Nucile de caju pot fi consumate ca atare, în stare crudă, dar pot fi preparate într-o multitudine de rețete. Spre exemplu, brânza și smântâna de caju sunt foarte apreciate chiar și la noi.
Cuprins:
Despre arborele de caju
Nucile de caju sau alunele de caju, a căror denumire știițifică este Anacardium occidentale cresc într-un arbore din familia Anacardiaceae, originar din Brazilia, membru al aceleiași familii din care face parte fisticul și fructul mango.
Deși sunt denumite în mod obișnuit nuci de caju și comparabile din punct de vedere nutrițional cu acestea, caju sunt, de fapt, semințe. Sunt bogate în substanțe nutritive și compuși benefici ai plantelor și asigură un plus ușor la multe feluri de mâncare.
În timp ce caju „crud” este vândut pe scară largă, caju cu adevărat crud nu este sigur pentru alimentați, așa cum se găsește el în natură. Asta deoarece conține o substanță cunoscută sub numele de urushiol, găsită și în iedera otrăvitoare. Urushiolul este toxic și contactul cu acesta poate declanșa o reacție cutanată la unii oameni.
Miezul de caju este gătit în procesare pentru a elimina acest lichid toxic, iar acest produs rezultat este vândut drept caju crud.
Consumul de caju a luat avânt în Occdent în ultimul timp, cauza fiind legată de răspândirea tot mai largă a informațiilor referitoare la multiplele beneficii pe care la aduce consumul de nuci sănătății omului, reprezentând un supliment important la dieta zilnică în vederea evitării și combaterii unei palete largi de boli cronice.
Caju – valori nutriționale
Caju este bogat într-o serie de nutrienți. O mână de caju nesărat – 28 de grame -are următoarele valori nutriționale:
- Calorii: 157
- Proteine: 5 grame
- Grăsime: 12 grame
- Carbohidrati: 9 grame
- Fibra: 1 gram
- Cupru: 67% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Magneziu: 20% din DZR
- Mangan: 20% din DZR
- Zinc: 15% din DZR
- Fosfor: 13% din DZR
- Fier: 11% din DZR
- Seleniu: 10% din DZR
- Tiamina: 10% din DZR
- Vitamina K: 8% din DZR
- Vitamina B6: 7% din DZR
Nucile caju – beneficii și proprietăți
Bogate în nutrienți
Caju este bogat în special în grăsimi nesaturate – o categorie de grăsimi legate de un risc mai scăzut de deces prematur și boli de inimă.
De asemenea, nucile caju au un conținut scăzut de zahăr, o sursă de fibre și conțin aproape aceeași cantitate de proteine precum o cantitate echivalentă de carne gătită.
În plus, nucile caju conțin o cantitate semnificativă de cupru, un mineral esențial pentru producerea de energie, dezvoltarea sănătoasă a creierului și un sistem imunitar puternic. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de magneziu și mangan, substanțe nutritive importante pentru sănătatea oaselor.
Bogate în antioxidanți
Nucile și semințele sunt considerate puternic antioxidante, iar caju nu face excepție.
Antioxidanții sunt compuși vegetali benefici care mențin corpul sănătos prin neutralizarea moleculelor cauzatoare de daune cunoscute sub numele de radicali liberi. La rândul său, acest lucru ajută la reducerea inflamației și crește capacitatea corpului de a rămâne sănătos și lipsit de boli.
Caju este o sursă bogată de polifenoli și carotenoizi – două clase de antioxidanți, de asemenea, găsiți în alte nuci.
Studiile leagă antioxidanții din nuci de niveluri mai scăzute de deteriorare a celulelor oxidative. Datorită profilului lor similar antioxidant, se poate aștepta ca și caju să ofere beneficii similare de combatere a oxidării.
Nucile caju și sănătate inimii
Dietele bogate în nuci, inclusiv caju, au fost în mod constant legate de un risc mai scăzut de boli, cum ar fi accidentul vascular cerebral și bolile de inimă.
Câteva studii s-au concentrat pe beneficiile specifice pentru caju pentru sănătatea inimii.Unul a constatat că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care consumau 10% din caloriile zilnice de la caju aveau un raport mai scăzut de colesterol decât cei care nu consumau deloc caju.
Cu toate acestea, un studiu recent arată rezultate contradictorii. Unul dintre studiile incluse sugerează că aportul regulat de caju poate reduce tensiunea arterială și nivelul trigliceridelor. Cu toate acestea, nu găsește niciun efect asupra nivelului de colesterol total, LDL sau HDL.
Reglează nivelul zahărului din sânge
Persoanele cu diabet de tip 2 pot beneficia de adăugarea nucilor caju la dieta lor.
Acest lucru se datorează în parte faptului că nucile caju sunt o sursă bună de fibre, un nutrient care ajută la prevenirea creșterilor zahărului din sânge și despre care se crede că oferă protecție împotriva diabetului de tip 2.
Studiile privind efectele cajuilor asupra nivelului de zahăr din sânge sunt limitate.
Într-un studiu, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au consumat 10% din caloriile zilnice din caju au avut în general niveluri mai mici de insulină – un marker al controlului zahărului din sânge – decât cele care nu au mâncat deloc caju. Mai mult, caju conține doar 8 grame de carbohidrați net pe porție, din care mai puțin de 2 grame provin din zaharuri.
Nucile caju – Posibile efecte adverse
Întrucât cajuul face parte din categoria nucilor de copac, acesta are un potențial alergenic, la fel ca migdalele, nucile, fisticul, alunele și nucile braziliene. Dacă o persoană este alergică la nuci sau alune, există o probabilitate destul de mare să prezinte o alergie și la caju. Așadar, se recomandă evitarea consumului de caju dacă există un fond alergic.
În plus, nucile caju conțin fitați, substanțe care pot îngreuna absorbția vitaminelor și a mineralelor. De aceea, înainte de a le consuma se recomandă înmuiera lor în apă, peste noapte, atât pentru a reduce conținutul de fitați, cât și pentru a ajuta organismul să descompună aceste substanțe cu ușurință.
Cum se mănâncă nucile caju
Nucile caju sunt foarte ușor de adăugat în dietă. Pot fi consumate „crude” sau prăjite și pot fi o gustare foarte la îndemână, oricând.
Caju integral sau măcinat poate fi, de asemenea, încorporat într-o varietate de feluri de mâncare, variind de la tofu, la supă, salate și tocană.
Untul de caju este un alt mod de a adăuga caju la dieta ta. Se întinde pe pâine prăjită sau se amestecă în iaurt sau fulgi de ovăz. De asemenea, puteți prelucra unt de caju împreună cu ovăz și fructele uscate preferate pentru a face bomboane fără coacere.
Caju poate fi, de asemenea, înmuiat și amestecat împreună cu oțet de mere sau suc de lămâie pentru a smântână de caju sau cremă de brânză de caju. Folosiți-le pentru a adăuga aromă meselor sau pentru a face versiuni fără lactate ale deserturilor preferate.
Rețineți că nucile de caju prăjite și sărate pot conține cantități semnificative de uleiuri și sare adăugate. Dacă obiectivul dvs. este să limitați excesul de sare sau grăsimile adăugate, luați în considerare alegerea soiurilor de caju crude, fără sare, ori de câte ori este posibil.
Rețete cu caju
Lapte de caju
Ingrediente:
- 250 de grame de nuci caju,
- 250 ml de apă
- o bucată de muselină.
Mod de preparare:
Nucile caju și apa se adaugă în blender și se amestecă până obții o compoziție omogenă. Dacă amestecul obținut este prea gros se mai adaugă puțină apă. Ulterior, laptele de caju se filtrează cu ajutorul unei museline curate. Laptele se poate păstra la frigider timp de o săptămână. Înainte de a fi consumat, se agită bine.
Unt de caju
Ingrediente:
- 250 de grame de nuci,
- 1 lingură de ulei de cocos
- ½ linguriță de sare.
Mod de prepare:
Nucile caju se prăjesc în tigaie pentru 10 minute, după care se lasă la răcit. Ulterior, se pun în blender, alături de uleiul de cocos și sarea și se amestecă până când se obține o compoziție omogenă și cremoasă. Pentru un plus de savoare se poate adăuga și puțină miere sau extract de vanilie, în funcție de preferințe.
Smântână din caju
Ingrediente:
- 100 grame caju hidratat minim 12 ore
- 100 ml apă
- 1-2 linguri suc de lămâie
- un praf de sare
Mod de preparare:
Nucile caju împreună cu apa se pun în blender și se mixează bine până se obține o pastă cu consistență cremoasă. Sucul de lămâie și sarea le puneți treptat și gustați. Smântâna trebuie să aibă un gust dulceag-ușor acrișor și sarea nu trebuie să iasă în evidență. Se păstrează la frigider timp de 3-4 zile.
Brânză de caju
Ingrediente:
- 300g caju
- 3 lingurițe de sare
- 1 linguriță pulbere de usturoi
- 4 linguri fulgi de drojdie
- 2 lingurițe zeamă de lămâie
- 250 ml de apă
Mod de preparare:
Amestecă în blender, timp de un minut, nucile caju, sarea, pudra de usturoi, fulgii de drojdie, zeama de lămâie și apa . Toarnă compoziția într-un bol de sticlă și depozitează-l la frigider timp de o oră.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel9090 • 14.12.2023, 15:51
Nuci cremoase, bogate în nutrienți, ușor dulci, versatilitate în bucătărie, perfecte pentru diverse preparate, gust delicios
Costica2023 • 09.12.2023, 12:41
Nuci caju: nutriție, gustare, coacere, desert, rețete versatile apetisante