Cuprins:
Cele mai scârboase tipuri de brânză
Brânza poate fi suficient de urât mirositoare pentru a fi interzisă în transportul public, poate fi plină de viermi sau suficient de tare pentru a-ți sparge dinții.
Cu toate astea, brânza este savurată în întreaga lume – chiar dacă unele dintre ele sunt un gust pe care trebuie să îl dobândești. Iată 11 dintre cele mai scârboase tipuri de brânză.
Casu Marzu (Italia)
La fel ca și caviarul, Casu Marzu este savurat doar de o populație selectă. Asta pentru că este servit cu viermi vii.
Are totuși o bază de fani în Sardinia, Italia, unde crescătorii de oi au făcut timp de secole brânză pecorino pe care au lăsat-o să putrezească și să atragă muștele. Când ouăle muștelor eclozează, are loc transformarea și brânza devine Casu Marzu.
Este apoi consumată cu plăcere sau poate cu teamă – are un gust care durează ore întregi. Gordon Ramsay a numit-o „cea mai periculoasă brânză din lume”.
Unde să o încerci: Casu Marzu conține insecte vii, așa că nu poate fi importată. Prin urmare, Sardinia este încă cea mai bună opțiune să o guști.
Milbenkase (Germania)
Tocmai când credeai că Italia a luat premiul la cea mai scârboasă brânză, vine Germania cu varietatea sa de excremente de acarieni. Produsă în Wurchwitz din quark, această brânză stă printre acarieni timp de câteva luni, cu ceva secară pentru ca aceștia să ronțăie.
Acarienii excretă o enzimă pentru a coace brânza, care o face să se îngălbenească progresiv, să se înroșească și apoi să se înnegrească, moment în care este mâncată, cu tot cu acarieni.
Amară și picantă, brânza se spune că are efecte curative pentru alergiile la praful de casă.
Dacă vrei să mănânci brânză cu acarieni, există un memorial în formă de acarieni în Würchwitz – în baza goală este lăsată niște Milbenkase pentru ca trecătorii să o încerce.
Unde să o încerci: Local în Wurchwitz, Germania.
Brânză de yak (comunități tibetane)
Imaginează-ți că mesteci și ronțăi o bucată de rășină cu aromă de brânză timp de mai multe ore și îți vei face o idee despre cât de tare este această brânză – ar putea, de fapt, să îți spargă dinții, deși există și varietăți mai moi.
Brânza se obține prin înfășurarea cașului din lapte de iac în pânză și presarea acestuia pentru a scăpa de apă. Când se usucă, este tăiată în bucăți și lăsată să se usuce, adesea la foc de lemne. Este pământie și gustoasă. Iakul este masculul speciei și nu produce lapte, așa că ar trebui să se numească brânză nak, după numele femelei.
Unde să o încerci: În piețele din zonele tibetane din China, India, Nepal și Bhutan.
Brânză Airag (Asia Centrală)
Brânza Airag, sau brânza din lapte de cal, este comună în Asia Centrală, unde calul este încă parte integrantă a vieții în multe locuri.
Pentru a face airag, o iapă este mulsă în timpul sezonului de fătare, iar laptele este lăsat să fermenteze cu un agent, cum ar fi airag-ul din sezonul trecut.
Acesta este fie suspendat lângă intrarea în ger/yurt, astfel încât oricine trece să îl poată amesteca, fie este legat de o șa pentru a obține același efect pe parcursul unei zile de călărie.
Airag-ul este apoi adăugat la laptele fiert pentru a-l coagula, filtrat printr-un sac de pânză și presat.
Poate fi consumat proaspăt sau uscat. Varietatea uscată este o gustare populară în stepă, înmuiată în ceai sau supă.
Unde să o încerci: În stepa Asiei Centrale, în ger/yurt-ul unei familii de nomazi.
Brânză din lapte de cămilă (Etiopia, Mauritania, Sudan și comunitățile beduine)
Păstorii nomazi din întreaga Africă își mulg cămilele de secole. Nu numai că aceste animale rezistente sunt o alternativă mai viabilă la vaci în climatele uscate, dar laptele lor bogat și pământiu are mai multe grăsimi și proteine.
Cu toate acestea, fabricarea brânzei din lapte de cămilă este un proces mai dificil, așa că păstorii folosesc cheag de cămilă din bucăți din stomacul animalului pentru a coagula laptele și a crea caș. Acest lucru poate explica gustul său acru și aroma înțepătoare.
Pentru a te bucura de opțiunile de camelbert, va trebui să vizitezi rafturile supermarketurilor din Nouakchott, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită. Se găsește, de asemenea, în Kazahstan.
Unde să o încerci: Rafturile supermarketurilor din Nouakchott, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită; Costa Coffee în Marea Britanie; Starbucks în Dubai.
Brânză din lapte uman (New York)
Când congelatorul bucătarului newyorkez Daniel Angerer a început să se umple cu laptele matern al soției sale, acesta a decis să experimenteze cu el, în loc să-l arunce.
Brânza nu a fost niciodată produsă în restaurantul său sau vândută.
În ceea ce privește oportunitățile comerciale, mamele care alăptează nu pot produce nimic asemănător cu cantitatea de lapte matern necesară pentru a face cantități mari de brânză.
Brânză americană (Statele Unite ale Americii)
Într-o țară care sărbătorește Ziua națională a sandviciului cu brânză, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că brânza americană rămâne un produs de bază pe rafturile magazinelor alimentare.
Brânza americană este un tip de brânză topită obținută prin amestecarea unuia sau mai multor tipuri de brânzeturi, printre care brânza Cheddar, brânza cu cașcaval, brânza Colby și brânza pudră.
În ciuda faptului că se numește „brânză americană”, denumirea sa oficială este „aliment din brânză procesată pasteurizată”.
Spre deosebire de brânza naturală, care este fabricată direct din lapte, brânza americană este fabricată dintr-un amestec de brânzeturi.
Amestecul de brânzeturi nu trebuie să reprezinte mai puțin de 51% din greutatea produsului final.
Are atât de mulți aditivi, coloranți și conservanți, încât unii nici măcar nu o numesc brânză.
Stilton
Stiltonul albastru a fost numit regele brânzeturilor englezești în mai multe rânduri și, dacă ești de acord cu sintagma „cu cât miroase mai puternic, cu atât mai bine”, vei dori cu siguranță să o încerci. Textura acestor brânzeturi britanice variază de la tare și sfărâmicioasă la foarte moale, aproape ca untul, în funcție de cât de matură este. Cu cât brânza este mai veche, cu atât este mai moale și mai urât mirositoare.
Unii nici măcar nu pot sta în preajma acestei brânze, în timp ce alții o consideră o delicatesă.
Stinky Bishop
Unul dintre cele mai vechi tipuri de brânză din lume, Stinking Bishop, datează de pe vremea călugărilor cistercieni. Este produsă din lapte de vacă pasteurizat din Gloucestershire și apoi spălată cu suc de pere Stinking Bishop Pear, ceea ce face coaja portocalie și foarte lipicioasă.
Epoisses
Una dintre preferatele lui Napoleon, Epoisses este cu siguranță una dintre cele mai mirositoare brânzeturi pe care le poți găsi. Ca să îți faci o idee despre mirosul său respingător, trebuie să știi că Epoisses a fost interzis în mijloacele de transport în comun din toată Franța. Este făcută din lapte crud de vacă, iar coaja sa este spălată cu rachiu de tescovină.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Camembert – ce este și cum arată. Cum gătești cu brânza franțuzească!
Vezi şi ce beneficii are pentru organism brânza de vaci!