Cum se face brânza maturată

Brânza se obține prin coagularea laptelui cu un agent precum sucul de lămâie, care este de natură acidă. După ce brânza a fost presată pentru a o separa de apă, ea este apoi maturată sau învechită.

Doar câteva tipuri de brânză sunt consumate imediat. Cele mai multe sunt maturate prin diverse metode pentru o anumită perioadă, de la câteva săptămâni la câteva luni. 

Maturarea este unul dintre cele mai importante aspecte ale procesului de fabricare a brânzei și trebuie să se facă în condiții atent controlate pentru a obține cea mai bună aromă și textură a brânzei. Timpul de maturare și metoda utilizată sunt cele care conferă brânzei gustul, aroma și textura sa unice.

Tehnici de maturare a brânzei

Pe măsură ce o brânză este lăsată să se învechească, enzimele din interiorul ei descompun proteinele în aminoacizi și acizi grași.

Majoritatea brânzeturilor necesită o perioadă de maturare de la două săptămâni la doi ani pentru a-și dezvolta și maturiza complet aromele. Brânza maturată are o intensitate a gustului și aromei care este greu de găsit în brânza proaspătă, cum ar fi ricotta, brânza cremă și brânza de vaci.

Brânzeturile care sunt maturate sunt depozitate în pivnițe unde temperatura și umiditatea pivniței sunt menținute la o valoare constantă.

Alertă la Banca Națională după alegeri. Investitorii încep să părăsească România, trendul s-ar putea accentua după parlamentarele de duminică
Recomandări
Alertă la Banca Națională după alegeri. Investitorii încep să părăsească România, trendul s-ar putea accentua după parlamentarele de duminică

Acești doi factori, adică temperatura și umiditatea, joacă un rol foarte important în determinarea gustului final al brânzei. Maturarea brânzei se face de obicei la temperaturi cuprinse între 10 și 15º C, cu niveluri de umiditate de peste 80%. Unele soiuri sunt chiar depozitate în peșteri în timpul procesului de maturare.

Odată ce brânza a fost maturată, fie într-o pivniță sau într-o peșteră, brânza este acoperită cu ceară, pentru a preveni oxidarea ulterioară.

Unele brânzeturi, precum Gorgonzola și Stilton, au bacterii sau mucegaiuri suplimentare introduse în timpul procesului de maturare. Uneori, mucegaiurile de penicillium sunt injectate într-o brânză moale, astfel încât mucegaiul se dezvoltă în interiorul brânzei pentru a crea mici fisuri și vene de culoare verde-albastră.

Acest tip de brânză se numește brânză albastră și are un gust foarte ascuțit, cu o textură cremoasă, dar sfărâmicioasă. La Brie și Camembert, microbii sunt lăsați să se dezvolte la suprafața brânzei, ceea ce îi conferă brânzei o crustă.

Brânzeturi maturate

Iată diferite tipuri de brânzeturi maturate care au propriul gust, textură și aromă distincte.

Asiago este o brânză italiană cu o aromă foarte ascuțită și este folosită sub formă rasă peste pizza sau paste.

Schimbarea la față a PNL și PSD. Calculele pentru aducerea în față a lui Ilie Bolojan și Victor Negrescu ANALIZĂ
Recomandări
Schimbarea la față a PNL și PSD. Calculele pentru aducerea în față a lui Ilie Bolojan și Victor Negrescu ANALIZĂ

Banon este o brânză care se face în Franța din lapte de vacă sau de capră și este un pic acră.

Bleu este o brânză franțuzească maturată timp de 2 până la 5 luni și are o aromă picantă. Este o brânză semimoale cu nervuri albastre și este cel mai bine servită cu fructe proaspete și biscuiți.

Brandaske este o brânză germană care are un gust acru. Este maturată în butoaie vechi de bere.

Camembert este o brânză franceză care este foarte populară în întreaga lume pentru gustul său picant, dar blând. Are o textură și o aromă bogată și este folosită în deserturi.

Castelo Branco provine din Portugalia și este făcută din lapte de oaie și are o aromă ușoară de nucă.

Cheddarul este învechit timp de două luni până la 2 ani. Brânza Cheddar maturată are o aromă ascuțită de nucă, cu o textură sfărâmicioasă și este folosită la o serie de preparate.

Emmentaler este o brânză elvețiană foarte populară, cu o textură tare, cu o aromă dulce de nucă și o crustă netedă de culoare maro-aurie.

Gouda este maturată timp de 3 luni și are o aromă ușoară, de nucă și este folosită pe scară largă în deserturi, precum și în aperitive.

Gorgonzola este o brânză albastră care are o aromă delicată, iar coaja sa este comestibilă. Această brânză este folosită pe scară largă în salate.

Atuurile Elenei Lasconi în fața lui Călin Georgescu. „Bătălia este pe viață și pe moarte”
Recomandări
Atuurile Elenei Lasconi în fața lui Călin Georgescu. „Bătălia este pe viață și pe moarte”

Gruyere este una dintre cele mai cunoscute brânzeturi maturate din Elveția. Este maturată de la 7 săptămâni la 3 luni și are o aromă dulce cu o aromă foarte delicată.

Parmezan este o brânză italiană cu un gust ascuțit, picant și are o textură granuloasă. Este un ingredient esențial în majoritatea preparatelor din paste.

Învechirea sau maturarea unei brânzeturi face ca aromele sale să fie mai intense și, de asemenea, îi conferă o textură mai fină. Brânza maturată poate fi servită cu fructe proaspete și o sticlă de vin și poate fi folosită și în multe feluri de mâncare.

Cum se prăjesc corect chiftelele. Greșeala pe care o fac mulți când gătesc chiftele
Vezi şi cele mai scârboase tipuri de brânză!

Sursa foto: 123rf.com

Citeşte şi despre beneficiile pe care le are pentru organism brânza de vaci!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Știrileprotv.ro
VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
FANATIK.RO
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
Elle.ro
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Top 10 declaraţii controversate ale lui Călin Georgescu: "Aia a fost o manipulare, cu mersul omului pe lună"
Observatornews.ro
Top 10 declaraţii controversate ale lui Călin Georgescu: "Aia a fost o manipulare, cu mersul omului pe lună"
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI