Salată de fusili cu roşii
Ingrediente: 500 g paste spirale tricolore, 300 g de roşii cherry, două legături de ceapă verde, 200 g de mazăre, un ardei gras galben, un ardei gras roşu, 200 g de şuncă de Praga, ulei de măsline, piper alb, sare, zeamă de lămâie.
Mod de preparare: se fierb pastele, cu sare şi puţin ulei, apoi se scurg şi se pun într-un castron mare. Se spală roşiile cherry şi se taie în două, iar ceapa verde se taie în bucăţele, se pun peste spirale, împreună cu ardeiul gras tăiat în pătrăţele, mazărea fiartă, şunca tăiată cubuleţe, uleiul, sarea, piperul şi zeama de lămâie. Se amestecă şi se serveşte rece.
Melcişori cu spanac
Ingrediente: 200 g de spanac congelat sau proaspăt, 500 g melcişori, patru linguri de ulei, usturoi, 100 g de parmezan.
Mod de preparare: se fierb melcişorii, se scurg şi se aşază într- un castron. Se pune la fiert o altă oală cu apă şi se dă în clocot spanacul circa 10 minute, se scurge foarte bine şi apoi se toacă mărunt. Usturoiul se curăţă, se pisează şi se căleşte într-o cratiţă cu puţin ulei. Se adaugă peste el spanacul şi se căleşte 10 minute. Când e gata, se toarnă peste paste şi se amestecă, apoi se sărează. Acest fel se serveşte cald, cu parmezan.
Spaghete cu sos
Ingrediente: o pungă de spaghete (500 g), o cutie de roşii decojite (450 g), patru linguri de ulei de măsline, două cepe, un ardei gras, cinci căţei de usturoi, 100 ml de vin roşu, piper alb, sare, busuioc, 100 g caşcaval ras (eventual brânză telemea sau parmezan).
Mod de preparare: se fierb spaghetele aproximativ 10-15 minute, cu puţină sare şi o lingură de ulei, apoi se mai lasă cinci minute în apă, înainte de a fi scurse şi trecute pe sub un jet de apă rece, ca să nu se lipească între ele. Separat, se pune restul de ulei într-o cratiţă şi se călesc în el ceapa tocată foarte mărunt, ardeiul gras curăţat de seminţe şi tocat mărunt, precum şi usturoiul pisat. Se adaugă roşiile mărunţite şi sucul de roşii, iar după câteva minute, busuioc, sare, piper (după gust) şi se continuă fierberea timp de 5-10 minute.
Pastele călduţe se pun în farfurie, sosul fierbinte se toarnă peste ele, după care se pune caşcavalul ras. Se poate adăuga o mână de cubuleţe de şuncă de Praga.
fotografii: Shutterstock