guadelupa și Martinica, Vietnam și chiar Mexic (între 1861 și 1867).

Croissantul nu este franțuzesc

Strămoșul croissantului, kipferl, este austriac și datează din secolul al XIII-lea.

Ziua națională face referire la două evenimente

Data de 14 iulie a fost stabilită ca zi de sărbătoare a Franței în 1880, cu referire la două date. Cea din 14 iulie 1789, data asaltului Bastiliei, o zi simbolică care a dus la sfârșitul monarhiei absolute, și cea din 14 iulie 1790, o zi de unitate națională în timpul Fête de la Fédération, prima aniversare a asaltului Bastiliei.

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi locuri de vizitat în Franța – cele mai spectaculoase destinații de vacanță!

Urmărește-ne pe Google News
Divorțează după 20 de ani de relație. Anunț uluitor făcut de soția lui. „Era inevitabil”
GSP.RO
Divorțează după 20 de ani de relație. Anunț uluitor făcut de soția lui. „Era inevitabil”
MUTAREA anului în televiziune! Un NUME URIAŞ de la Pro pleacă la Antena 1! Va prezenta un mare show
Playtech.ro
MUTAREA anului în televiziune! Un NUME URIAŞ de la Pro pleacă la Antena 1! Va prezenta un mare show
Un şofer de BMW de 23 de ani a provocat un accident mortal în Maramureş, după ce s-a urcat băut la volan. Petru a murit nevinovat la doar 30 de ani
Observatornews.ro
Un şofer de BMW de 23 de ani a provocat un accident mortal în Maramureş, după ce s-a urcat băut la volan. Petru a murit nevinovat la doar 30 de ani
Horoscop 14 august 2022. Balanțele au parte de o zi senină care ar putea să le rămână în memorie o vreme
HOROSCOP
Horoscop 14 august 2022. Balanțele au parte de o zi senină care ar putea să le rămână în memorie o vreme
Cel mai mare lac din Italia a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Turist: „Apa nu mai era acolo”
Știrileprotv.ro
Cel mai mare lac din Italia a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Turist: „Apa nu mai era acolo”
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Orangesport.ro
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
PUBLICITATE
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.