Cum se face brânza maturată

Brânza se obține prin coagularea laptelui cu un agent precum sucul de lămâie, care este de natură acidă. După ce brânza a fost presată pentru a o separa de apă, ea este apoi maturată sau învechită.

Doar câteva tipuri de brânză sunt consumate imediat. Cele mai multe sunt maturate prin diverse metode pentru o anumită perioadă, de la câteva săptămâni la câteva luni. 

Maturarea este unul dintre cele mai importante aspecte ale procesului de fabricare a brânzei și trebuie să se facă în condiții atent controlate pentru a obține cea mai bună aromă și textură a brânzei. Timpul de maturare și metoda utilizată sunt cele care conferă brânzei gustul, aroma și textura sa unice.

Tehnici de maturare a brânzei

Pe măsură ce o brânză este lăsată să se învechească, enzimele din interiorul ei descompun proteinele în aminoacizi și acizi grași.

Majoritatea brânzeturilor necesită o perioadă de maturare de la două săptămâni la doi ani pentru a-și dezvolta și maturiza complet aromele. Brânza maturată are o intensitate a gustului și aromei care este greu de găsit în brânza proaspătă, cum ar fi ricotta, brânza cremă și brânza de vaci.

Brânzeturile care sunt maturate sunt depozitate în pivnițe unde temperatura și umiditatea pivniței sunt menținute la o valoare constantă.

Acești doi factori, adică temperatura și umiditatea, joacă un rol foarte important în determinarea gustului final al brânzei. Maturarea brânzei se face de obicei la temperaturi cuprinse între 10 și 15º C, cu niveluri de umiditate de peste 80%. Unele soiuri sunt chiar depozitate în peșteri în timpul procesului de maturare.

Odată ce brânza a fost maturată, fie într-o pivniță sau într-o peșteră, brânza este acoperită cu ceară, pentru a preveni oxidarea ulterioară.

Unele brânzeturi, precum Gorgonzola și Stilton, au bacterii sau mucegaiuri suplimentare introduse în timpul procesului de maturare. Uneori, mucegaiurile de penicillium sunt injectate într-o brânză moale, astfel încât mucegaiul se dezvoltă în interiorul brânzei pentru a crea mici fisuri și vene de culoare verde-albastră.

Acest tip de brânză se numește brânză albastră și are un gust foarte ascuțit, cu o textură cremoasă, dar sfărâmicioasă. La Brie și Camembert, microbii sunt lăsați să se dezvolte la suprafața brânzei, ceea ce îi conferă brânzei o crustă.

Brânzeturi maturate

Iată diferite tipuri de brânzeturi maturate care au propriul gust, textură și aromă distincte.

Asiago este o brânză italiană cu o aromă foarte ascuțită și este folosită sub formă rasă peste pizza sau paste.

Banon este o brânză care se face în Franța din lapte de vacă sau de capră și este un pic acră.

Bleu este o brânză franțuzească maturată timp de 2 până la 5 luni și are o aromă picantă. Este o brânză semimoale cu nervuri albastre și este cel mai bine servită cu fructe proaspete și biscuiți.

Brandaske este o brânză germană care are un gust acru. Este maturată în butoaie vechi de bere.

Camembert este o brânză franceză care este foarte populară în întreaga lume pentru gustul său picant, dar blând. Are o textură și o aromă bogată și este folosită în deserturi.

Castelo Branco provine din Portugalia și este făcută din lapte de oaie și are o aromă ușoară de nucă.

Cheddarul este învechit timp de două luni până la 2 ani. Brânza Cheddar maturată are o aromă ascuțită de nucă, cu o textură sfărâmicioasă și este folosită la o serie de preparate.

Emmentaler este o brânză elvețiană foarte populară, cu o textură tare, cu o aromă dulce de nucă și o crustă netedă de culoare maro-aurie.

Gouda este maturată timp de 3 luni și are o aromă ușoară, de nucă și este folosită pe scară largă în deserturi, precum și în aperitive.

Gorgonzola este o brânză albastră care are o aromă delicată, iar coaja sa este comestibilă. Această brânză este folosită pe scară largă în salate.

Gruyere este una dintre cele mai cunoscute brânzeturi maturate din Elveția. Este maturată de la 7 săptămâni la 3 luni și are o aromă dulce cu o aromă foarte delicată.

Parmezan este o brânză italiană cu un gust ascuțit, picant și are o textură granuloasă. Este un ingredient esențial în majoritatea preparatelor din paste.

Învechirea sau maturarea unei brânzeturi face ca aromele sale să fie mai intense și, de asemenea, îi conferă o textură mai fină. Brânza maturată poate fi servită cu fructe proaspete și o sticlă de vin și poate fi folosită și în multe feluri de mâncare.

Cum se prăjesc corect chiftelele. Greșeala pe care o fac mulți când gătesc chiftele
Vezi şi cele mai scârboase tipuri de brânză!

Sursa foto: 123rf.com

Citeşte şi despre beneficiile pe care le are pentru organism brânza de vaci!

Urmărește-ne pe Google News