Adoptarea unei diete echilibrată și bogată în nutrienți esențiali, cum ar fi calciul, poate să contribuie la îmbunătățirea calității vieții și la reducerea riscului apariției bolilor cronice asociate cu îmbătrânirea. Pe de altă parte, excesul de nutrienți – chiar și cei despre care se crede că sunt „sănătoși” – poate duce la îngrășarea excesivă, ceea ce, la rândul său, poate duce la hipertensiune, obezitate și multe alte probleme de sănătate. De aceea, alimentația trebuie adaptată la noile schimbări pe care le suferă corpul uman și să favorizeze arderea grăsimilor, la dinamizarea nivelului de energie și la minimizarea riscului de a dezvolta anumite boli. În cele ce urmează îți vom spune ce alimente trebuie să consumi cu precădere după vârsta de 40 de ani.

De ce să adopți un regim alimentar sănătos

Deși cei mai mulți dintre noi nu vor să se împace cu ideea că au trecut de 40 de ani, odată ce au depășit această vârstă, riscul de a se îmbolnăvi de o boală cronică crește simțitor. Corpul tău începe să funcționeze și să răspundă în mod diferit comparativ cu perioada tinereții. Spre exemplu, organele interne ar putea să nu mai funcționeze la fel de eficient din cauza deteriorării celulare și este normal să ai probleme care afectează mai multe organe în același timp.

Legenda Wall Street, după prăbușirea burselor: „Trump ne distruge ani de muncă în doar câteva ore. Trilioane de dolari șterse”
Recomandări
Legenda Wall Street, după prăbușirea burselor: „Trump ne distruge ani de muncă în doar câteva ore. Trilioane de dolari șterse”

În același timp, este suficient să spunem că, atunci când ajungi la 40 de ani, trebuie să adopți noi obiceiuri, mai sănătoase, pentru a te putea feri de afecțiuni cum ar fi artrita, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, obezitatea, osteoporoza, durerile de spate, problemele de vedere și multe altele, aflăm de la specialiștii de la EatThis.

Experții spun că, dacă urmezi același regim alimentar ca la vârsta de 20 sau de 30 de ani, riscul apariției problemelor de sănătate crește simțitor odată ce te apropii de pragul de 40 de ani sau după ce îl depășești. De asemenea, adăugarea în dieta personală a unor alimente bogate în nutrienți sau înlocuirea altora mai puțin sănătoase te poate ajuta să eviți problemele de sănătate.

Dietă echilibrată pe bază de nutrienți

Unul dintre obiceiurile pe care trebuie să le schimbi este alimentația și asta pentru că o dietă sănătoasă poate să prelungească în mod semnificativ durata de viață a oricărei persoane care a trecut de pragul celor patruzeci de ani, chiar și a celor care suferă de diverse afecțiuni comune asociate cu această vârstă. Pentru ca sănătatea organismului să poată fi menținut la un nivel optim, fiecare individ trebuie să adopte un anumit regim alimentar specific, care trebuie consumat zi de zi sau săptămânal, în funcție de afecțiunea de care suferă. Însă, chiar și cei care se bucură de o sănătate bună trebuie să acorde o atenție deosebită alimentației pentru a preveni apariția unor potențiale probleme de sănătate. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul își pierde din vitalitate, în timp ce sistemul digestiv nu mai funcționează la fel de eficient ca în prima tinerețe. Acesta este motivul pentru care este deosebit de important să ne asigurăm că dieta noastră conține toți nutrienții de care avem nevoie pentru a ne susține sănătatea în fiecare zi, mai precizează sursa citată anterior.

Cum a fost declarat nevinovat un om de afaceri acuzat că a șantajat eMAG și un director al companiei: „Dacă îmi iau banii, fac contract de confidențialitate”
Recomandări
Cum a fost declarat nevinovat un om de afaceri acuzat că a șantajat eMAG și un director al companiei: „Dacă îmi iau banii, fac contract de confidențialitate”

Alimente recomandate/interzise peste 40 de ani

Dieta persoanelor cu vârste de peste 40 de ani ar trebui să conțină proteine, carbohidrați, vitamine, minerale și apă, care pot fi asimilate prin consumul de fructe, legume, lactate, cereale integrale și carne. Aceste alimente sunt legate de prevenirea unor boli, cum ar fi osteoporoza, hipertensiunea arterială, bolile de inimă, diabetul și anumite tipuri de cancer.

Trebuie să știi că modul de preparare al acestora și cantitatea vor face diferența. Spre exemplu, fructele trebuie consumate proaspete și întregi de câteva ori pe zi, iar accentul se pune de obicei pe fructele de sezon.

Medicii nutriționiști recomandă și legumele verzi, care sunt pline de antioxidanți. În această categorie intră spanacul, varza sau broccoli. Dacă nu le poți consuma crude, așa cum este cazul roșiilor, ardeilor sau morcovilor, legumele verzi pot fi fierte și sărate pentru gust. În același timp, mazărea sau fasolea verde conțin o cantitate importantă de carbohidrați complecși, care sunt importanți pentru buna funcționare a organismului. Nu în ultimul rând, persoanele vârstnice ar trebui să consume cărnuri slabe, cum ar fi carnea de pui sau de curcan, care sunt cele mai benefice datorită conținutului bogat în proteine.

Vila Sacha Roman, o bijuterie arhitecturală a Bucureștiului își dezvăluie secretele și acum este deschisă publicului
Recomandări
Vila Sacha Roman, o bijuterie arhitecturală a Bucureștiului își dezvăluie secretele și acum este deschisă publicului

Peștele este și el o sursă de grăsimi sănătoase și poate fi inclus în regimul alimentar săptămânal, notează site-ul EatThis. În același timp, cei de peste 40 de ani ar trebui să evite alimentele care îngreunează procesul digestiv, cum ar fi prăjelile, carnea grasă, mezelurile și lactatele care prezintă o concentrație mare de grăsimi.De asemenea, nici supele sau ciorbele consumate cu smântână, unt sau ou nu sunt sănătoase peste această vârstă, ca să nu mai vorbim despre dulciurile cu conținut ridicat de zahăr, precum ciocolata sau produsele de patiserie.

Ce alimente să nu îți lipsească din dietă

Pentru persoanele în vârstă de 40 de ani și mai mult, a mânca sănătos se reduce în principal la o dietă care să se axeze pe ingrediente antiinflamatorii și antioxidanți, care sunt foarte importante la prevenirea și inversarea afecțiunilor și bolilor cronice. Iată care sunt cele mai comune alimente care nu ar trebui să îți lipsească din dietă, potrivit experților de la EatThis:

Fructe de pădure

Potrivit Melissei Mitri, specialist nutriționist și președinte al Academiei de Nutriție și Dietetică din Connecticut (SUA), spune că afinele, căpșunele, zmeura și murele sunt bogate de antioxidanți. Acestea sunt, de asemenea, și o sursă de vitaminele A și C, care pot ajuta la întârzierea inflamației ce poate duce la apariția ridurilor și leziunilor la nivelul pielii.

Nuci și semințe

Nucile, migdalele și fisticul, precum și semințele de in, de chia și de floarea-soarelui sunt esențiale pentru sănătatea persoanelor de peste 40 de ani. Acestea conțin grăsimi omega-3, dar și vitamina E, care joacă un rol esențial în menținerea elasticității pielii pe măsură ce înaintăm în vârstă. În plus, vitamina E este un antioxidant care ne poate îmbunătăți imunitatea, ajutându-ne să luptăm împotriva infecțiilor, în timp ce consumul de nuci poate ajuta și la menținerea unui nivel normal al tensiunii arteriale, mai precizează Melissa Mitri.

Pește gras

Peștele gras, precum somonul, tonul sau sardinele, este bogat în grăsimi omega-3 și, de asemenea, este o sursă bogată de proteine. Acesta ajută la senzația de sațietate și la menținerea elasticității pielii și a unui ten luminos. De asemenea, peștele gras îți menține creierul sănătos și pot chiar reduce riscul de Alzheimer mai târziu.

Salate și legume verzi

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sau varza, conțin niveluri ridicate de vitamine anti-îmbătrânire, minerale, fibre, luteină, folat și calciu, dar și beta caroten, care ajută la buna funcționare a memoriei. Totodată, legumele cu frunze verzi reprezintă o sursă excelentă de calciu și vitamina C, care ajută la menținerea oaselor puternice și la reducerea riscului de osteoporoză pe măsură ce îmbătrânim.

Avocado

Acesta este bogat în grăsimi sănătoase pentru inimă, este antiinflamator și menține pielea tânără. De asemenea, este ideal pentru sănătatea părului și ajută la scăderea tenisunii arteriale datorită conțintului de potasiu. După vârsta de 40 de ani, riscul de boli cardiovasculare crește odată cu schimbările hormonale, iar avocado poate susține un ticker puternic.

Alimente bogate în calciu

Nivelurile de estrogen ale femeilor încep să scadă după vârsta de 40 de ani, ceea ce are un impact negativ asupra absorbției de calciu. Pentru a ajuta la menținerea oaselor puternice și la reducerea riscului de osteoporoză, adaugă mai multe alimente bogate în calciu, cum ar fi iaurt, brânză, broccoli, legume cu frunze verzi, migdale și fructe de mare. De asemenea, conservele de pește cu oase, precum somonul, sardinele și anșoa, dar și crustaceele (scoici, crabi, creveți, etc.) conțin și calciu.

Alimente bogate în proteine

Includerea proteinelor la fiecare masă și gustare este binevenită la orice vârstă, dar mai ales peste 40 de ani când începem să pierdem din masa musculară. Prin urmare, asigură-te că incluzi proteine ​​la micul dejun (ouă, somon afumatm, etc,), la prânz (salată cu fasole, creveți sau scoici), și la cină (somon și pui la grătar).

Roșii fierte

Alături de beta-caroten, un antioxidant alimentar numit licopen pare să fie un puternic luptător împotriva cancerului, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Cancer Research and Treatment, citat de Prevention. Fructele și legumele de culoare roșie, cum ar fi roșiile, dar și pepenele galben, papaya, guava roz și ardeiul roșu sunt surse bune de licopen. De asemenea, gătitul roșiilor poate să ajute organismul să absoarbă mai mulți antioxidanți sănătoși ai acestora.

Cereale integrale

Nimeni nu vă spune să mănânci multă pâine, însă cantități modeste de cereale integrale sunt una dintre puținele surse alimentare bune de tocotrienoli, un tip de vitamina E care poate reduce riscul de boli ale creierului legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer. Cerealele integrale sunt și o sursă bună de fibre, care te pot face să te simți sătul timp îndelungat. Acestea pot fi combinate cu proteine slabe, dar și cu legume și fructe.

Foto: 123rf.com

   

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Unica.ro
Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Ce nume extrem de rare au copiii lui Nicușor Dan. NU le-ai mai auzit în România. Detaliul pe care primarul Capitalei l-a dezvăluit despre familia lui: “Când s-a născut fetița...”
Libertateapentrufemei.ro
Ce nume extrem de rare au copiii lui Nicușor Dan. NU le-ai mai auzit în România. Detaliul pe care primarul Capitalei l-a dezvăluit despre familia lui: “Când s-a născut fetița...”
Protezele estetice, noul trend de podiumurile internaționale. „Moda ar trebui să aibă mereu o doză de fantezie”
Adevarul.ro
Protezele estetice, noul trend de podiumurile internaționale. „Moda ar trebui să aibă mereu o doză de fantezie”
Prințul Harry, CRITICAT DUR de președinta Sentebale, organizația caritabilă pe care a înființat-o și din care a demisionat: „Această cascadorie publicitară…”
Elle.ro
Prințul Harry, CRITICAT DUR de președinta Sentebale, organizația caritabilă pe care a înființat-o și din care a demisionat: „Această cascadorie publicitară…”
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Criminalul din Chiajna care şi-a împins prietenul spre moarte, de la etajul 5, s-a dat singur de gol. La audieri a început să se bâlbâie
Observatornews.ro
Criminalul din Chiajna care şi-a împins prietenul spre moarte, de la etajul 5, s-a dat singur de gol. La audieri a început să se bâlbâie
Horoscop 6 aprilie 2025. Săgetătorii s-ar putea să aibă dreptate cam în tot ce spun, dar contează foarte mult cum o fac
HOROSCOP
Horoscop 6 aprilie 2025. Săgetătorii s-ar putea să aibă dreptate cam în tot ce spun, dar contează foarte mult cum o fac

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI