Sunt bune de ronţăit în faţa televizorului, la birou sau când primeşti musafiri. Alunele, arahidele sau migdalele sunt delicioase şi te ajută să reduci nivelul colesterolului şi să previi bolile cardiovasculare, atâta timp cât consumi aceşti sâmburi zilnic, cu măsură.
1. Nucile
Dacă sunt şi verzi, nucile sunt o adevărată delicatesă. Mâncate proaspete, tăiate felii, murate sau presate, ele reprezintă un aliment foarte sănătos. Au un conţinut redus de sodiu şi de grăsimi saturate, furnizând proteine vegetale, zinc, vitamina E şi cantităţi mici de acid folic. Consumul de nuci ajută la o mai bună funcţionare a vaselor de sânge şi scade nivelul colesterolului. Se recomandă 40-50 de grame de miez de nucă zilnic.
2. Migdalele
Un studiu publicat recent în revista Archives of Internal Medicine a arătat că persoanele care au consumat zilnic 67 de grame de migdale au reuşit să îşi scadă nivelul colesterolului cu 5,1%. Sâmburii sunt bogaţi în grăsimi şi în minerale importante: zinc, magneziu, potasiu şi fier. Migdalele au foarte mult calciu şi 20% din conţinutul lor îl reprezintă proteinele vegetale.
3. Alunele de pădure
Sunt o sursă excelentă de proteine, de fibre şi de magneziu, având un conţinut scăzut de sare. Datorită lipidelor sale şi a acizilor graşi polinesaturaţi şi saturaţi, alunele sunt recunoscute ca având efecte benefice asupra inimii. Un studiu american a dovedit că 45 de grame de alune consumate zilnic previn bolile cardiovasculare. Bărbaţii care au inclus în dietă alune de pădure şi-au diminuat riscul unui atac de cord şi cel al unei boli cardiovasculare.
4. Arahidele
Sunt bogate în proteine extrem de hrănitoare, indiferent dacă sunt consumate crude sau prăjite sunt bogate în fibre, magneziu, fier, zinc, vitamina D şi iod. Pentru reducerea colesterolului, nutriţioniştii recomandă cam un pumn de sâmburi pe zi.
5. Caju
Alunele Caju prăjite sunt bogate în grăsimi monosaturate esenţiale pentru protejarea inimii, fiind şi o sursă sigură de potasiu şi de acid folic. Alunele Caju se vând decojite şi prăjite, deoarece acest proces termic distruge uleiul caustic aflat între cele două straturi ale cojii. Nu sunt recomandate hipertensivilor sau celor cu boli de inimă.
fotografii: Shutterstock